Sprawdzone przepisy z jagnięciny

Kotleciki jagnięce z sosem z pieczonej papryki i ricotty (Fot. üukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl)

Kotleciki jagnięce z sosem z pieczonej papryki i ricotty
(dla 2 osób)
Składniki
- 30 dag kotlecików jagnięcych
- 8 łyżek oliwy
- pęczek tymianku
- sól i pieprz
Sos:
Sposób przygotowania
Kotleciki myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, posiekanym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie. W tym czasie przygotowujemy sos. Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych i ogonków, dzielimy na połówki i pieczemy ok. 30 minut w temp.190°C. Pozostawiamy w piekarniku, aż staną się letnie (można także wyjąć je, jeszcze gorące zapakować je w foliową torbę i szczelnie zawiązać - skórka odejdzie bez problemu). Następnie wyjmujemy, obieramy ze skóry i miksujemy z ricottą oraz wcześniej uprażonymi orzechami pinii. Jagnięcinę wyjmujemy z marynaty i układamy na rozgrza-nej patelni grillowej. Grillujemy ją po 3-5 min z każdej strony. Podajemy od razu - z sosem.

Musaka z jagnięciną, ze skorupką z fety
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1/2 kg mielonej jagnięciny
- 30 dag mielonej wołowiny
- oliwa do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 duży bakłażan
- 20 dag sera feta (najlepiej oryginalnego greckiego)
Sposób przygotowania
Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek i pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Całość zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na to kładziemy warstwę mięsno-warzywną, a wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Musakę zapiekamy 10 minut w temp. 180°C. Jeśli wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykrywamy całość płatem folii aluminiowej. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Sałatka z jagnięciną z cytrusowym dressingiem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1/2 kg combra jagnięcego
- sól, pieprz
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 garść radicchio
- 1 pęczek mięty
- 4 figi
Dressing:
- 6 łyżek soku grejpfrutowego
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
Comber jagnięcy solimy, pieprzymy i podsmażamy przez minutę z każdej strony. Następnie przekładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. W tym czasie myjemy sałaty, a po osuszeniu mieszamy z posiekaną miętą i układamy na półmisku. Figi kroimy na ćwiartki i kładziemy na sałacie. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Upieczony comber kroimy na cienkie plastry i układamy na sałacie. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem.

Aromatyczne szaszłyki z jagnięciny z sosem jogurtowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg mielonej jagnięciny
- 1 cebula
- 1 jajko
- garść startego parmezanu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- sól i pieprz
Sos jogurtowy:
- 330 ml greckiego jogurtu
- sok z 1 limonki
- 1 garść posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 1 ogórek
- 1 pomidor
Sposób przygotowania
Mięso mielone dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami (cebulę wcześniej kroimy w drobną kostkę). Z masy formujemy małe kulki i nabijamy na patyczki. Szaszłyki smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C. W tym czasie przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z pozostałymi składnikami (warzywa pokrojone w drobną kostkę). Podajemy schłodzony, jako dodatek do mięsa, z kawałkami gorącej pity.

Ragout z jagnięciny z pappardelle
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 1,5-2 kg udźca jagnięcego
- sól, pieprz
- odrobina oliwy
- 2 kieliszki białego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 2 szalotki
- 20 dag karczochów
- 10 dag suszonych pomidorów
- 1 pęczek pietruszki
- 1 garść startego parmezanu
- skórka z 1 cytryny
- 500 g makaronu pappardelle
Sposób przygotowania
Udziec jagnięcy nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do brytfanny, zalewamy winem i dodajemy rozmaryn oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. 40 min w temp. 180°C, Następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aby wierzch się przypiekł. Kiedy mięso wystygnie, oddzielamy je od kości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane drobno szalotki, dodajemy udziec, pokrojone karczochy, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę. W tym czasie we wrzącej osolonej wodzie gotujemy pappardelle (na półtwardo). Odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym ragoût. Podajemy od razu, posypane parmezanem i skórką z cytryny.

Gulasz jagnięcy
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 60 dag łopatki jagnięcej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 cebula czerwona
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (lub 3 ziarna zmiażdżone w moździerzu)
- 1 gałązka rozmarynu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów pelati
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Później dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy go ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.

Zupa a la minestrone z jagnięciną
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1,5-2 kg udźca jagnięcego
- sól, pieprz
- odrobina oliwy
- 2 kieliszki białego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 plastry wędzonej pancetty lub bekonu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 1 szklanka czerwonego wina
- 50 g ryżu arborio na risotto
Sposób przygotowania
Udziec jagnięcy pieczemy według przepisu na ragout z jagnięciny. Po wystygnięciu mięsa oddzielamy je od kości. W garnku rozgrzewamy oliwę, wyciskamy czosnek (upieczony z jagnięciną), dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę i bekon. Całość zalewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy i gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, wino oraz ryż i gotujemy kolejne 20 minut na wolnym ogniu, aż zupa zgęstnieje i stanie się aromatyczna. Na koniec dodajemy mięso. Każdą porcję podajemy posypaną odrobiną parmezanu oraz drobno posiekaną bazylią.