Alle jaja
Jajka herbaciane (Fot. Łukasz Zandecki)
Jajka herbaciane
Dla 6 osób
Składniki
- 12 jajek
- 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.
Jajka przepiórcze w buraczkach
Dla 6 osób
Składniki
- 1,5 kg niedużych buraków
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 małe listki laurowe
- 5 goździków
- 24 jajeczka przepiórcze
Sposób przygotowania
Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i potrząsamy, aby nadkruszyć skorupki. Zalewamy jajeczka zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, obieramy ze skorupek i wkładamy do słoja. Polewamy buraczaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 24 godzinach - jeśli będziemy marynować je dłużej, białka będą gumowate, a marynata zabarwi również żółtka.
Brytyjskie pikle jajeczne
Dla 4 osób
Składniki
- 8 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 10 goździków
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 litr octu winnego
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i wkładamy do dużego, wyparzonego słoika. Dodajemy podzielone na połówki ząbki czosnku i przyprawy. Ocet zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy i zalewamy jajka, tak aby były całkiem przykryte. Powinny być gotowe po kilku dniach, możemy je przechowywać, w ciemnym, zimnym miejscu przez jakieś 2 tygodnie.
Jajka kiszone po rosyjsku
Dla 6 osób
Składniki
- 12 jajek
- 10 g kminku
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Zagotowujemy litr wody, rozpuszczamy w niej sól i wsypujemy kminek. Do zalewy wkładamy jajka, gotujemy 5 minut, a potem wyjmujemy (zalewę pozostawiamy) i wkładamy do czystego, wyparzonego słoja. Dodajemy obrane ząbki czosnku i kminkową zalewę. Słój przykrywamy i odstawiamy na dwie doby w ciemne, chłodne miejsce.