Dania w 15 minut

Zielone spaghetti (Fot. Jarosław Madejski)

Zielone spaghetti
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

Pijany kurczak
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 330 ml jasnego piwa
- 4 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki 18% śmietany
Sposób przygotowania
Filety kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki natki i dusimy 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą natki.
Uwaga: kurczaka można zastąpić wieprzowiną, wołowiną, indykiem. Można też dodać do mięsa kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy.

Pappardelle z tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 1/2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka w oleju tuńczyka
- 150 g (3/4 opakowania) 18% śmietany
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól
- 200 g makaronu pappardelle
Sposób przygotowania
Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Nie rumienimy go za bardzo, bo stanie się gorzki. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem. Przed podaniem można posypać danie płatkami chilli lub grubo mielonym różowym pieprzem.

Kryzysowa zupa czosnkowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 szklanki bulionu
- 2 żółtka
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Cebule oraz czosnek siekamy i szklimy na oleju, aż zaczną mocno pachnieć. Dodajemy pokruszone pieczywo i smażymy kilka minut. Gdy chleb się zrumieni, wlewamy bulion i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rozbełtane z łyżką zupy żółtka i intensywnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, miksujemy na gładką masę. Możemy udekorować kilkoma listkami świeżej natki

Bakłażan na słodko
(dla 1-2 osób)
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- olej (najlepiej sezamowy)
- 1 bakłażan
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru lub miodu
Sposób przygotowania
Roztarty czosnek podsmażamy przez chwilę na oleju, dodajemy pokrojonego w grube talarki bakłażana i dusimy 3-4 min. Wlewamy sos sojowy wymieszany z miodem lub cukrem oraz 2 łyżkami wody. Dusimy kilka minut, aż bakłażany całkowicie wchłoną sos.