S這dko, s這no, serowo!

Tomek Wo幡iak
Bywa 豉godny lub wyrazisty, w zale積o軼i od rodzaju. Ser ple郾iowy. Idealny towarzysz przy kuchennych eksperymentach. Najlepszy przyjaciel czekolady. Ser w deserze? Hmm... Jak najbardziej! Gorgonzola czy roquefort, ka盥y wy鄉ienicie komponuje si i z wytrawnymi, i ze s這dkimi potrawami. Po prostu poezja...
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Zapiekanka makaronowa z gorgonzol i 這sosiem

(Dla 4-6 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Cebul drobno siekamy i podsma瘸my na oliwie. Dodajemy ga趾 muszkato這w, 鄉ietan oraz sk鏎k cytrynow. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy p這mie i wrzucamy ser. Mieszamy, a si rozpu軼i. Zdejmujemy patelni z ognia, wrzucamy kawa趾i 這sosia, po堯wki pomidork闚 i posiekan bazyli. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i 陰czymy z sosem. Wk豉damy do 瘸roodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powsta豉 z這cista, chrupka warstwa sera. Podajemy od razu.

Zdj璚ie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Fioletowa Zdj璚ie Maxwell & Williams forma do zapiekania prostokatna 29cm Zdj璚ie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne du瞠 zielone LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Maxwell & Williams form... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
1
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Sa豉ta rzymska z karmelizowanym boczkiem

(dla 4 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 1 g堯wka rzymskiejsa豉ty
  • 8 cienkich plastr闚 chudego boczku
  • 1 造磬a syropu klonowego
  • 3 造磬i octu balsamicznego
  • gar嗆 orzech闚 pinii
  • 2 這dygi naciowegoselera
  • 100 g sera roquefort

 

Dressing:

  • 12 造瞠k oliwy
  • 4 造磬i soku zcytryny
  • 1 造磬a musztardy Dijon

 

Spos鏏 przygotowania

Sa豉t (3 li軼ie sa豉ty na osob) dok豉dnie myjemy pod zimn wod, osuszamy i rozrywamy li軼ie na ma貫 kawa趾i. Rozgrzewamy patelni teflonow i podsma瘸my boczek do chrupko軼i. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, a p造n odparuje i skarmelizuje si. Orzechy pinii pra篡my na suchej patelni. Musz nabra z這cistego koloru - dzi瘯i temu stan si s這dkie i aromatyczne. υdygi selera myjemy i kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy dressing, energicznie mieszaj帷 ze sob wszystkie sk豉dniki, tak aby powsta豉 ciemno鄴速a g豉dka emulsja. Przed podaniem 陰czymy wszystkie sk豉dniki sa豉tki. Na wierzch k豉dziemy boczek i pokruszone kawa趾i sera ple郾iowego. Polewamy dressingiem tu przed podaniem. W ten spos鏏 sk豉dniki nie strac chrupko軼i i j璠rno軼i.

2
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Sakiewka zapiekana z gorgonzol i porami

(Dla 4-6 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 100 g mas豉
  • 250 g ciasta filo
  • 1 鈔edniej wielko軼ipor
  • 1jajko
  • 300 ml 12%鄉ietany
  • 1/2 造瞠czki 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej
  • 70 g sera gorgonzola
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • rukola
  • oliwa

 

Spos鏏 przygotowania

Mas這 topimy w ma造m rondelku. Trzy p豉ty ciasta filo smarujemy roztopionym mas貫m i sklejamy ze sob. Kroimy pora w drobne kr捫ki i mieszamy ze wszystkimi pozosta造mi sk豉dnikami. Powsta造 farsz doprawiamy sol i pieprzem. Ciasto kroimy na 4-6 cz窷ci. Okr庵貫 foremki o 鈔ednicy oko這 5-8 cm (idealnie nadaje si do tego forma na muffiny) wyk豉damy ciastem. Do powsta造ch do趾闚 wlewamy farsz. Wystaj帷e brzegi ciasta zawijamy na g鏎ze i zakr璚amy, aby sakiewki si nie otworzy造. Wierzchni cz窷 ciasta r闚nie smarujemy roztopionym mas貫m. Ca這嗆 wk豉damy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175蚓. Podajemy od razu z dodatkiem li軼i rukoli skropionych oliw.

3
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Gruszki w miodzie z orzechami pekan

(Dla 4 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, owoce obieramy i kroimy na 獞iartki. Wrzucamy na rozgrzan, such patelni teflonow. Gdy owoce zaczn si rumieni, wlewamy mi鏚 i wsypujemy cynamon. Kiedy mi鏚 zacznie si karmelizowa, zdejmujemy patelni z ognia, dodajemy orzechy i mas這. Potrz御amy patelni, aby gruszki r闚nomiernie pokry造 si sosem. Podajemy na gor帷o, jako dodatek do sera ple郾iowego.

