Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

Tomek Woźniak
Krewetki stir-fry z groszkiem cukrowym

Krewetki stir-fry z groszkiem cukrowym (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Kto ma ochotę na zdrowy i odżywczy obiad, niech ostrzy kły na kiełki! To prawdziwa bomba witaminowa i antidotum na wiosenne przesilenie

1 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Krewetki stir-fry z groszkiem cukrowym

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 250 g groszku cukrowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g krewetek black tiger
  • 70 g kiełków sojowych
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka marynowanej trawy cytrynowej

 

Sposób przygotowania

Groszek cukrowy gotujemy we wrzącej wodzie przez 4-5 min. Rozgrzewamy oliwę w woku lub na patelni. Wrzucamy czosnek, podsmażamy, aby wydobyć aromat (jeśli lubimy ostre potrawy, możemy dodać pokrojone świeże chilli). Następnie dodajemy rozmrożone krewetki, kiełki oraz sosy: ostrygowy i sojowy. Smażymy przez 5 min i wrzucamy odcedzony groszek. Całość delikatnie mieszamy i od razu podajemy.

Zdjęcie EDWANEX Salaterka 17cm Zdjęcie Salaterka 87379 Zdjęcie Salaterka 96356
EDWANEX Salaterka 17cm Salaterka 87379 Salaterka 96356
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 1 l wody
  • 4 łyżki pasty miso
  • 100 g tofu
  • garść kiełków (fasoli mung, cieciorki, soczewicy)
  • 200 g sojowego makaronu
  • 4 steki z rostbefu (ok. 120 g każdy)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania

Wodę z pastą miso doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tofu pokrojone w centymetrową kostkę, kiełki oraz pocięty na 5-cm kawałki makaron sojowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 min. W tym czasie przygotowujemy steki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, steki nacieramy solą i pieprzem. Smażymy po 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia wrzucamy masło. Poruszamy patelnią, by się stopiło i wpłynęło pod mięso. Odstawiamy steki na 2 minuty, aby odpoczęły. Zupę miso podajemy z cienko pokrojoną wołowiną.

Zdjęcie Black Red White Allure garnek THK-053931 Zdjęcie LAMART Garnki LT 1009 Zdjęcie Revol Revolution 642309
Black Red White Allure garn... LAMART Garnki LT 1009 Revol Revolution 642309
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z kozim serem i sosem malinowym

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 200 g dowolnych kiełków
  • 100 g koziego sera

Sos malinowy:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na wolnym ogniu, aby nadmiar płynu odparował. Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i osuszamy. Układamy na talerzach porcje kiełków, posypujemy je kawałkami pokruszonego koziego sera i polewamy sosem.

Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC Zdjęcie KAROLINA Serwis obiadowy na 12 osób - AMELIA s-02982 Zdjęcie Pickman Serwis Obiadowy Imperio 43 el IMP43W
Karolina Serwis obiadowy CA... KAROLINA Serwis obiadowy na... Pickman Serwis Obiadowy Imp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kiełki z pomarańczami

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 300 g mieszanych kiełków
  • pomarańcze
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka wody

 

Dressing:

  • 10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka wody
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kiełki płuczemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Podprażamy na niej pestki dyni, dodajemy syrop klonowy oraz wodę. Zdejmujemy z ognia, przekładamy na pergamin i odstawiamy do wystygnięcia. Dok-ładnie mieszamy wszystkie składniki dressingu, aby powstała emulsja. Kiełki mieszamy z pomarańczami i słodkimi pestkami. Przed podaniem polewamy dressingiem.

5 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 plastry (po 150 g każdy) schabu wieprzowego
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • garść suszonych śliwek
  • 100 g drobnych kiełków (w tym garść do przybrania)

 

Sposób przygotowania

Schab bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i dokładnie nacieramy oliwą. Na środku każdego kawałka układamy przekrojone na pół śliwki oraz kiełki. Zawijamy ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 min w bambusowym koszyczku lub w zwykłym wkładzie do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy je oliwą i podajemy z resztą kiełków.

6 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kaczka cytrynowa z kiełkami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • pieprz
  • cytryny
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kiełki lucerny

 

Sposób przygotowania

Piersi kaczki nacieramy pieprzem, skórę nacinamy w kratkę. Kładziemy skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smażymy przez 5 min z każdej strony, odlewając wytapiający się tłuszcz. Pod koniec smażenia polewamy kaczkę mieszanką soku z cytryny, miodu i sosu sojowego. Następnie wkładamy piersi do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 8 min. Dzięki temu miód się skarmelizuje i skórka będzie chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 3-4 minuty, po czym kroimy na cienkie plastry. Podajemy z kiełkami lucerny, polaną sosem z pieczenia.

Więcej na ten temat: kiełki, tomek woźniak, wiosenne przepisy