Dieta niskoenergetyczna
Makaron casarecce z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską (Fot. Marcin Kiełbiewski)
Dieta niskoenergetyczna. Dania wagi piórkowej
Bezpieczne, racjonalne odchudzanie zakłada ubytek 1 kg w ciągu tygodnia. Taki efekt daje dieta niskoenergetyczna, dostarczająca dziennie 1000-1500 kalorii. Stosując ją, można zjeść w ciągu dnia:
* około pół kilograma warzyw
* jeden, dwa owoce
* kawałek mięsa lub ryby (jeśli smażony, to w małej ilości tłuszczu)
* 2-3 porcje produktów mlecznych (1 porcja to szklanka kefiru lub 100 g chudego białego sera); rezygnujemy z żółtych i pleśniowych serów, majonezu, słodkich jogurtów
* 3 porcje produktów zbożowych
dla kobiet, 5 - dla mężczyzn (jedna porcja to kromka chleba pełnoziarnistego albo trzy łyżki kaszy, ryżu lub makaronu); rezygnujemy z ciastek i chrupek
* 2-3 łyżeczki tłuszczu
Dekalog odchudzania
1. Chorujesz, masz sporą nadwagę - odchudzaj się pod okiem lekarza
2. Unikaj diet jednoskładnikowych i rozdzielnych (np. niełączenia węglowodanów z białkami). Unikaj również głodówek
3. Ćwicz - to przyspiesza metabolizm i powiększa masę mięśniową
4. Jedz 5 posiłków dziennie
5. Wybieraj chude produkty z dużą zawartością błonnika
6. Niech tłuszcze pokrywają najwyżej 15-25% kalorii z dziennego zapotrzebowania energetycznego
7. Nie podjadaj między posiłkami
8. Możesz jeść wszystko, byle mało
9. Naucz się jeść wolniej
10. Zrezygnuj z cukru i soli
Makaron casarecce z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg makaronu casarecce
- 50 ml oliwy
- 2 ząbki 2 ząbki czosnku
- 100 g parmeńskiej szynki
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 20 g świeżej bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę oraz suszone pomidory - w cienkie paski. Bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażamy czosnek i szynkę parmeńską. Dodajemy suszone pomidory, makaron i posiekane zioła, a następnie doprawiamy do smaku. Potrawę podajemy z cienkimi płatkami parmezanu.
Bircher Muesli z zielonym jabłkiem i bakaliami
(dla 4 osób)
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 200 g naturalnego jogurtu
- 20 g rodzynek
- 25 g miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 10 g włoskich orzechów
- 30 g bananów
- 10 g płatków migdałowych
- 30 g suszonych moreli
- 250 g zielonych jabłek
Sposób przygotowania
Płatki owsiane moczymy w mleku do miękkości. Jogurt przekładamy do miski i dokładnie łączymy z rodzynkami, miodem, sokiem z cytryny oraz pomarańczy, orzechami włoskimi, bananem, płatkami migdałowymi i drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Jabłko płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy, ucieramy na tarce i dodajemy do jogurtu. Na koniec wrzucamy namoczone płatki.
Krewetki na risotto z owocami morza
Risotto:
- 100 g mięsa małży
- 100 g mieszanki owoców morza
- 30 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 100 g cebuli
- 100 g masła
- 1/2 kg ryżu aroborio (na risotto)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g parmezanu
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie
- 100 ml kwaśnej śmietany (30%)
Oliwa bazyliowa:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka bazylii
- sól, pieprz, cukier
- biały ocet winny do smaku
Składniki
Sposób przygotowania
Rozmrożone małże i owoce morza płuczemy i osączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, małże i owoce morza. Podsmażamy, doprawiamy, odstawiamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzane w garnku masło, dodajemy ryż i podsmażamy wszystko na złoty kolor. Dodajemy białe wino i redukujemy. Całość zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie miękki, a woda wyparuje, dodajemy tarty parmezan, wcześniej podsmażone owoce morza, suszone pomidory, śmietanę i doprawiamy. Przygotowujemy oliwę bazyliową - łączymy i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na koniec obieramy krewetki ze skorup, czyścimy, płuczemy i odsączamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Delikatnie podsmażamy, solimy. Podajemy na risotto, z pozostałą ze smażenia oliwą.
Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 marchewki
- 2 selery
- 1 cukinia
- 1/2 pora
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg szpinaku
- oliwa do smażenia
- sól
- czarny pieprz do smaku
- 50 ml białego wina
- 600 g filetu z łososia
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek koperku
- kilka listków bazylii
- 50 g rodzynek
- 50 g orzeszków pinii
- gałka muszkatołowa
- folia aluminiowa do pieczenia
Sposób przygotowania
Jarzyny myjemy, obieramy i kroimy: marchewkę, selera, pora i cukinię w cienkie paseczki, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Szpinak obieramy, oczyszczamy, płuczemy i blanszujemy w osolonej, gotującej się wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy połowę czosnku i delikatnie podsmażamy z marchwią, selerem, porem i cukinią. Doprawiamy solą i pieprzem, podle-wamy delikatnie winem i dusimy aż jarzyny będą jeszcze chrupiące, ale już nie surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia płuczemy i kroimy na 4 kawałki, a następnie w poprzek, tak by z każdego kawałka powstały dwa cienkie płaty. Doprawia-my solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy oliwą folię do pieczenia i układamy na niej płaty łososia ze skórą (skórą do dołu). Posypujemy je opłukanymi, osuszonymi i drobno posiekanymi ziołami. Na zioła kładziemy podsmażone wcześniej jarzyny i przykrywamy je pozostałymi płatami ryby. Całość zawijamy w folię i pieczemy w temp. 180°C przez 30 min. Na rozgrzanej patelni podsmażamy drugą połowę czosnku i posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajemy szpinak, rodzynki i orzeszki pinii. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Łososia podajemy na szpinaku.
Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym
Sos teriyaki (200 ml):
- 30 g ciemnego cukru trzcinowego
- 10 ml oleju
- 20 g miodu
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 50 ml ciemnego sojowego sosu grzybowego
- 10 ml sosu Worcestershire
- 15 g świeżego imbiru
- 15 g czosnku
- szczypta chilli
Dressing balsamiczny:
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
- 120 g ogórka
- 120 g marchewki
- 80 g rzodkiewki
- 80 g świeżej papryki
- 80 g koktajlowych pomidorków
- 400 g piersi z kurczaka
- oliwa do smażenia
- 120 g sałaty radicchio
- 80 g lodowej sałaty
- 120 g sałaty lollo (mix czerwonej i zielonej)
Składniki
- do smaku miód
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos. Z cukru, oleju i miodu robimy karmel. Dodajemy sosy: oba sojowe oraz Worcestershire,
pokrojony w kosteczkę imbir i czosnek. Doprawiamy chilli i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy dressing balsamiczny: składniki łączymy i doprawiamy. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy w plasterki, które zwijamy w rurki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Całość łączymy z sałatą skropioną dressingiem. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Podsmażamy na odrobinie oliwy i pod sam koniec podlewamy sosem teriyaki. Gotowe mięso układamy na sałacie.
Polędwica wołowa z chutneyem z mango
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 mango
- 3 ząbki czosnku
- 1 korzeń imbiru
- 20 g masła
- 4-5 ziaren gorczycy
- 100 g cukru
- 30 ml białego octu winnego
- sól, kolorowy pieprz
- curry do smaku
- 200 g kaszki kuskus
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia selera
- oliwa
- natka pietruszki
- 600 g polędwicy wołowej
- 1 pęczek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Czosnek i imbir siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostke mango, gorczycę, cukier, ocet winny i zalewamy wodą, tak by przykryła owoce. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, dusimy do miękkości. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Marchewkę i selera kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Łączymy jarzyny z kuskusem i posiekaną natkę pietruszki, pieprzymy i solimy. Polędwicę kroimy w medaliony, posypujemy pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy z chutneyem i kuskusem.
Eskalopki cielęce z ratatouille
(4 porcje)
Składniki
Ratatouille:
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 100 g cukinii
- 100 g bakłażana
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g papryki żółtej
- 120 g zmiksowanych pomidorów
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- tymianek
Sposób przygotowania
Mięso (zamów u rzeźnika lub na stronie www.frisco.pl) porcjujemy na 24 medaliony. Każdy solimy, pieprzymy, zawijamy w listek szałwii i szynkę parmeńską. Podsmażamy na oliwie. Robimy ratatouille. Warzywa kroimy w kosteczkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodajemy resztę jarzyn i ponownie podsmażamy. Całość zalewamy zmiksowanymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Dusimy do miękkości.
Polędwiczki z jarzynami orientalnymi
(dla 4 osób)
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 20 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 150 g (szerokie paski) makaronu ryżowego
- 500 g świeżej w trzech kolorach papryki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej cebuli
- 30 g korzenia imbiru
- 30 g groszku cukrowego
- 30 g pędów bambusa w zalewie
- 2 gwiazdki anyżu
- nieco zielonej pasty curry
- 30 g kiełków fasoli mung
- sos sojowy i sos ostrygowy do smaku
- 10 g miodu
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Mięso porcjujemy na medaliony i smażymy na oliwie, doprawiając solą i pieprzem. Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy. Paprykę kroimy w długie, wąskie paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Imbir siekamy, a groszek dzielimy na dwie części. Pędy bambusa osączamy z marynaty. Na rozgrzaną w woku oliwę wrzucamy czosnek, imbir, gwiazdki anyżu i zieloną pastę curry, następnie dodajemy paprykę, cebulę czerwoną, kiełki fasoli mung, pędy bambusa i groszek cukrowy. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym, miodem i sokiem z cytryny, na koniec łączymy z makaronem.