Alle jaja

Przemysław Muszyński
Jajka herbaciane

Jajka herbaciane (Fot. Łukasz Zandecki)

Gotowane, ale niezwyczajnie. Marynowane, kiszone, ze słoja. Tak przyrządzone będą oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. Bo odświętnie, to inaczej. Czyli z jajem, proszę Państwa
1 z 4
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Jajka herbaciane

Dla 6 osób

Składniki

  • 12 jajek
  • 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.

2 z 4
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Jajka przepiórcze w buraczkach

Dla 6 osób 

Składniki

  • 1,5 kg niedużych buraków
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 małe listki laurowe
  • 5 goździków
  • 24 jajeczka przepiórcze

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i potrząsamy, aby nadkruszyć skorupki. Zalewamy jajeczka zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, obieramy ze skorupek i wkładamy do słoja. Polewamy buraczaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 24 godzinach - jeśli będziemy marynować je dłużej, białka będą gumowate, a marynata zabarwi również żółtka.

3 z 4
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Brytyjskie pikle jajeczne

Dla 4 osób

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 10 goździków
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr octu winnego

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo i wkładamy do dużego, wyparzonego słoika. Dodajemy podzielone na połówki ząbki czosnku i przyprawy. Ocet zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy i zalewamy jajka, tak aby były całkiem przykryte. Powinny być gotowe po kilku dniach, możemy je przechowywać, w ciemnym, zimnym miejscu przez jakieś 2 tygodnie.

4 z 4
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Jajka kiszone po rosyjsku

Dla 6 osób

Składniki

  • 12 jajek
  • 10 g kminku
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Zagotowujemy litr wody, rozpuszczamy w niej sól i wsypujemy kminek. Do zalewy wkładamy jajka, gotujemy 5 minut, a potem wyjmujemy (zalewę pozostawiamy) i wkładamy do czystego, wyparzonego słoja. Dodajemy obrane ząbki czosnku i kminkową zalewę. Słój przykrywamy i odstawiamy na dwie doby w ciemne, chłodne miejsce.

Więcej na ten temat: jajka, wielkanoc