Szparagi. Same przyjemności i rozkosze

Dorota Biały
Zajadajmy się więc nimi w każdej postaci. Szybciutko, szybciutko bo potem nie będzie! Sezon pożeraczy szparagów rozpoczęty!
Fot. BBS Fot. BBS

Szparagi zapiekane w ciescie francuskim

(12 sztuk)

 

Składniki

  • 2,5 kg szparagów
  • sól
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 45 dag ciasta francuskiego
  • 25 dag mascarpone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • mąka do posypania stolnicy
  • jajko
  • 1 łyżka śmietany kremówki (może być mleko skondensowane)

 

Sposób przygotowania

Odcinamy twarde końce szparagów, pozostawiając 10-centymetrowe kawałki z główką. Obieramy je, gotujemy w osolonej wodzie z cukrem i masłem. Po 15 minutach odcedzamy i studzimy. Ciasto rozmrażamy, dzielimy na 15 kawałków. Mascarpone ucieramy ze szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem (dla smaku można dodać nieco startej skórki pomarańczowej). Dwanaście kawałków ciasta rozwałkowujemy na prostokąty 18 x 20 cm na oprószonej mąką stolnicy. Pośrodku każdego kładziemy łyżeczkę masy serowej i układamy po 6 szparagów. Węższe brzegi ciasta smarujemy białkiem, składamy ponad szparagami i sklejamy. Potem zakładamy do środka szersze brzegi ciasta, także sklejamy je za pomocą białka. Powinny powstać zamknięte z każdej strony kieszonki ze szparagami w środku. Układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, tak aby strona złączenia ciasta była pod spodem. Kto chce, może powycinać z reszty ciasta dekoracyjne paski i przykleić je resztą białka. Przed pieczeniem nakłuwamy każde ciastko kilka razy wykałaczką, smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, pieczemy 20-25 minut w temp. 225°C (200°C z termoobiegiem). Podajemy jako przystawkę, z szynką, zieloną sałatą i sosem - majonezowym lub holenderskim.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150 Zdjęcie Clatronic KM 3573 Zdjęcie Rozdrabniacz Clatronic MZ 3580
Blender Bosch MSM 6150 Clatronic KM 3573 Rozdrabniacz Clatronic MZ 3580
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry

Składniki

  • 70 dag zielonych szparagów
  • sól, cukier
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml kremówki śmietany
  • 1 żółtko
  • 20 ml wytrawnego sherry
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Obieramy szparagi (tylko 1/3 od dołu), związujemy w pęczki, gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem masła. Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki. Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy 3 szklanki (750 ml). Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Po dodaniu żółtka nie wolno już zagotować zupy! Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy. Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Zielone szparagi z sosem ziołowym

dla 4 osób)

 

Składniki

  • 75 dag zielonych szparagów
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 2-3 cebule
  • 4 łyżki octu
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, oregano, estragon)
  • sól, cukier pieprz
  • 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
  • roszponka
  • posiekany szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, ułamujemy dolne części (mniej więcej w 1/3 dł.) i wyrzucamy je. Pozostałe kawałki gotujemy w osolonej wodzie z masłem (10-15 minut). Osączamy, układamy na półmisku. Robimy sos, mieszając posiekaną cebulę z octem, oliwą i posiekanymi ziołami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polewamy jeszcze ciepłe szparagi. Podajemy z roszponką, posypujemy pokruszonymi żółtkami i szczypiorkiem.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Salatka ze szparagow i pomidorow w sosie z imbiru i chili

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 25 dag (tylko główki) szparagów
  • 1 łyżka posiekanych (miąższ, bez nasionek) pomidorów
  • ziarenka sezamu do posypania

 

Sos:

  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • 1 strączek świeżej czerwonej chilli
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych suszonych pomidorów osączonych z oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Szparagi gotujemy 5 minut (najlepiej na parze). Od razu po ugotowaniu wkładamy do wody z lodem, a gdy ostygną, osączamy. Miksujemy składniki sosu. Na każdy talerz wlewamy trochę sosu i układamy w nim szparagi. Posypujemy posiekanymi pomidorami i lekko uprażonymi ziarenkami sezamu.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane szparagi

Sposób przygotowania

Wybieramy świeże, jędrne warzywa (pękają, jeśli je zginamy). Obieramy delikatnie ze skórki, najlepiej za pomocą noża do warzyw, uważając, by nie złamać warzywa. Skrapiamy oliwą, doprawiamy świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Szparagi grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, obracając, przez około 9 minut. Podajemy z połówkami grillowanych cytryn.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Terrina ze szparagami i łososiem

