Smaczne chleby - upiecz je samemu

red.
Pieczenie chleba nie jest wcale trudne. Najlepiej sprawdźcie samemu ile radości i satysfakcji daje własnoręcznie zrobiony bochenek
materiały promocyjne materiały promocyjne

Chleb włoski Ciabatta

(4 sztuki)

Składniki na biegę (zaczyn):

  • 330g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 7g drożdży świeżych
  • 240ml letniej wody

Ciasto:

  • 670g maki pszennej
  • 330ml letniej wody
  • 3 łyżeczki drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 opakowanie Przyprawy do chleba włoskiego KAMIS

Sposób przygotowania

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do chleba włoskiego KAMIS i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20 minut.

1
materiały promocyjne materiały promocyjne

Chleb staropolski

2 bochenki

Składniki

  • 900 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 ml zakwasu
  • ok. 1/2 l wody
  • 4 łyżeczki drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki mąki do posypywania
  • mleko do posmarowania chleba
  • opakowanie Przyprawy do chleba staropolskiego KAMIS

Sposób przygotowania

Mąki wymieszać, przesiać, dodać przyprawę, zakwas wymieszany z wodą i drożdżami. Ciasto zagniatać przez ok. 10 minut, oprószyć mąką, włożyć do dużego naczynia (ciasto bardzo rośnie), przykryć ściereczką i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Ponownie wyrabiać przez ok. 10minut, uformować 2 okrągłe lub owalne bochenki, ułożyć na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Zostawić na ok. 30 min. Wierzchy posmarować mlekiem i naciąć w trzech miejscach. Papier do pieczenia wraz z bochenkami chleba przełożyć na gorącą blachę i piec 70 min w temp. ok. 200 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.

2
materiały promocyjne materiały promocyjne

Chleb litewski

2 bochenki

Składniki

  • 1000 ml wody
  • 750g mąki żytniej chlebowej
  • 250g mąki orkiszowej chlebowej
  • 300 ml zakwasu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki żytniej do wysypania foremek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • mleko do posmarowania chleba
  • 1 opakowanie Przyprawy do chleba litewskiego KAMIS
  • 1 łyżka Kminku całego KAMIS do dekoracji

Sposób przygotowania

Wodę wymieszać z zakwasem, dodać mąkę, sól i wszystko wymieszać. Dwie podłużne foremki (ok.30 cm długości) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką żytnią. Ciasto przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 12 godz. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem do dekoracji. Wstawić do zimnego piekarnika (wówczas skórka nie popęka). Nastawić piekarnik na 200°C i piec ok. 1-1,5 godz.

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Jak zrobić zakwas

Pierwszy zakwas: możemy go zdobyć od przyjaciół, którzy pieką chleb, albo wyprosić w piekarni. Możemy też przygotować go sami. 1/2 szklanki mąki pszennej razowej mieszamy z letnią wodą, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Pozostawiamy w ciepłym miejscu - możemy przykryć, ale niezbyt szczelnie, aby powietrze swobodnie do niego dochodziło. Przez 4-5 dni codziennie dodajemy do zakwasu po 2-3 łyżki mąki. Już trzeciego dnia masa zacznie fermentować - wyczujemy wówczas kwaskowaty, przyjemny zapach. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. Wówczas zakwas jest gotowy.

4
Więcej na ten temat: chleb, chleb litewski, ciabatta