Przepisy żeńskie - męskie

Dorota Próchniewicz
Czy kuchnia bywa męska i żeńska? Czy panowie lubią jeść prosto i solidnie, bez zbędnych ozdób w postaci sałaty czy innej zieleniny? Czy panie jadają lekko, malutko i w pięknej oprawie? Ile w tym prawdy, ile stereotypu?  Rozsądźcie sami, co dla was smaczniejsze
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Gruszki na wiśniowo - żeńskie

Że niby mamy żeńskie jedzenie: mokre, zimne, lekkie, dojrzałe, i to męskie: suche, gorące, twarde i wolno dojrzewające? W to wierzą plemiona Oceanii... Nie ma co bawić się w podziały, przewrotnie zabawmy się podziałami!

Składniki

  • 4-6 gruszek
  • kula mozzarelli
  • ok. 10 dag wędzonej, pokrojonej szynki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki konfitury z wiśni
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki. Każdą owijamy w plasterek szynki, wkładając pod nią kawałek sera. Spinamy wykałaczką. Układamy na foli aluminiowej lub w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem z oliwy, octu, konfitur, doprawionym pieprzem i szczyptą soli. Zapiekamy ok. 10 minut w mocno rozgrzanym piekarniku, aż ser się lekko stopi, a wiśniowa glazura oblepi gruszki. Przed podaniem skrapiamy octem balsamicznym.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Leśna gruszka w boczku - męskie

Składniki

  • 4-6 twardych gruszek
  • szklanka wody
  • sól
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 rozgniecione ziarna jałowca
  • 8-12 łyżek dżemu z żurawin, jarzębiny lub borówek
  • 8-12 plasterków oscypka
  • 8-12 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • pieprz
  • świeży tymianek

 

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne. Obgotowujemy przez ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie z octem i przyprawami. Odcedzamy. Po przestudzeniu napełniamy wydrążone miejsca wybranym dżemem i plasterkami sera. Każdą połówkę owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką i zapiekamy na folii aluminiowej przez 10-15 minut w mocno rozgrzanym piekarniku, aż boczek się zrumieni. Posypujemy pieprzem i dekorujemy tymiankiem.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z awokado i imbirem - żeńskie

Składniki

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ok. 4 cm korzenia imbiru
  • główka sałaty lodowej
  • garść roszponki
  • kilka listków radicchio
  • owoc awokado
  • ogórek wężowy

 

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Na patelni topimy cukier, wrzucamy pokrojony w słupki imbir. Mieszamy, aż pokryje się karmelem. Kroimy sałatę lodową, dodajemy roszponkę, porwane listki radicchio, pokrojone w kawałki awokado, ogórka pokrojonego w półplasterki oraz imbir. Łączymy składniki sosu, polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka ziemniaczana z zielonym akcentem - męskie

Składniki

  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • puszka zielonego groszku
  • 2 niewielkie czerwone cebule
  • garść rukoli
  • 8-10 koktajlowych pomidorków
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 100 g koziego twarogu

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plastry i wrzucamy do płaskiej miski. Dodajemy osączony groszek, sparzoną i pokrojoną w cienkie talarki cebulę, połówki pomidorków, porwane listki rukoli. Lekko mieszamy. Polewamy dressingiem zrobionym z musztardy, majonezu, jogurtu i przypraw. Posypujemy rozkruszonym serem.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kotleciki z łososia z kapustą pekińską - żeńskie

Składniki

  • jaja
  • 400 g posiekanego wędzonego łososia
  • 4-5 zielonych liści pekińskiej kapusty
  • po łyżce musztardy, oliwy, soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia
  • kiełki słonecznika

 

Sposób przygotowania

Roztrzepujemy jajka. Wrzucamy posiekanego łososia i pokrojoną w cienkie paseczki kapustę. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, tyle, aby dało się uformować niewielkie kotleciki. Smażymy na oliwie, odsączamy z tłuszczu. Podajemy posypane kiełkami.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem - męskie

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanej na sypko gryczanej kaszy
  • jajka
  • 150 g posiekanej kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
  • 200-250 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kwaśna śmietana do polania

 

Sposób przygotowania

Do kaszy wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy. Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dip z pietruszką - żeńskie

Składniki

  • 2 ugotowane pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • po szczypcie suszonej bazylii i oregano
  • 2-3 łyżki prażonych ziaren słonecznika

 

Sposób przygotowania

Pietruszki dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, miód, starty czosnek i sok z limonki. Miksujemy z jogurtem. Wrzucamy natkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy ziarnami słonecznika. Podajemy z warzywa-mi: selerem naciowym, obgotowanymi różyczkami brokuła, pokrojoną w paski marchewką, kolorową papryką, pomidorkami koktajlowymi na wykałaczce.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Orientalny dip z grochu - męskie

Składniki

 

Sposób przygotowania

Groch gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (40-45 minut), razem z posiekaną cebulą. Odcedzamy, dodajemy oliwę i piwo (o temperaturze pokojowej). Miksujemy. Doprawiamy startym czosnkiem, posiekaną papryczką chilli, oregano i solą. Podajemy z chlebkiem pita.

8
Więcej na ten temat: awokado, dipy, przystawki, sałatka