4
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Zupa krem kalafiorowo-broku這wa z niebieskim serem

(dla 4-6 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 1/2 kgkalafiora
  • 1/2 kgbroku堯w
  • 4 造磬i p豉tk闚 migda這wych
  • p璚zekbazylii
  • gar嗆 鈍ie穎 startegoparmezanu
  • gar嗆 pokruszonego dowolnego sera z niebiesk ple郾i

 

Spos鏏 przygotowania

Kalafiora i broku造 pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na r騜yczki. Do garnka wype軟ionego wod wrzucamy kawa趾i pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do mi瘯ko軼i. Nast瘼nie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na g豉dko razem z p豉tkami migda這wymi i bazyli. Dolewamy wod z gotowania, aby uzyska krem (nie za g瘰ty i nie za rzadki). Ca這嗆 przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym ko鎍u wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, 瞠by si rozpu軼i. Zup podajemy z kawa趾ami niebieskiego sera ple郾iowego (np. Dor Blu lub gorgonzoli) i odrobin oliwy.

5
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Czekoladowe ciastko z serem i pomara鎍zami w likierze

(Na 2 porcje)

 

Sk豉dniki

  • 100 g deserowej (minimum 65% kakao)czekolady
  • 120 g mas豉
  • 150 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka esencjiwaniliowej
  • 100 g m彗i
  • 2 du瞠jajka
  • 4 造磬i mleka
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 50 g sera roquefort

 

Pomara鎍ze:

  • 1 du瘸 (obrana i wyfiletowanapomara鎍za
  • 50 ml likieru pomara鎍zowego, np. Grand Marnier

 

Spos鏏 przygotowania

Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. Mas這 ubijamy z cukrem, a powstanie bia豉 pianka. Dodajemy esencj, m彗 oraz jajka. Mieszamy dok豉dnie wszystkie sk豉dniki. Dodajemy mleko oraz proszek do pieczenia. Powsta陰 mas 陰czymy z pokruszonym serem. Masa nie powinna by zbyt p造nna ani za g瘰ta. W razie potrzeby dodajemy odrobin m彗i lub mleka. Przek豉damy do kokilek o 鈔ednicy do 8 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 170蚓, aby ciasto by這 wilgotne i delikatne w 鈔odku. W tym czasie przygotowujemy pomara鎍ze. Filety podsma瘸my lekko na patelni i wlewamy likier pomara鎍zowy - podpalamy, 瞠by alkohol odparowa, a pozosta tylko intensywny pomara鎍zowy smak i zapach. Tak przygotowane pomara鎍ze podajemy z czekoladowym ciastkiem.

6
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Mus winogronowy z porto

(Dla 4 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 300 g czerwonychwinogron
  • 100 ml czerwonego porto
  • 1 造磬a cukru trzcinowego
  • 1 kawa貫k dowolnego sera ple郾iowego

 

Spos鏏 przygotowania

Winogrona kroimy na po堯wki i wrzucamy do rondla. Mieszaj帷 przez ca造 czas, podgrzewamy, aby owoce pu軼i造 sok. Gdy powstanie papka, wlewamy porto i wsypujemy cukier. Zmniejszamy p這mie i gotujemy, aby powsta g瘰ty, aromatyczny mus. Podajemy jako dodatek do ser闚, na ciep這 lub na zimno.

7
Fot. ㄆkasz Falkowski / AG Fot. ㄆkasz Falkowski / AG

Risotto szafranowe z gorgonzol i parmezanem

(Dla 4 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 3 szalotki
  • 4-6 造瞠k oliwy
  • 400 gry簑 arborio
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml bia貫gowina
  • 6 造瞠k wody szafranowej (odrobina szafranu namoczonego w gor帷ej wodzie)
  • gar嗆 鈍ie穎 startegoparmezanu
  • 1 造磬a mas豉
  • 120 g sera gorgonzola
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

 

Spos鏏 przygotowania

Szalotki obieramy i drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy oliw i podsma瘸my szalotki. Gdy cebulki si zeszkl, dodajemy suchy ry arborio. Mieszamy energicznie, aby ry nie przywar, do momentu, a stanie si szklisty. Nast瘼nie dolewamy mniej wi璚ej 1/3 bulionu, przez ca造 czas mieszaj帷. Kiedy ry wch這nie bulion, ponownie dolewamy odrobin. Powtarzamy t czynno嗆 do momentu, kiedy ry b璠zie al dente. Na ko鎍u dolewamy wino, odparowujemy i wrzucamy parmezan oraz mas這. Rondel zdejmujemy z ognia. Delikatnie mieszamy risotto, 瞠by ser i mas這 rozesz造 si po ca貫j potrawie. Tu przed podaniem dodajemy ma貫 kawa趾i pokruszonej gorgonzoli. Ka盥 porcj posypujemy p豉tkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem. Podajemy od razu.

8