Smaczne chleby - upiecz je samemu

red.
Pieczenie chleba nie jest wcale trudne. Najlepiej sprawdĽcie samemu ile rado¶ci i satysfakcji daje własnoręcznie zrobiony bochenek
materiały promocyjne materiały promocyjne

Chleb włoski Ciabatta

(4 sztuki)

Składniki na biegę (zaczyn):

  • 330g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 7g drożdży ¶wieżych
  • 240ml letniej wody

Ciasto:

  • 670g maki pszennej
  • 330ml letniej wody
  • 3 łyżeczki drożdży instant lub 25g drożdży ¶wieżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 opakowanie Przyprawy do chleba włoskiego KAMIS

Sposób przygotowania

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wod±, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę m±ki do posypania chleba. Następnie dodać połowę m±ki (335g), wymieszać, przykryć ¶ciereczk± i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoj± objęto¶ć.
Do wyro¶niętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do chleba włoskiego KAMIS i resztę m±ki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyro¶nięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 4 czę¶ci, uformować ciabatty i ułożyć po2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać m±k±, a blachę przykryć ¶ciereczk±. Odstawić jeszcze raz do wyro¶nięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20 minut.

1
materiały promocyjne materiały promocyjne

Chleb staropolski

2 bochenki

Składniki

  • 900 g m±ki pszennej
  • 100 g m±ki żytniej
  • 100 ml zakwasu
  • ok. 1/2 l wody
  • 4 łyżeczki drożdży instant (lub 30g drożdży ¶wieżych)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki m±ki do posypywania
  • mleko do posmarowania chleba
  • opakowanie Przyprawy do chleba staropolskiego KAMIS

Sposób przygotowania

M±ki wymieszać, przesiać, dodać przyprawę, zakwas wymieszany z wod± i drożdżami. Ciasto zagniatać przez ok. 10 minut, oprószyć m±k±, włożyć do dużego naczynia (ciasto bardzo ro¶nie), przykryć ¶ciereczk± i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Ponownie wyrabiać przez ok. 10minut, uformować 2 okr±głe lub owalne bochenki, ułożyć na papierze do pieczenia oprószonym m±k±. Zostawić na ok. 30 min. Wierzchy posmarować mlekiem i naci±ć w trzech miejscach. Papier do pieczenia wraz z bochenkami chleba przełożyć na gor±c± blachę i piec 70 min w temp. ok. 200 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie z wod±.

2
materiały promocyjne materiały promocyjne

Chleb litewski

2 bochenki

Składniki

  • 1000 ml wody
  • 750g m±ki żytniej chlebowej
  • 250g m±ki orkiszowej chlebowej
  • 300 ml zakwasu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki m±ki żytniej do wysypania foremek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • mleko do posmarowania chleba
  • 1 opakowanie Przyprawy do chleba litewskiego KAMIS
  • 1 łyżka Kminku całego KAMIS do dekoracji

Sposób przygotowania

Wodę wymieszać z zakwasem, dodać m±kę, sól i wszystko wymieszać. Dwie podłużne foremki (ok.30 cm długo¶ci) wysmarować tłuszczem i obsypać m±k± żytni±. Ciasto przełożyć do foremek, przykryć ¶ciereczk± i odstawić na minimum 12 godz. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem do dekoracji. Wstawić do zimnego piekarnika (wówczas skórka nie popęka). Nastawić piekarnik na 200°C i piec ok. 1-1,5 godz.

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Jak zrobić zakwas

Pierwszy zakwas: możemy go zdobyć od przyjaciół, którzy piek± chleb, albo wyprosić w piekarni. Możemy też przygotować go sami. 1/2 szklanki m±ki pszennej razowej mieszamy z letni± wod±, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej kwa¶nej ¶mietany. Pozostawiamy w ciepłym miejscu - możemy przykryć, ale niezbyt szczelnie, aby powietrze swobodnie do niego dochodziło. Przez 4-5 dni codziennie dodajemy do zakwasu po 2-3 łyżki m±ki. Już trzeciego dnia masa zacznie fermentować - wyczujemy wówczas kwaskowaty, przyjemny zapach. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. Wówczas zakwas jest gotowy.

4

Polecamy

5
Więcej na ten temat: chleb, chleb litewski, ciabatta