5 sposobów na zupę pomidorową

Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem (Fot. Shutterstock)

Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 2 dymki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
- sól, szczypta mielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 200-250 g pełnoziarnistego lub razowego makaronu
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną dymkę, dodajemy pokrojony w kostkę seler, pomidory, starty imbir. Stopniowo uzupełniamy bulionem. Na końcu wlewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Szybko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie. W miseczkach rozkładamy makaron (najlepiej penne), zalewamy gorącą zupą, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wykwintna zupa pomidorowa z miodem, winem, kardamonem
Składniki
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 4 goździki
- 2 ziarenka kardamonu
- listek laurowy
- 2 puszki całych, obranych pomidorów
- ok. 400 g pokrojonego w kostkę melona
- 1/2 szklanki soku (najlepiej świeżo wyciśniętego) pomarańczowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
- szczypta kardamonu w proszku
- sól, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego (ok. 450 g)
Sposób przygotowania
Bulion zagotowujemy na wolnym ogniu z goździkami, kardamonem i listkiem laurowym. Wyjmujemy przyprawy. Dodajemy pozostałe składniki zupy. Szybko zagotowujemy, by pomidory się nie rozpadły. Doprawiamy. Rozlewamy do żaroodpornych miseczek. Każdą miseczkę oblepiamy ?czapeczką? z ciasta francuskiego i zapiekamy, aż będzie lekko złote. Przed zapieczeniem możemy posmarować ciasto rozmąconym jajkiem - będzie lśniące.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą i papryką
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- listek laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki kuskusu
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki do posypania
Po szczypcie:
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.

Sycąca zupa pomidorowa z kiszoną kapustą i kluskami
Składniki
- 250 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka świeżej, lekko rozgniecionej żurawiny
- 6 przekrojonych na pół ząbków czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 rozgniecione ziarna jałowca
- 4 pałeczki kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
- 1 litr dowolnego bulionu
- łyżeczka cząbru
- po szczypcie tymianku i oregano
- sól, pieprz
- cukier do smaku
Kluski:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżka wody
- sól
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną kapustę podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, żurawinę, czosnek, listki laurowe, jałowiec i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę. Gotujemy, uzupełniając bulionem. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowujemy kluski. Roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, powoli dosypujemy mąkę, ucierając gęste, gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy łyżką stołową na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gdy kluski wypłyną, odcedzamy i układamy na talerzach. Zamiast klusek można dodać ziemniaki. Uzupełniamy zupą.

Orzeźwiająca zupa pomidorowa z kolendrą i cytryną
Składniki
- puszka krojonych pomidorów
- papryczka chilli
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2/3 szklanki rzadkiego mleka kokosowego
- sok z połowy cytryny
- sól
- 3-4 łyżki posiekanych listków kolendry
- 100 g pestek słonecznika
- torebka dzikiego ryżu
- torebka białego ryżu (lub mniej)
Sposób przygotowania
Pomidory wlewamy do garnka, dodajemy posiekaną papryczkę chilli, listek laurowy, ziele angielskie, mieloną kolendrę. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo dolewając bulion. Gdy zupa zacznie wrzeć, wlewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Ponownie zagotowujemy i solimy do smaku. Do posypania oddzielnie podajemy świeżą kolendrę, podprażone pestki słonecznika oraz ugotowane i wymieszane oba rodzaje ryżu.