Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Dodatki do wołowiny: Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 ostra papryka
- 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków)
- 1 garść bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzamy, obiera-my ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ siekamy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w paseczki. Dusimy warzywa przez minutę, dodajemy fasolkę i szczyptę soli. Dusimy jeszcze około 10 minut, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucamy garść posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Richardson Komplet noży w b... | Vialli Design Komplet 5 el.... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Dodatki do wołowiny: Warzywa z tymiankiem pieczone w oliwie
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler (30 dag)
- 2 ziemniaki
- 1 słodki ziemniak (batat)
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i obrane warzywa (oprócz cebuli i czosnku) myjemy, kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnku nie obieramy. Wrzucamy wszystko do miski, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy, by oliwa z przyprawami oblepiła warzywa. Przekładamy je do formy, pieczemy 45 min w 200oC (podczas pieczenia trzeba je dwa-trzy razy wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku.

Dodatki do wołowiny: Ryż z papryką i kolendrą
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 300 g ryżu
- 1 zielona papryka
- 1 ostra zielona papryka
- 2 małe cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka kolendry
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż. Obie papryki, cebule i czosnek w łupinach (zawinięte w folię aluminiową) pieczemy w 180oC przez 40-50 min, aż papryki się zrumienią, a cebula zmięknie. Wkładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, by papryki się zaparzyły i łatwo zeszła z nich skórka. Cebule i czosnek obieramy z łupin, wrzucamy do malaksera. Dodajemy obrane, wypestkowane papryki, miksujemy. Masę warzywną mieszamy z ryżem, solimy, pieprzymy; jeżeli ryż wystygł, podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub kolendrą.

Dodatki do wieprzowiny: Kuskus z orzechami, rodzynkami i miętą
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 150 g kaszy kuskus
- bulion lub woda
- 1 garść orzechów piniowych
- 1 garść rodzynek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym płynem, zgodnie z przepisem na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy orzeszki (uważnie, bo łatwo się przypalają). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy, aby napęczniały. Pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Gotowy kuskus mieszamy widelcem, dodajemy orzeszki, osączone rodzynki, zioła, skórkę pomarańczową, oliwę, sól i pieprz. Taki kuskus można jeść ciepły lub zimny.

Dodatek do wieprzowiny: Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią
(dla 4 osób)
Składniki
- 25 g masła
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 70 dag brukselki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.

Dodatek do wieprzowiny: Seler w winie z cynamonem
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 1 duży seler (80 dag-1 kg)
- 1/2 cytryny
- 125 ml madery
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren białego pieprzu
- 3 goździki
- kawałek laski cynamonu (4 cm)
- sól
Sposób przygotowania
Selera przekrawamy na pół, łyżką do robienia kulek wycinamy z niego kuleczki. Kulki myjemy, zalewamy wodą z sokiem wyciśniętym z cytryny i szczyptą soli (płynu ma być tyle, aby zakrył kulki). Gotujemy 15 min, odcedzamy. Dodajemy do selera wino z cukrem i wszystkimi przyprawami. Dusimy, aż będzie miękki. Podajemy gorący, w winnym sosie (przyprawy wyjmujemy).

Dodatek do ryb: Purée z marchewki
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 6 dużych marchwi
- 1 łyżka oliwy
- 1 ostra czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (3-4 cm)
- 1 łyżka zmielonego kuminu
- sok z 1 cytryny
- 100 g greckiego jogurtu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
Umyte i obrane marchewki siekamy na kawałki, a potem gotujemy do miękkości i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, z umytej papryki usuwamy pestki, siekamy ją i wrzucamy na oliwę, dodając posiekane ząbki czosnku oraz obrany i drobno starty imbir. Smażymy przez minutę, dodajemy kumin, a po chwili purée z marchewki i sok z cytryny. Smażymy 3-4 minuty, aż odparuje nadmiar płynu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jogurt, sól i pieprz, mieszamy. Posypujemy kolendrą.

Dodatek do ryb: Bakłażan duszony z soczewicą
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 150 g suchej soczewicy
- 1 bakłażan (30-40 dag)
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.

Dodatek do ryb: Chiński makaron z warzywami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 150 g chińskiego makaronu jajecznego
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 3 cebule dymki
- 8 kolb młodej kukurydzy
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mały por (biała część)
- 100 ml sosu sweet chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Umyte warzywa (kukurydzę, paprykę, pora, dymkę, marchew i fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz.

Dodatki do drobiu: Pęczak z orzechami i czosnkiem
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 10 dag kaszy pęczak
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy pęczak (1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonego wrzątku). Orzechy drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy orzechy i zmiażdżony czosnek, smażymy ok. 1 min, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy obie papryki, smażymy wszystko jeszcze pół minuty i dodajemy pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i podajemy, póki gorące.

Dodatki do drobiu: Cukinia marynowana w oliwie
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 młode cukinie
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- kawałek parmezanu
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, odcinamy im końce i przekrawamy wzdłuż. Kroimy cukinie w słupki ok. 1 cm szerokości. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy na sitko, przelewamy zimną wodą. Osączone cukinie wykładamy na talerz, polewamy oliwą, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy wiórkami świeżo startego parmezanu.

Dodatki do drobiu: Czerwona kapusta w winie z rodzynkami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 250 ml czerwonego wina
- 125 ml wody
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy wodę, wino, rodzynki, cukier, sól i pieprz, dusimy przez 20-30 min, aż kapusta zmięknie, a część soku wyparuje. Przekładamy kapustę na talerz, ale sos winny pozostawiamy na patelni. Dodajemy do niego łyżkę masła i gotujemy na dużym ogniu 5 min, aż zgęstnieje. Gorącym sosem polewamy kapustę.