Przekąski z sardynkami

Zielone oliwki faszerowane sardynkami (Fot. Łukasz Zandecki)

Zielone oliwki faszerowane sardynkami
(16 sztuk)
Składniki
- puszka sardynek w oliwie
- suszone pomidory w oliwie (tyle samo - objętościowo - pomidorów co sardynek)
- 16 dużych oliwek bez pestek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sardynki dokładnie rozgniatamy widelcem, łączymy ze zmiksowanymi na purée suszonymi pomidorami, solimy i pieprzymy do smaku. Oliwki nacinamy wzdłuż i wypełniamy przygotowaną masą sardynkową.

Zapiekanka z sardynek
(dla 2 osób)
Składniki
- duży ziemniak
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- czerwona cebula
- puszka sardynek w oleju
- 3 plastry suszonego banana
- szczypta curry
Sposób przygotowania
Ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy na purée i doprawiamy pieprzem oraz połową oleju arachidowego. Cebulę siekamy i szklimy na reszcie oleju. Sardynki obieramy i rozdrabniamy widelcem. Plastry suszonego banana miksujemy z curry. Z puszki po sardynkach wylewamy olej. Kładziemy w niej kolejno: warstwę cebuli, sardynek i purée. Wierzch posypujemy zmiksowanym bananem z curry. Pieczemy 5 minut w temp. 200 st.

Paszteciki z sardynek
(4 sztuki)
Składniki
- 4 owoce kumkwatu
- 2 puszki sardynek
- 100 g bobu
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
- 1 żółtko
- garść rukoli
Sposób przygotowania
Owoce kumkwatu drobno siekamy i dusimy na suchej patelni. Sardynki rozgniatamy widelcem, a bób gotujemy i obieramy ze skórki. Gotowe kruche ciasto wykładamy na spodzie i bokach czterech foremek sufletowych. Następnie wypełniamy je sardynkami, dodajemy trochę konfitury z kumkwatu, a na wierzch trochę pokrojonego bobu. Nie ugniatamy farszu, tylko przykrywamy go kawałkiem ciasta, łącząc je z brzegami ciasta w foremce. Wierzch smarujemy żółtkiem. Paszteciki pieczemy w temp. 180 st. przez 12 minut. Podajemy na rukoli.

Ciastka filo nadziewane sardynkami pomidorami i kolendra
(12 sztuk)
Składniki
- 3 duże pomidory
- 1 szalotka
- oliwa do smażenia
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 gałązka świeżej kolendry
- sól, pieprz
- 1 puszka sardynek w pomidorach
- 4 płaty ciasta filo
Sposób przygotowania
Pomidory obieramy, wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę. Siekamy szalotkę i szklimy na oliwie, dodajemy skórkę z cytryny i pomidory. Kiedy zmiękną, dorzucamy poszatkowaną kolendrę i doprawiamy. Rozgniatamy widelcem sardynki. Płaty ciasta filo smarujemy olejem z sardynek. Na każdym kładziemy część rybnego farszu i zaginamy cztery rogi tak, by utworzyć gwiazdę. Układamy na blasze i pieczemy 7 minut w temp. 180 st. Podajemy ze schłodzonym purée z pomidorów.

Pomidorki koktajlowe nadziewane sardynkami
(12-16 sztuk)
Składniki
- 1 puszka sardynek w oliwie tyle samo (objętościowo) tapenady z czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy
- sól i pieprz
- 12-16 czereśniowych pomidorków
Sposób przygotowania
Rozgniecione sardynki mieszamy z tapenadą, dodajemy skórkę z pomarańczy, solimy, pieprzymy. Pomidorki drylujemy (odcięte wierzchy odkładamy), wypełniamy masą sardynkową i nakrywamy "czapeczkami" z odciętych wierzchów.

Sardynki w szynce
(4 sztuki)
Składniki
- 1 puszka sardynek w oleju lub oliwie
- 4 plastry parmeńskiej szynki
- 2 łyżki posiekanych orzeszków pinii
- 2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Sardynki wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu. Przecinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy kręgosłupy. Na każdej połówce kładziemy orzeszki oraz bazylię, przykrywamy drugą połówką i zawijamy w plaster szynki. Zapiekamy przez 7 minut w temperaturze 180 st.