Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

Maria Szkop
Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Nie samym mięsem żyje człowiek, każde danie mięsne woła o suplement. Ale czy muszą to być ziemniaki, kartofle, pyry, grule? Oto dodatki tak smaczne i kolorowe, że po pieczeń zapomnicie sięgnąć
1 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do wołowiny: Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzamy, obiera-my ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ siekamy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w paseczki. Dusimy warzywa przez minutę, dodajemy fasolkę i szczyptę soli. Dusimy jeszcze około 10 minut, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucamy garść posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Richardson Komplet noży w bloku 5 szt GRIPI Zdjęcie Vialli Design Komplet 5 el. noży w bloku 500W
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Richardson Komplet noży w b... Vialli Design Komplet 5 el....
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do wołowiny: Warzywa z tymiankiem pieczone w oliwie

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa (oprócz cebuli i czosnku) myjemy, kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnku nie obieramy. Wrzucamy wszystko do miski, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy, by oliwa z przyprawami oblepiła warzywa. Przekładamy je do formy, pieczemy 45 min w 200oC (podczas pieczenia trzeba je dwa-trzy razy wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku.

3 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do wołowiny: Ryż z papryką i kolendrą

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy ryż. Obie papryki, cebule  i czosnek w łupinach (zawinięte w folię aluminiową) pieczemy w 180oC przez 40-50 min, aż papryki się zrumienią, a cebula zmięknie. Wkładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, by papryki się zaparzyły i łatwo zeszła z nich skórka. Cebule i czosnek obieramy z łupin, wrzucamy do malaksera. Dodajemy obrane, wypestkowane papryki, miksujemy. Masę warzywną mieszamy z ryżem, solimy, pieprzymy; jeżeli ryż wystygł, podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub kolendrą.

4 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do wieprzowiny: Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą

(dla 3-4 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym płynem, zgodnie z przepisem na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy orzeszki (uważnie, bo łatwo się przypalają). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy, aby napęczniały. Pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Gotowy kuskus mieszamy widelcem, dodajemy orzeszki, osączone rodzynki, zioła, skórkę pomarańczową, oliwę, sól i pieprz. Taki kuskus można jeść ciepły lub zimny.

5 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatek do wieprzowiny: Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.

6 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatek do wieprzowiny: Seler w winie z cynamonem

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Selera przekrawamy na pół, łyżką do robienia kulek wycinamy z niego kuleczki. Kulki myjemy, zalewamy wodą z sokiem wyciśniętym z cytryny i szczyptą soli (płynu ma być tyle, aby zakrył kulki). Gotujemy 15 min, odcedzamy. Dodajemy do selera wino z cukrem i wszystkimi przyprawami. Dusimy, aż będzie miękki. Podajemy gorący, w winnym sosie (przyprawy wyjmujemy).

7 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatek do ryb: Purée z marchewki

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane marchewki siekamy na kawałki, a potem gotujemy do miękkości i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, z umytej papryki usuwamy pestki, siekamy ją i wrzucamy na oliwę, dodając posiekane ząbki czosnku oraz obrany i drobno starty imbir. Smażymy przez minutę, dodajemy kumin, a po chwili purée z marchewki i sok z cytryny. Smażymy 3-4 minuty, aż odparuje nadmiar płynu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jogurt, sól i pieprz, mieszamy. Posypujemy kolendrą.

8 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatek do ryb: Bakłażan duszony z soczewicą

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.

9 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatek do ryb: Chiński makaron z warzywami

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Umyte warzywa (kukurydzę, paprykę, pora, dymkę, marchew i fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz.

10 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do drobiu: Pęczak z orzechami i czosnkiem

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 10 dag kaszy pęczak
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak (1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonego wrzątku). Orzechy drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy orzechy i zmiażdżony czosnek, smażymy ok. 1 min, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy obie papryki, smażymy wszystko jeszcze pół minuty i dodajemy pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i podajemy, póki gorące.

11 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do drobiu: Cukinia marynowana w oliwie

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, odcinamy im końce i przekrawamy wzdłuż. Kroimy cukinie w słupki ok. 1 cm szerokości. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy na sitko, przelewamy zimną wodą. Osączone cukinie wykładamy na talerz, polewamy oliwą, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy wiórkami świeżo startego parmezanu.

12 z 12
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dodatki do drobiu: Czerwona kapusta w winie z rodzynkami

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy wodę, wino, rodzynki, cukier, sól i pieprz, dusimy przez 20-30 min, aż kapusta zmięknie, a część soku wyparuje. Przekładamy kapustę na talerz, ale sos winny pozostawiamy na patelni. Dodajemy do niego łyżkę masła i gotujemy na dużym ogniu 5 min, aż zgęstnieje. Gorącym sosem polewamy kapustę.

Więcej na ten temat: brukselka, fasolka szparagowa, kuskus, ryby, wołowina