(dla 10 osób)

 

Terrina:

  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 20 dag filetu z łososia
  • 50 dag zielonych szparagów
  • sól, cukier
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklankakremówki śmietany
  • 2 łyżki posiekanej trybulki lub natki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • sól, biały pieprz

 

Sos:

  • 20 dag posiekanego świeżego ogórka
  • 10 dag posiekanych ogórków kiszonych lub konserwowych
  • 1 dymka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki suszonego estragonu
  • sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy osoloną wodę, wlewamy ocet. Wkładamy rybę, pozostawiamy 6-7 minut na małym ogniu. Szparagi obieramy, odcinamy 1/3 od dołu, odkrojone kawałki kroimy trochę drobniej. Zagotowujemy wodę z solą, cukrem i masłem, wkładamy dolne części szparagów i gotujemy 10-12 minut. Potem wkładamy resztę szparagów, gotujemy razem 7-8 minut. Odcedzamy i studzimy, wybieramy główki i miękkie kawałki, twarde wyrzucamy. Ucieramy serek z sokiem z cytryny, olejem i musztardą. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Łączymy masę z ubitą na sztywno śmietaną, ziołami i główkami szparagów. Keksówkę o dł. 30 cm natłuszczamy, wykładamy przezroczystą folią (powinna zwisać poza brzegi formy). Układamy kolejno: 1/3 masy serowej, połowę szparagów, 1/3 masy serowej, pokrojoną rybę, połowę pozostałej masy serowej, resztę szparagów i masy serowej. Przykrywamy kawałkami folii, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Mieszamy składniki sosu. Terrinę wyjmujemy z formy, rozwijamy z folii, kroimy w plastry. Podajemy z sosem.

6
Fot. BBS Fot. BBS

Szparagi marynowane w oleju z ziołami

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 kg szparagów (białych lub zielonych)
  • cukier, sól
  • 1 łyżeczka masła
  • szklanka białego octu winnego
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: estragonu, majeranku i tymianku
  • 8 łyżek dobrego oleju (najlepiej z kiełków pszenicy)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, osuszamy, obieramy (jeśli używamy białych, to na całej długości). Odcinamy twarde dolne końce. Związujemy w pęczki i gotujemy (15-20 minut, w zależności od grubości szparagów) "na stojąco" w osolonej i posłodzonej wodzie z masłem. Ocet mieszamy z ziołami i ucieramy z olejem. Przyprawiamy pieprzem. Szparagi wkładamy do wysokich słoi, zalewamy marynatą, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

 

Zobacz galerię naczyń do gotowania szparagów, spagetti i ryb

7
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Szafranowe naleśniki ze szparagami

(na 12 naleśników o średnicy 20 cm)

 

Naleśniki:

  • jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła
  • sól
  • 1 szklanka mąki
  • mała szczypta szafranu

 

Szparagi:

  • 1-2 pęczki jak najcieńszych zielonych szparagów
  • 150 g sera taleggio

 

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 ml płynnej 18% śmietany
  • sól
  • 3 łyżki natki
  • 3 łyżeczki listków majeranku lub bazylii

 

Sposób przygotowania

Robimy naleśniki: lekko ubijamy jajka, wlewamy mleko, 1/2 szklanki wody, oliwę lub masło, solimy. Dodajemy mąkę, mieszając, aż powstanie gładka masa, którą przelewamy przez sitko. Odstawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed smażeniem dodajemy do ciasta szafran rozprowadzony w łyżeczce gorącej wody.

Szparagi przycinamy od dołu, tak aby były trochę krótsze niż średnica naleśników i gotujemy na parze. Ser wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, potem ścieramy na drobnej tarce.

Robimy sos. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż zasmażka trochę się zrumieni. Dolewamy wrzące mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy śmietanę, lekko solimy i trzymamy na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając. Smażymy 12 naleśników, na każdym kładziemy dwie łyżki sera, a na to 6-8 szparagów; zawijamy. Układamy naleśniki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do sosu posiekane zioła i smarujemy nim cienko naleśniki, które zapiekamy w 200°C przez 10 minut. Podajemy na pozostałym sosie.

8
Więcej na ten temat: szparagi, wiosenne przepisy