Kolorowe drinki na wiosnę

Dorota Próchniewicz
Są bajecznie kolorowe i pobudzają ciało do tańców. Skosztujcie sami energetyzujących drinków na cieplejsze dni
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Żubr na wakacjach, Złoty lot, Pir-bir

Żubr na wakacjach

Składniki

  • 50 ml żubrówki
  • 10 ml soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu cukrowego
  • kostki lodu
  • ćwiartka limonki
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania

Żubrówkę, sok z limonki, syrop i lód mieszamy w shakerze. Wlewamy do szerokiej szklanki z ćwiartką limonki. Uzupełniamy wodą gazowaną.

(Syrop cukrowy zrobimy z 1/2 kg cukru i 2 szklanek wody - gotujemy aż cukier się rozpuści. Przelewamy do butelki, studzimy, przechowujemy w lodówce.)

 

Złoty lot

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, a potem wlewamy kolejno: likier, sok z cytryny i sok ananasowy. Całość dopełniamy wodą gazowaną.

 

Pir-bir

Składniki

  • 50 ml Żołądkowej Gorzkiej
  • gałka muszkatołowa
  • duży plasterek (obranej ze skórki) gruszki
  • 1 szklanka mocno schłodzonego jasnego piwa

 

Sposób przygotowania

Do wąskiej szklanki do piwa wlewamy wódkę, dodajemy szczyptę świeżo utartej gałki. Wkładamy plasterek gruszki. Odstawiamy na kilka minut, a potem dopełniamy piwem. Koktajl podajemy ze słomką.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mijodzio, Śliwowica dry, Wiśniówka cobbler

Mijodzio

Składniki

  • 100 ml pitnego (dwójniak lub trójniak) miodu
  • 50 ml Advocaat likieru
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • kostka lodu

 

Sposób przygotowania

Składniki łączymy w shakerze. Przelewamy do szerokiej szklanki z kostką lodu.

 

Śliwowica dry

Składniki

  • 50 ml śliwowicy
  • 30 ml soku z zielonych winogron
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 zielona oliwka

 

Sposób przygotowania

W szklanicy barmańskiej mieszamy śliwowicę oraz soki: z winogron i cytryny. Do koktajlowego kieliszka wrzucamy oliwkę i wlewamy drinka.

 

Wiśniówka cobbler

Składniki

  • 30 ml wiśniówki
  • 10 ml białego wytrawnego wermutu
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • kilka kropel soku z cytryny
  • mała gałązka mięty

 

Sposób przygotowania

Do szklanicy barmańskiej wlewamy wiśniówkę, wermut, wino, sok z cytryny. Mieszamy. Przelewamy do koktajlowego kieliszka. Dekorujemy świeżą miętą.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Nostalgia z czerwonego lasu i Siwy zamęt

Nostalgia z czerwonego lasu

Składniki

  • 50 ml jarzębiaku
  • 10 ml syropu malinowego
  • 150 ml soku żurawinowego
  • plasterek cytryny
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu, wlewamy jarzębiak, syrop, dopełniamy sokiem żurawinowym. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy ze słomką.

 

Siwy zamęt

Składniki

  • jabłko
  • 1 łyżka syropu cukrowego
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml wódki Siwucha
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki, miksujemy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Wstrząsamy w shakerze, dodając wódkę i lód. Przelewamy do szklanki.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Korzenna & sprite, Słodycz z podtekstem

Korzenna & sprite

Składniki

  • 50 ml polskiej (np. Żołądkowa Gorzka, Balsam Pomorski) wódki korzennej
  • 150 ml Sprite'a
  • plasterek cytryny
  • kilka kostek lodu

 

Sposób przygotowania

W wysokiej szklance mieszamy kostki lodu z wódką i Spritem. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy ze słomką.

 

Słodycz z podtekstem

Składniki

  • 50 ml Krupniku
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • plasterek pomarańczy
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Składniki wstrząsamy w shakerze. Przelewamy do szerokiej, niskiej szklanki. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

4
Więcej na ten temat: alkohol, drinki