Kuchnia irlandzka na dzień św. Patryka
Dublińska rozpusta (Fot. Bogdan Biały)
Dublińska rozpusta
(dla 6 osób)
Składniki
- 25 dag surowego boczku
- 1 kg wieprzowej kiełbasy
- kilka łyżek przesianej mąki
- olej słonecznikowy
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag boczku wędzonego lub szynki w plastrach
- 4 duże cienko pokrojone ziemniaki
- 2 cienko pokrojone marchewki
- pęczek świeżych ziół (koperek, bazylia, tymianek itp.)
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 0,75 l cydru
- posiekana pietruszka
Sposób przygotowania
Surowy boczek kroimy i topimy na patelni. Kiełbasę w całości obtaczamy w mące, a następnie w wytopionym z boczku tłuszczu. Osobno na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i dodajemy do kiełbasy. Dusimy przez chwilę. Przekładamy potrawę do dużego garnka, dodajemy wędzony boczek lub szynkę, ziemniaki, marchewki, posiekane zioła i pieprz. Dolewamy cydr. Dusimy na maleńkim ogniu co najmniej 1 godzinę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jemy w towarzystwie Guinnessa, irlandzkiego chleba oraz kilku fajnych Irlandczyków.
Wołowina na ostro
(wołowinę pekluje się przez 7 dni, a potem gotuje w Guinnessie)
Na marynatę:
- 20 goździków
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki prague powder (lub saletry)
- 0,5 kg grubej soli
- 3 + 1 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
- 7 szalotek
Składniki
- 3,5-4 kg wołowiny
- 2-3 liście laurowe
- 1 l piwa Guinness
Sposób przygotowania
Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części. Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką. Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.
Wieprzowina po irlandzku
(dla 6 osób)
Składniki
- 1,2 kg polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cydru
- ewentualnie wody
Na farsz:
- 600 g ugotowanych, ugniecionych widelcem ziemniaków
- 1 posiekana cebula
- 50 g masła
- 2 posiekane jabłka
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (szałwi i tymianku)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy farsz. Do ziemniaków dodajemy cebulę, masło, jabłka, zioła, sól i pieprz. Starannie mieszamy. Polędwicę rozkrawamy w poprzek, aby uzyskać jak najszerszy płat mięsa. Smarujemy mięso nadzieniem, pozostawiając nieco wolnego miejsca po brzegach. Sznurujemy mięso i obsmażamy na maśle. Skrapiamy cydrem, oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do brytfanki. Pieczemy w 180°C przez ok. 2 godziny.
Domowy Baileys
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 puszka (400 g) skondensowanego słodkiego mleka
- 1 i 2/3 szklanki whiskey
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gotowej polewy czekoladowej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez około 30 sekund. Wlewamy do butelki, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Przed rozlaniem do kieliszków starannie wstrząsamy. Domowy krem Baileys można przechowywać przez ok. 2 miesiące w lodówce
Kawa po irlandzku
(dla 2 osób)
Składniki
- 3 łyżeczki kawy
- 1 łyżeczka cukru
- 10 ml irlandzkiej whisky
- 2 łyżki bitej śmietany
Sposób przygotowania
Kawę zaparzamy w ekspresie, wlewając szklankę wody. Cukier wsypujemy do emaliowanego rondelka, skrapiamy wodą i podgrzewamy, aż zbrązowieje. Wlewamy kawę i mieszamy. Dodajemy whisky i podpalamy napój. Po paru sekundach gasimy płomień i wlewamy kawę do kielichów. Dekorujemy ubitą śmietaną.
Ciasto z Guinnessem
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 50 g sparzonych i obranych migdałów
- 250 g sułtanek
- 125 g skórki pomarańczowej
- 25 g suszonych owoców (figi, daktyle, wiśnie, jabłka, śliwki)
- 250 ml Guinnessa
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy z sodą i przyprawami. Ucieramy z masłem i cukrem przez 5-10 minut, aż powstanie krem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż składniki ładnie się połączą. Migdały siekamy i razem z rodzynkami, skórką i suszonymi owocami dodajemy do ciasta. Na końcu wlewamy Guinnessa i starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy je w piekarniku w temp. 150°C przez ok. 2 godziny. Po 90 min pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu studzimy je w otwartym piekarniku przykryte papierowym ręcznikiem.
Ciasto czekoladowe z kremem Baileys
Ciasto:
- olej roślinny
- 2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1/4 szklanki cukru
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
Krem:
- 1,2 kg kremówki śmietany
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka Baileysa
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka wiórków czekoladowych (możemy zetrzeć czekoladę)
Krem kawowy:
- 1 szklanka oziębionej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- czekoladowe wiórki do dekoracji
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Pokrywamy foremkę o średnicy 24 cm olejem roślinnym. Ciasteczka mieszamy z cukrem i rozpuszczonym masłem. Masę rozsmarowujemy, mocno ubijając, po dnie foremki. Pieczemy, aż zbrązowieje (ok. 5 minut). Robimy krem. Mikserem ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, stopniowo dodając cukier i wbijając po jajku. Dodajemy Baileysa i cukier waniliowy. Masę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy czekoladą. Pieczemy, aż środek lekko zbrązowieje (ok. 1 godz. 20 min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy. Robimy krem kawowy. Ubijamy śmietankę z cukrem i kawą rozpuszczalną. Rozsmarowujemy lub dekorujemy nim schłodzone ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Grzanki smażone z serem
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki Guinnessa
- 1 szklanka startego sera Cheddar
- sól, pieprz
- 4 kromki chleba
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, uważając, by zasmażka nie zbrązowiała. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ubijając widelcem, dodajemy mleko. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż płyn zgęstnieje.
Dodajemy musztardę, miód i piwo. Gotujemy 2-3 min, po czym dodajemy żółty ser i zmniejszamy płomień. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy chleb i pieczemy w piekarniku (180°C), aż grzanki zbrązowieją.
Ostra zupa pomidorowa
Składniki
- 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
- 2 czerwone papryczki chilli
- 10 g cukru pudru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- 15 g przecieru pomidorowego
- 10 g chrzanu
- 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
- 60 ml wódki
- 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
- sól, pieprz
- 4 cienkie plasterki cytryny
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.
Irlandzka zupa ziemniaczana
Składniki
- 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 60 g drobno pokrojonego selera
- 80 g posiekanej cebuli
- 1 l bulionu z kurczaka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g tartego żółtego sera
- 150 g pokrojonej szynki
Sposób przygotowania
Do dużego rondla wkładamy ziemniaki, seler, cebulę, zalewamy warzywa bulionem, wodą i wrzucamy pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W miseczce mieszamy mleko z mąką i wlewamy do zupy. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy ser, szynkę i jeszcze gotujemy, póki ser się nie rozpuści.