Garnek rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

Kurczak w winie z ziołami (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Kurczak w winie z ziołami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 kurczak
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżki świeżych listków bazylii
- lub estragonu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki kwaśnej 22% śmietany
- ewentualnie 1 łyżeczka likieru o smaku anyżkowym (np. francuskiego pastisu)
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na ćwiartki, nacieramy solą, pieprzem i oliwą wymieszaną z roztartymi ząbkami czosnku. Dno namoczonego garnka wykładamy cząstkami sparzonych i obranych pomidorów. Na pomidorach układamy mięso, posypujemy estragonem, podlewamy białym winem i przykrywamy. Dusimy godzinę, po 40 minutach można odkryć garnek i polać mięso wytworzonym sosem. Gotowego kurczaka wyjmujemy z garnka, sos cedzimy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, mieszając, ewentualnie wlewamy likier. Kurczaka podajemy w sosie.
![]() |
![]() |
![]() |
Ceramiczna dipówka, sosjerk... | Emile Henry MINI COCOTTE Ga... | Guardini Naczynie do zapiek... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Biała ryba w warzywach
(dla 4 osób)
Składniki
- 25 dag szalotek lub małych cebulek
- 3 (najlepiej w różnych kolorach) papryki
- 1 cukinia
- 60-70 dag pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- po 2-3 gałązki tymianku i rozmarynu
- sól
- grubo mielony pieprz
- chilli
- 1 duży listek laurowy
- 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wywaru z ryby)
- 4 duże filety z białej ryby (ok. 80 dag)
- sok z cytryny
- sos Worcestershire
Sposób przygotowania
Obrane szalotki kroimy na połówki, oczyszczone z nasion papryki na duże kawałki, cukinię w plasterki, pomidory w dużą kostkę, czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z czosnkiem i układamy w namoczonym garnku (patrz: str. 43). Posypujemy listkami tymianku i igiełkami rozmarynu, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco chilli. Na górze kładziemy listek laurowy, całość zalewamy bulionem. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180°C, dusimy warzywa 40 min. Filety skrapiamy sokiem cytrynowym, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Przykrywamy folią, wkładamy na 20 minut do lodówki, a potem układamy na podduszonych warzywach. Przykrywamy garnek i dusimy jeszcze 35 minut. Podajemy razem - rybę i warzywa.
Przed napełnieniem garnka wybranymi składnikami należy moczyć go minimum 15 minut w zimnej wodzie. Pory gliny absorbują wodę, która podczas ogrzewania paruje zarówno wewnątrz naczynia, jak i w piekarniku. Dzięki temu potrawy nie wysychają, pozostają wyjątkowo soczyste

Kalarepki z farszem
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 kalarepki (dość duże)
- sól
- 6-8 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Kalarepki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z pieprzem. Wyjmujemy, wydrążamy miąższ, miksujemy go z sokiem i skórką z cytryny oraz żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, mieszamy z natką,dodajemy ubite białka. W namoczonym garnku układamy wydrążone kalarepki, napełniamy je farszem, na wierzchu kładziemy starte na wiórki masło. Przykrywamy garnek i pieczemy kalarepki przez 30 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

Pieczeń wieprzowa w pomarańczach
(dla 4 osób)
Składniki
- 80 dag wieprzowej szynki
- sól
- grubo mielony pieprz
- 1 szklanka bulionu (cielęcego lub warzywnego)
- 2 pomarańcze
- 1 słoiczek marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Garnek moczymy w wodzie, wkładamy do niego mięso, podlewamy bulionem. Przykrywamy, pieczemy godzinę w 200°C. Odkrywamy, wlewamy pół szklanki gorącej wody, ponownie przykrywamy i pieczemy godzinę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Drugą obieramy, wycinamy cząstki i usuwamy błonki. Pieczeń wyjmujemy z garnka, sos wlewamy do rondla, dodajemy skórkę, sok i cząstki pomarańczy. Doprawiamy solą, dodajemy osączony zielony pieprz. Zagotowujemy, by sos nieco odparował. Dodajemy po kawałeczku zimne masło, podgrzewając, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący. Pieczeń kroimy i podajemy z sosem.

Zapiekanka serowa z gruszkami
(dla 4-5 osób)
Składniki
- słoik gruszek w syropie lub 1kg gruszek
- 5 łyżek soku jabłkowego
- 1/2 kg tłustego białego sera
- 3 jajka
- 5-6 łyżek cukru
- masło
- cynamon
- 8-10 dag herbatników
- 1 szklanka maślanki
Sposób przygotowania
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cząstki i obgotowujemy krótko w soku jabłkowym, tak by pozostały jędrne. Gruszki z zalewy osączamy i kroimy na cząstki, pozostawiając kilka łyżek syropu. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 3-4 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki (lub syropu ze słoika). Garnek moczymy w wodzie, smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na dnie układamy masę serową, na niej oprószone cynamonem gruszki, wierzch posypujemy resztą pokruszonych herbatników. Ucieramy pozostałe jajka z resztą cukru i maślanką, polewamy deser. Przykrywamy i pieczemy 35 min w temp. 200°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 15 minut na złoto.

Kulebiak grzybowy
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- 4-5 szalotek
- 1/2 kg mrożonych prawdziwków lub podgrzybków (mogą być pieczarki)
- 20-30 dag mielonej cielęciny
- sól
- pieprz
- 1 mały pęczek natki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Garnek moczymy, spód i boki wykładamy 2/3 rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Na maśle szklimy posiekane szalotki, dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki grzyby, smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką i - kiedy mięso lekko przestygnie - z żółtkami. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełniamy wyłożony ciastem garnek, przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, sklejamy brzegi. Przykrywamy, pieczemy 40 min w temp. 180-200°C. Garnek odkrywamy i dopiekamy 20 min - wierzch ciasta można posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Kulebiak wyjmujemy i kroimy w plastry.