Kolorowe drinki na wiosnę

Żubr na wakacjach, Złoty lot, Pir-bir
Żubr na wakacjach
Składniki
- 50 ml żubrówki
- 10 ml soku z limonki
- 1 łyżeczka syropu cukrowego
- kostki lodu
- ćwiartka limonki
- 150 ml gazowanej wody mineralnej
Sposób przygotowania
Żubrówkę, sok z limonki, syrop i lód mieszamy w shakerze. Wlewamy do szerokiej szklanki z ćwiartką limonki. Uzupełniamy wodą gazowaną.
(Syrop cukrowy zrobimy z 1/2 kg cukru i 2 szklanek wody - gotujemy aż cukier się rozpuści. Przelewamy do butelki, studzimy, przechowujemy w lodówce.)
Złoty lot
Składniki
- 50 ml likieru Goldwasser
- kilka kropel soku z cytryny
- 40 ml soku ananasowego (najlepiej ze świeżych ananasów)
- 80 ml wody gazowanej
- kostki lodu
Sposób przygotowania
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, a potem wlewamy kolejno: likier, sok z cytryny i sok ananasowy. Całość dopełniamy wodą gazowaną.
Pir-bir
Składniki
- 50 ml Żołądkowej Gorzkiej
- gałka muszkatołowa
- duży plasterek (obranej ze skórki) gruszki
- 1 szklanka mocno schłodzonego jasnego piwa
Sposób przygotowania
Do wąskiej szklanki do piwa wlewamy wódkę, dodajemy szczyptę świeżo utartej gałki. Wkładamy plasterek gruszki. Odstawiamy na kilka minut, a potem dopełniamy piwem. Koktajl podajemy ze słomką.

Mijodzio, Śliwowica dry, Wiśniówka cobbler
Mijodzio
Składniki
- 100 ml pitnego (dwójniak lub trójniak) miodu
- 50 ml Advocaat likieru
- 50 ml słodkiej śmietanki
- kostka lodu
Sposób przygotowania
Składniki łączymy w shakerze. Przelewamy do szerokiej szklanki z kostką lodu.
Śliwowica dry
Składniki
- 50 ml śliwowicy
- 30 ml soku z zielonych winogron
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 zielona oliwka
Sposób przygotowania
W szklanicy barmańskiej mieszamy śliwowicę oraz soki: z winogron i cytryny. Do koktajlowego kieliszka wrzucamy oliwkę i wlewamy drinka.
Wiśniówka cobbler
Składniki
- 30 ml wiśniówki
- 10 ml białego wytrawnego wermutu
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- kilka kropel soku z cytryny
- mała gałązka mięty
Sposób przygotowania
Do szklanicy barmańskiej wlewamy wiśniówkę, wermut, wino, sok z cytryny. Mieszamy. Przelewamy do koktajlowego kieliszka. Dekorujemy świeżą miętą.

Nostalgia z czerwonego lasu i Siwy zamęt
Nostalgia z czerwonego lasu
Składniki
- 50 ml jarzębiaku
- 10 ml syropu malinowego
- 150 ml soku żurawinowego
- plasterek cytryny
- kostki lodu
Sposób przygotowania
Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu, wlewamy jarzębiak, syrop, dopełniamy sokiem żurawinowym. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy ze słomką.
Siwy zamęt
Składniki
Sposób przygotowania
Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki, miksujemy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Wstrząsamy w shakerze, dodając wódkę i lód. Przelewamy do szklanki.

Korzenna & sprite, Słodycz z podtekstem
Korzenna & sprite
Składniki
- 50 ml polskiej (np. Żołądkowa Gorzka, Balsam Pomorski) wódki korzennej
- 150 ml Sprite'a
- plasterek cytryny
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania
W wysokiej szklance mieszamy kostki lodu z wódką i Spritem. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy ze słomką.
Słodycz z podtekstem
Składniki
- 50 ml Krupniku
- 50 ml soku pomarańczowego
- 50 ml słodkiej śmietanki
- plasterek pomarańczy
- kostki lodu
Sposób przygotowania
Składniki wstrząsamy w shakerze. Przelewamy do szerokiej, niskiej szklanki. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.