Kuchnia irlandzka na dzień św. Patryka

Dorota Biały
Dublińska rozpusta

Dublińska rozpusta (Fot. Bogdan Biały)

Istnieje taka obiegowa opinia, że Polacy i Irlandczycy doskonale się rozumieją: mają podobne poczucie humoru, podobną otwartość i upodobanie do pijaństwa. Jesteśmy przekonani, że między naszymi narodami istnieje także wspólnota podniebienia, tym bardziej że Polacy, których na Wyspach jest w sumie już około miliona, właśnie z Irlandii przywożą najwięcej smakołyków
1 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Dublińska rozpusta

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 25 dag surowego boczku
  • 1 kg wieprzowej kiełbasy
  • kilka łyżek przesianej mąki
  • olej słonecznikowy
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag boczku wędzonego lub szynki w plastrach
  • 4 duże cienko pokrojone ziemniaki
  • 2 cienko pokrojone marchewki
  • pęczek świeżych ziół (koperek, bazylia, tymianek itp.)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 0,75 l cydru
  • posiekana pietruszka

 

Sposób przygotowania

Surowy boczek kroimy i topimy na patelni. Kiełbasę w całości obtaczamy w mące, a następnie w wytopionym z boczku tłuszczu. Osobno na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i dodajemy do kiełbasy. Dusimy przez chwilę. Przekładamy potrawę do dużego garnka, dodajemy wędzony boczek lub szynkę, ziemniaki, marchewki, posiekane zioła i pieprz. Dolewamy cydr. Dusimy na maleńkim ogniu co najmniej 1 godzinę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jemy w towarzystwie Guinnessa, irlandzkiego chleba oraz kilku fajnych Irlandczyków.

2 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Wołowina na ostro

(wołowinę pekluje się przez 7 dni, a potem gotuje w Guinnessie)

 

Na marynatę:

  • 20 goździków
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki prague powder (lub saletry)
  • 0,5 kg grubej soli
  • 3 + 1 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • 7 szalotek

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części. Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką. Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.

3 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Wieprzowina po irlandzku

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1,2 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cydru
  • ewentualnie wody

 

Na farsz:

  • 600 g ugotowanych, ugniecionych widelcem ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 50 g masła
  • 2 posiekane jabłka
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (szałwi i tymianku)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz. Do ziemniaków dodajemy cebulę, masło, jabłka, zioła, sól i pieprz. Starannie mieszamy. Polędwicę rozkrawamy w poprzek, aby uzyskać jak najszerszy płat mięsa. Smarujemy mięso nadzieniem, pozostawiając nieco wolnego miejsca po brzegach. Sznurujemy mięso i obsmażamy na maśle. Skrapiamy cydrem, oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do brytfanki. Pieczemy w 180°C przez ok. 2 godziny.

4 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Domowy Baileys

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 puszka (400 g) skondensowanego słodkiego mleka
  • 1 i 2/3 szklanki whiskey
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gotowej polewy czekoladowej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez około 30 sekund. Wlewamy do butelki, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Przed rozlaniem do kieliszków starannie wstrząsamy. Domowy krem Baileys można przechowywać przez ok. 2 miesiące w lodówce

5 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Kawa po irlandzku

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 3 łyżeczki kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 ml irlandzkiej whisky
  • 2 łyżki bitej śmietany

 

Sposób przygotowania

Kawę zaparzamy w ekspresie, wlewając szklankę wody. Cukier wsypujemy do emaliowanego rondelka, skrapiamy wodą i podgrzewamy, aż zbrązowieje. Wlewamy kawę i mieszamy. Dodajemy whisky i podpalamy napój. Po paru sekundach gasimy płomień i wlewamy kawę do kielichów. Dekorujemy ubitą śmietaną.

6 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Ciasto z Guinnessem

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • jajka
  • 50 g sparzonych i obranych migdałów
  • 250 g sułtanek
  • 125 g skórki pomarańczowej
  • 25 g suszonych owoców (figi, daktyle, wiśnie, jabłka, śliwki)
  • 250 ml Guinnessa

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z sodą i przyprawami. Ucieramy z masłem i cukrem przez 5-10 minut, aż powstanie krem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż składniki ładnie się połączą. Migdały siekamy i razem z rodzynkami, skórką i suszonymi owocami dodajemy do ciasta. Na końcu wlewamy Guinnessa i starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy je w piekarniku w temp. 150°C przez ok. 2 godziny. Po 90 min pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu studzimy je w otwartym piekarniku przykryte papierowym ręcznikiem.

7 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Ciasto czekoladowe z kremem Baileys

Ciasto:

  • olej roślinny
  • 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła

 

Krem:

  • 1,2 kg kremówki śmietany
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • jajek
  • 1 szklanka Baileysa
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka wiórków czekoladowych (możemy zetrzeć czekoladę)

 

Krem kawowy:

  • 1 szklanka oziębionej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czekoladowe wiórki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Pokrywamy foremkę o średnicy 24 cm olejem roślinnym. Ciasteczka mieszamy z cukrem i rozpuszczonym masłem. Masę rozsmarowujemy, mocno ubijając, po dnie foremki. Pieczemy, aż zbrązowieje (ok. 5 minut). Robimy krem. Mikserem ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, stopniowo dodając cukier i wbijając po jajku. Dodajemy Baileysa i cukier waniliowy. Masę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy czekoladą. Pieczemy, aż środek lekko zbrązowieje (ok. 1 godz. 20 min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy. Robimy krem kawowy. Ubijamy śmietankę z cukrem i kawą rozpuszczalną. Rozsmarowujemy lub dekorujemy nim schłodzone ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

8 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Grzanki smażone z serem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki Guinnessa
  • 1 szklanka startego sera Cheddar
  • sól, pieprz
  • 4 kromki chleba

 

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, uważając, by zasmażka nie zbrązowiała. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ubijając widelcem, dodajemy mleko. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż płyn zgęstnieje.
Dodajemy musztardę, miód i piwo. Gotujemy 2-3 min, po czym dodajemy żółty ser i zmniejszamy płomień. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy chleb i pieczemy w piekarniku (180°C), aż grzanki zbrązowieją.

9 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Ostra zupa pomidorowa

Składniki

  • 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 10 g cukru pudru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 15 g przecieru pomidorowego
  • 10 g chrzanu
  • 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
  • 60 ml wódki
  • 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 4 cienkie plasterki cytryny

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.

10 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Irlandzka zupa ziemniaczana

Składniki

  • 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 60 g drobno pokrojonego selera
  • 80 g posiekanej cebuli
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 150 g pokrojonej szynki

 

Sposób przygotowania

Do dużego rondla wkładamy ziemniaki, seler, cebulę, zalewamy warzywa bulionem, wodą i wrzucamy pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W miseczce mieszamy mleko z mąką i wlewamy do zupy. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy ser, szynkę i jeszcze gotujemy, póki ser się nie rozpuści.

Więcej na ten temat: kuchnia irlandzka, wołowina, zupa pomidorowa