Przekąski z sardynkami

Aneta Kosiba
Wyjmijmy sardynki z puszek i wpuśćmy na talerze. Niech to będzie preludium do wakacji nad morzem. Może na Sardynii?
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Zielone oliwki faszerowane sardynkami

(16 sztuk)

 

Składniki

  • puszka sardynek w oliwie
  • suszone pomidory w oliwie (tyle samo - objętościowo - pomidorów co sardynek)
  • 16 dużych oliwek bez pestek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Sardynki dokładnie rozgniatamy widelcem, łączymy ze zmiksowanymi na purée suszonymi pomidorami, solimy i pieprzymy do smaku. Oliwki nacinamy wzdłuż i wypełniamy przygotowaną masą sardynkową.

1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Zapiekanka z sardynek

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • duży ziemniak
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • czerwona cebula
  • puszka sardynek w oleju
  • 3 plastry suszonego banana
  • szczypta curry

 

Sposób przygotowania

Ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy na purée i doprawiamy pieprzem oraz połową oleju arachidowego. Cebulę siekamy i szklimy na reszcie oleju. Sardynki obieramy i rozdrabniamy widelcem. Plastry suszonego banana miksujemy z curry. Z puszki po sardynkach wylewamy olej. Kładziemy w niej kolejno: warstwę cebuli, sardynek i purée. Wierzch posypujemy zmiksowanym bananem z curry. Pieczemy 5 minut w temp. 200 st.

2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Paszteciki z sardynek

(4 sztuki)

 

Składniki

  • 4 owoce kumkwatu
  • 2 puszki sardynek
  • 100 g bobu
  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
  • 1 żółtko
  • garść rukoli

 

Sposób przygotowania

Owoce kumkwatu drobno siekamy i dusimy na suchej patelni. Sardynki rozgniatamy widelcem, a bób gotujemy i obieramy ze skórki. Gotowe kruche ciasto wykładamy na spodzie i bokach czterech foremek sufletowych. Następnie wypełniamy je sardynkami, dodajemy trochę konfitury z kumkwatu, a na wierzch trochę pokrojonego bobu. Nie ugniatamy farszu, tylko przykrywamy go kawałkiem ciasta, łącząc je z brzegami ciasta w foremce. Wierzch smarujemy żółtkiem. Paszteciki pieczemy w temp. 180 st. przez 12 minut. Podajemy na rukoli.

3
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Ciastka filo nadziewane sardynkami pomidorami i kolendra

(12 sztuk)

 

Składniki

  • 3 duże pomidory
  • 1 szalotka
  • oliwa do smażenia
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 gałązka świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 puszka sardynek w pomidorach
  • 4 płaty ciasta filo

 

Sposób przygotowania

Pomidory obieramy, wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę. Siekamy szalotkę i szklimy na oliwie, dodajemy skórkę z cytryny i pomidory. Kiedy zmiękną, dorzucamy poszatkowaną kolendrę i doprawiamy. Rozgniatamy widelcem sardynki. Płaty ciasta filo smarujemy olejem z sardynek. Na każdym kładziemy część rybnego farszu i zaginamy cztery rogi tak, by utworzyć gwiazdę. Układamy na blasze i pieczemy 7 minut w temp. 180 st. Podajemy ze schłodzonym purée z pomidorów.

4
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Pomidorki koktajlowe nadziewane sardynkami

(12-16 sztuk)

 

Składniki

  • 1 puszka sardynek w oliwie tyle samo (objętościowo) tapenady z czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy
  • sól i pieprz
  • 12-16 czereśniowych pomidorków

 

Sposób przygotowania

Rozgniecione sardynki mieszamy z tapenadą, dodajemy skórkę z pomarańczy, solimy, pieprzymy. Pomidorki drylujemy (odcięte wierzchy odkładamy), wypełniamy masą  sardynkową i nakrywamy "czapeczkami" z odciętych wierzchów.

5
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Sardynki w szynce

(4 sztuki)

 

Składniki

  • 1 puszka sardynek w oleju lub oliwie
  • 4 plastry parmeńskiej szynki
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków pinii
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania

Sardynki wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu. Przecinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy kręgosłupy. Na każdej połówce kładziemy orzeszki oraz bazylię, przykrywamy drugą połówką i zawijamy w plaster szynki. Zapiekamy przez 7 minut w temperaturze 180 st.

6