Desery owocowe

Junona Lamcha
Czekając niecierpliwie na nadejście sezonu, na świeże i soczyste truskawki, wiśnie i czereśnie, nie musimy wcale rezygnować z owocowych deserów. Możemy sięgnąć po owoce egzotyczne albo mrożone
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Mrożona rolada kokosowa

(dla 12 osób)

 

Masa czekoladowa:

  • 5 paczek herbatników Petit Beurre
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego (z naturalną wanilią)
  • 4 łyżki kakao
  • 10 dag masła

Masa kokosowa:

  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka

 

Sposób przygotowania

Ciasteczka rozgniatamy na drobne okruszki i mieszamy z migdałami. W rondelku gotujemy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao i masło, mieszamy. Gdy masa ostygnie, łączymy ją z ciastkami. Robimy masę kokosową. Masło ucieramy z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy gorące mleko. Na folii spożywczej rozsmarowujemy prostokąt z masy czekoladowej o wymiarach 20x30 cm. Rozkładamy na nim masę kokosową i zwijamy całość w rulon, pomagając sobie przy tym folią. Owijamy roladę folią i wkładamy ją do zamrażarki na ok. 10 godzin. Podajemy zmrożoną, pokrojoną na cieniutkie plasterki.

1
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Pomelo w szampańskiej galaretce

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 pomelo
  • 2 dag żelatyny
  • creme de cassis lub inny z czarnych porzeczek likier
  • 1 butelka półsłodkiego szampana lub wina musującego

 

Sposób przygotowania

Pomelo obieramy i kroimy na drobniutkie kawałki, usuwając białe błonki. Żelatynę moczymy w szklance zimnej wody, następnie rozpuszczamy ją w rondelku, lekko studzimy, dodajemy likier i łączymy z mocno schłodzonym winem. Cząstki pomelo układamy w pucharkach i zalewamy galaretką.

Uwaga! Pomelo po pewnym czasie zaczyna gorzknieć. Dlatego najlepiej zjeść deser tego samego dnia, w którym został zrobiony.

2
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Zefir malinowy ze śmietanką

(dla 12 osób)

 

Składniki

  • 50-70 dag mrożonych malin
  • 2 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (z naturalną wanilią)
  • 3/4 l kremówki śmietanki

 

Polewa:

  • 20 dag malin
  • 10 dag cukru
  • 10 dag płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania

Lekko rozmrażamy maliny, miksujemy w blenderze. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich mus malinowy. Miksujemy na puszystą masę. Mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z masą malinową, przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem robimy polewę. Maliny podgrzewamy z cukrem. Mieszamy delikatnie, aby owoce się nie rozpadły. Zefir podajemy w pucharkach, polany gorącymi malinami i przybrany płatkami migdałowymi.

3
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Malinowe parfait

(dla 12 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z likierem, wsypujemy cukier waniliowy, a następnie dodajemy małymi porcjami serek i cukier puder. Oddzielnie ubijamy śmietankę; łączymy ją z cukrem i masą serową. Do mieszanki wrzucamy mrożone maliny, delikatnie mieszamy i wstawiamy na 3-4 godziny do zamrażarki.

4
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Pieczone banany z wiśniami

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sos:

  • 40 dag mrożonych, drylowanych wiśni
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (z naturalną wanilią)
  • kieliszek likieru maraschino (można zastąpić kirschem lub wiśniówką)

 

Sposób przygotowania

Banany obieramy, nacinamy wzdłuż w kilku miejscach, wciskamy w szczeliny malutkie kawałki czekolady. Zawijamy owoce w folię aluminiową i pieczemy 30 min w 180°C. Przygotowujemy sos. Mrożone wiśnie smażymy z cukrem. Gdy puszczą sok, dodajemy cukier waniliowy i likier. Upieczone banany wykładamy na talerzyki, dodajemy po dwie kulki lodów waniliowych, polewamy bardzo gorącym sosem i natychmiast podajemy.

5
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Gruszki w czekoladowej piance

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 l 36% śmietanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 2 duże puszki gruszek w syropie
  • 1 opakowanie (2 dag) żelatyny
  • 3 kostki białej czekolady
  • ewentualnie kandyzowane do dekoracji wiśnie

 

Sposób przygotowania

Śmietankę mieszamy z cukrem, kakao i pokruszoną czarną czekoladą (2-3 kostki zostawiamy do dekoracji), doprowadzamy do wrzenia, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Gruszki osączamy z zalewy, układamy w pucharkach. Masę śmietanową wyjmujemy z lodówki, ubijamy na puszystą piankę, dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i natychmiast rozlewamy do pucharków. Dekorujemy wiórkami z białej oraz czarnej czekolady i ewentualnie wisienkami.

6
Więcej na ten temat: banany, desery, maliny, pomelo