Przepisy żeńskie - męskie
Dania żeńskie (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Gruszki na wiśniowo - żeńskie
Że niby mamy żeńskie jedzenie: mokre, zimne, lekkie, dojrzałe, i to męskie: suche, gorące, twarde i wolno dojrzewające? W to wierzą plemiona Oceanii... Nie ma co bawić się w podziały, przewrotnie zabawmy się podziałami!
Składniki
- 4-6 gruszek
- kula mozzarelli
- ok. 10 dag wędzonej, pokrojonej szynki
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki konfitury z wiśni
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki. Każdą owijamy w plasterek szynki, wkładając pod nią kawałek sera. Spinamy wykałaczką. Układamy na foli aluminiowej lub w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem z oliwy, octu, konfitur, doprawionym pieprzem i szczyptą soli. Zapiekamy ok. 10 minut w mocno rozgrzanym piekarniku, aż ser się lekko stopi, a wiśniowa glazura oblepi gruszki. Przed podaniem skrapiamy octem balsamicznym.
Leśna gruszka w boczku - męskie
Składniki
- 4-6 twardych gruszek
- szklanka wody
- sól
- łyżka czerwonego octu winnego
- listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 rozgniecione ziarna jałowca
- 8-12 łyżek dżemu z żurawin, jarzębiny lub borówek
- 8-12 plasterków oscypka
- 8-12 cienkich plasterków wędzonego boczku
- pieprz
- świeży tymianek
Sposób przygotowania
Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne. Obgotowujemy przez ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie z octem i przyprawami. Odcedzamy. Po przestudzeniu napełniamy wydrążone miejsca wybranym dżemem i plasterkami sera. Każdą połówkę owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką i zapiekamy na folii aluminiowej przez 10-15 minut w mocno rozgrzanym piekarniku, aż boczek się zrumieni. Posypujemy pieprzem i dekorujemy tymiankiem.
Sałatka z awokado i imbirem - żeńskie
Składniki
- 2 łyżki brązowego cukru
- ok. 4 cm korzenia imbiru
- główka sałaty lodowej
- garść roszponki
- kilka listków radicchio
- owoc awokado
- ogórek wężowy
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni topimy cukier, wrzucamy pokrojony w słupki imbir. Mieszamy, aż pokryje się karmelem. Kroimy sałatę lodową, dodajemy roszponkę, porwane listki radicchio, pokrojone w kawałki awokado, ogórka pokrojonego w półplasterki oraz imbir. Łączymy składniki sosu, polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
Sałatka ziemniaczana z zielonym akcentem - męskie
Składniki
- 6 ugotowanych ziemniaków
- puszka zielonego groszku
- 2 niewielkie czerwone cebule
- garść rukoli
- 8-10 koktajlowych pomidorków
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżka majonezu
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie do smaku
- 100 g koziego twarogu
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plastry i wrzucamy do płaskiej miski. Dodajemy osączony groszek, sparzoną i pokrojoną w cienkie talarki cebulę, połówki pomidorków, porwane listki rukoli. Lekko mieszamy. Polewamy dressingiem zrobionym z musztardy, majonezu, jogurtu i przypraw. Posypujemy rozkruszonym serem.
Kotleciki z łososia z kapustą pekińską - żeńskie
Składniki
- 2 jaja
- 400 g posiekanego wędzonego łososia
- 4-5 zielonych liści pekińskiej kapusty
- po łyżce musztardy, oliwy, soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do panierowania
- oliwa do smażenia
- kiełki słonecznika
Sposób przygotowania
Roztrzepujemy jajka. Wrzucamy posiekanego łososia i pokrojoną w cienkie paseczki kapustę. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, tyle, aby dało się uformować niewielkie kotleciki. Smażymy na oliwie, odsączamy z tłuszczu. Podajemy posypane kiełkami.
Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem - męskie
Składniki
- 3 szklanki ugotowanej na sypko gryczanej kaszy
- 2 jajka
- 150 g posiekanej kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- olej do smażenia
- 200-250 g wędzonego łososia w plasterkach
- 2 łyżki soku z cytryny
- kwaśna śmietana do polania
Sposób przygotowania
Do kaszy wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy. Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.
Dip z pietruszką - żeńskie
Składniki
- 2 ugotowane pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- po szczypcie suszonej bazylii i oregano
- 2-3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Sposób przygotowania
Pietruszki dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, miód, starty czosnek i sok z limonki. Miksujemy z jogurtem. Wrzucamy natkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy ziarnami słonecznika. Podajemy z warzywa-mi: selerem naciowym, obgotowanymi różyczkami brokuła, pokrojoną w paski marchewką, kolorową papryką, pomidorkami koktajlowymi na wykałaczce.
Orientalny dip z grochu - męskie
Składniki
- 300 g łuskanego grochu
- duża cebula
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
Sposób przygotowania
Groch gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (40-45 minut), razem z posiekaną cebulą. Odcedzamy, dodajemy oliwę i piwo (o temperaturze pokojowej). Miksujemy. Doprawiamy startym czosnkiem, posiekaną papryczką chilli, oregano i solą. Podajemy z chlebkiem pita.