Dania w 15 minut

Daria Boruta
Zielone spaghetti

Zielone spaghetti (Fot. Jarosław Madejski)

Lubię celebrować przygotowywanie posiłków, ale w tygodniu często brakuje mi na to czasu. Fast foody z miasta? Wykluczone! Dlatego opracowałam proste przepisy, dzięki którym gotuję zdrowo, smacznie i szybko - pisze nasza czytelniczka Daria.
1 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Zielone spaghetti

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

2 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Pijany kurczak

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • cebule
  • 330 ml jasnego piwa
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki 18% śmietany

 

Sposób przygotowania

Filety kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki natki i dusimy 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą natki.

Uwaga: kurczaka można zastąpić wieprzowiną, wołowiną, indykiem. Można też dodać do mięsa kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy.

3 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Pappardelle z tuńczykiem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Nie rumienimy go za bardzo, bo stanie się gorzki. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem. Przed podaniem można posypać danie płatkami chilli lub grubo mielonym różowym pieprzem.

4 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Kryzysowa zupa czosnkowa

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 żółtka
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania

Cebule oraz czosnek siekamy i szklimy na oleju, aż zaczną mocno pachnieć. Dodajemy pokruszone pieczywo i smażymy kilka minut. Gdy chleb się zrumieni, wlewamy bulion i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rozbełtane z łyżką zupy żółtka i intensywnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, miksujemy na gładką masę. Możemy udekorować kilkoma listkami świeżej natki

5 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Bakłażan na słodko

(dla 1-2 osób)

 

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • olej (najlepiej sezamowy)
  • bakłażan
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru lub miodu

 

Sposób przygotowania

Roztarty czosnek podsmażamy przez chwilę na oleju, dodajemy pokrojonego w grube talarki bakłażana i dusimy 3-4 min. Wlewamy sos sojowy wymieszany z miodem lub cukrem oraz 2 łyżkami wody. Dusimy kilka minut, aż bakłażany całkowicie wchłoną sos.