Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

Krewetki stir-fry z groszkiem cukrowym (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Krewetki stir-fry z groszkiem cukrowym
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 250 g groszku cukrowego
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 250 g krewetek black tiger
- 70 g kiełków sojowych
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka marynowanej trawy cytrynowej
Sposób przygotowania
Groszek cukrowy gotujemy we wrzącej wodzie przez 4-5 min. Rozgrzewamy oliwę w woku lub na patelni. Wrzucamy czosnek, podsmażamy, aby wydobyć aromat (jeśli lubimy ostre potrawy, możemy dodać pokrojone świeże chilli). Następnie dodajemy rozmrożone krewetki, kiełki oraz sosy: ostrygowy i sojowy. Smażymy przez 5 min i wrzucamy odcedzony groszek. Całość delikatnie mieszamy i od razu podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
EDWANEX Salaterka 17cm | Salaterka 87379 | Salaterka 96356 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 l wody
- 4 łyżki pasty miso
- 100 g tofu
- garść kiełków (fasoli mung, cieciorki, soczewicy)
- 200 g sojowego makaronu
- 4 steki z rostbefu (ok. 120 g każdy)
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Wodę z pastą miso doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tofu pokrojone w centymetrową kostkę, kiełki oraz pocięty na 5-cm kawałki makaron sojowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 min. W tym czasie przygotowujemy steki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, steki nacieramy solą i pieprzem. Smażymy po 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia wrzucamy masło. Poruszamy patelnią, by się stopiło i wpłynęło pod mięso. Odstawiamy steki na 2 minuty, aby odpoczęły. Zupę miso podajemy z cienko pokrojoną wołowiną.
![]() |
![]() |
![]() |
Black Red White Allure garn... | LAMART Garnki LT 1009 | Revol Revolution 642309 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sałatka z kozim serem i sosem malinowym
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 200 g dowolnych kiełków
- 100 g koziego sera
Sos malinowy:
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na wolnym ogniu, aby nadmiar płynu odparował. Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i osuszamy. Układamy na talerzach porcje kiełków, posypujemy je kawałkami pokruszonego koziego sera i polewamy sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
Karolina Serwis obiadowy CA... | KAROLINA Serwis obiadowy na... | Pickman Serwis Obiadowy Imp... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kiełki z pomarańczami
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 300 g mieszanych kiełków
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżka wody
Dressing:
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kiełki płuczemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Podprażamy na niej pestki dyni, dodajemy syrop klonowy oraz wodę. Zdejmujemy z ognia, przekładamy na pergamin i odstawiamy do wystygnięcia. Dok-ładnie mieszamy wszystkie składniki dressingu, aby powstała emulsja. Kiełki mieszamy z pomarańczami i słodkimi pestkami. Przed podaniem polewamy dressingiem.

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 plastry (po 150 g każdy) schabu wieprzowego
- sól, pieprz
- oliwa
- garść suszonych śliwek
- 100 g drobnych kiełków (w tym garść do przybrania)
Sposób przygotowania
Schab bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i dokładnie nacieramy oliwą. Na środku każdego kawałka układamy przekrojone na pół śliwki oraz kiełki. Zawijamy ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 min w bambusowym koszyczku lub w zwykłym wkładzie do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy je oliwą i podajemy z resztą kiełków.

Kaczka cytrynowa z kiełkami
(dla 2 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Piersi kaczki nacieramy pieprzem, skórę nacinamy w kratkę. Kładziemy skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smażymy przez 5 min z każdej strony, odlewając wytapiający się tłuszcz. Pod koniec smażenia polewamy kaczkę mieszanką soku z cytryny, miodu i sosu sojowego. Następnie wkładamy piersi do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 8 min. Dzięki temu miód się skarmelizuje i skórka będzie chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 3-4 minuty, po czym kroimy na cienkie plastry. Podajemy z kiełkami lucerny, polaną sosem z pieczenia.