Alternatywna zupa na Święta Wielkanocne
Ostra zupa z awokado (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl)
Ostra zupa z awokado
(dla 6 osób)
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 6 pojedynczych piersi kurczaka pokrojonych w paseczki
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 2 l bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- chipsy kukurydziane
- pokrojony w kostkę miąższ z 2 awokado
- 3 posiekanych, sparzonych i obranych ze skórki pomidory
- 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki
- garść posiekanej kolendry
- 1-2 posiekane papryczki jalapeno
- cząstki limonki
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, a po chwili kurczaka i oregano. Solimy, pieprzymy, szklimy przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion i sok z limonki, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie (7-8 minut). Przyprawiamy do smaku. Połamane chipsy kukurydziane wkładamy do miseczek, wlewamy zupę, posypujemy awokado, pomidorami, dymkami, kolendrą i jalapeno. Podajemy z cząstkami limonki.
Polska zupa jajeczna
(dla wielkiej rodziny) Przepis ze strony www.soupsong.com
Składniki
- 50 dag bekonu lub chudego boczku pokrojonego w plasterki
- 36 pokrojonych w plasterki ugotowanych na twardo jajek
- 50 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki
- 50 dag pokrojonej w kostkę szynki
- świeżo starty chrzan do smaku
Sposób przygotowania
Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, łamiemy na nieduże kawałki. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy jajka, kiełbasę i szynkę. Zalewamy gorącą wodą. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu tak długo, aż żółtka jajek się rozpuszczą i zagęszczą zupę. Podajemy z chrzanem.
Sycylijska zupa z klopsikami
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki wody
Oraz:
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 jajka
- 25-30 dag ricotty
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól do smaku
Klopsiki:
- 25-30 dag mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 łyżeczki startego parmezanu
- 1/3 szklanki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Bulion i wodę wlewamy do rondla. Ucieramy jajko z mięsem, natką, parmezanem, tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem, lepimy małe klopsiki. Wkładamy je do wrzącego bulionu, gotujemy 45 minut. Ubijamy jajka z ricottą, żółtym serem i natką. Solimy i pieprzymy. Dodajemy tę mieszaninę do gorącej zupy, delikatnie mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.
Grecka zupa Mayeritsa
(dla 8 osób)
Składniki
- 1,5 kg łopatki jagnięcej z kością
- 2 łodygi naciowego selera
- 1 duża marchew
- sól, pieprz
- 3 l wody
- 4 jajka
- sok z 2 cytryn
Po 1 pęczku:
- szczypiorku
- koperku
- natki pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso i warzywa zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 2 godziny. Bulion przecedzamy, wlewamy do garnka, dodajemy ugotowane mięso (oddzielone od kości i pokrojone w kostkę). Wsypujemy posiekaną zieleninę, gotujemy 10 min na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Do piany dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Do masy jajecznej powoli wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszając. Dodajemy trochę ciepłej zupy. Tak powstanie cytrynowy sos avgolemono. Wlewamy go do zupy i podgrzewamy, mieszając. Zupy nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Mayeritsę możemy podawać z ryżem. Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso nazajutrz jest pieczone na rożnach.
Kremowa słodka zupa z mango
(dla 6 osób)
Składniki
- 2 żółtka (jajka należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
- 1/4 szklanki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- posiekany miąższ z 1 dojrzałego mango
- 2 szklanki 36% śmietany
- 3 szklanki mleka lub maślanki
Do dekoracji:
- posiekane truskawki
Sposób przygotowania
Miksujemy żółtka z cukrem, wanilią, sokiem i skórką z cytryny oraz posiekanym mango. Ubijamy, aż do spienienia, śmietanę z mlekiem lub maślanką. Wciąż ubijając, dodajemy zmiksowane mango z jajkami. Przykrywamy, schładzamy, a po wlaniu do miseczek dekorujemy truskawkami.