Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe
Tomek Woźniak (Fot. Marcin Klaban)
Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami
(dla 4 -6 osób)
Składniki
- 1 (1,5-2 kg) kurczak z wolnego chowu
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 sparzona cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 gałązki lub 1 łyżka suszonego oregano
- 3-4 ziemniaki
- 500 g pieczarek
- 2 gałązki koktajlowych pomidorków
Sposób przygotowania
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na gałązkach.
Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca.
Lazania mięsno-warzywna
(dla 6 osób)
Sos warzywny:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- 1 por
- 1 brokuł
- 250 g brukselek
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
Beszamel:
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki
- 250 ml tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Oraz:
- 200 g startego żółtego sera (cheddara lub goudy)
- 12 płatów lazanii
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos. Posiekane czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso i grubo starte marchewki. Smażymy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pora pokrojonego w plasterki, brokuły i brukselki pokrojone na kawałki. Wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody, dusimy 15 minut.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do zasmażki stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Naczynie żaroodporne (25x30 cm) wykładamy płatami makaronu, układamy warstwę mięsa z warzywami, potem smarujemy beszamelem, następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, mięso i resztę beszamelu. Posypujemy serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.
Do lazanii możecie dodać także szpinak, cukinię, bakłażana, paprykę. Świetnie pasuje tu też tuńczyk, łosoś lub krewetki. Zanim położycie dolną warstwę makaronu, wlejcie kapkę wody lub oliwy - dzięki temu makaron
na dnie idealnie się upiecze, nie będzie przypalony ani wysuszony.
Paella z kurczakiem i krewetkami
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
- 1 łyżka kurkumy
- 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
- sól i pieprz
- 1 czerwona papryka
- 300 g ryżu do paelli
- 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
- 16 podgotowanychtygrysich krewetek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.
Cytrynowe tagliatelle (wstążki)
(dla 6 osób)
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- 6 łyżek 12% śmietany
- od kury z wolnego chowu 1 jajko
- skórka i sok z 2 cytryn
- garść szpinaku
- garść startego żółtego sera (np. cheddara)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.
Pie z wołowiną
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 500 g udźca wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- garść pieczarek
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- 250 ml porter piwa
- 250 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę o boku 2 cm i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym (dzięki temu ładnie się przysmaży, w przeciwnym razie zacznie się dusić). W garnku podsmażamy posiekane czosnek i cebulę.
Wrzucamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy marchewki pokrojone w kostkę i połówki pieczarek, podsmażamy 3 minuty. Łączymy z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy piwo. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Przekładamy farsz do żaroodpornego naczynia. Wierzch szczelnie zalepiamy płatem ciasta francuskiego, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 45 minut. Podajemy z purée ziemniaczanym doprawionym chrzanem.
Korzenny gulasz z kurczakiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 podudzia z kością kurczaka
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- garść suszonych moreli
- sól, pieprz
- 1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
- 2 szklanki kuskusu
Sposób przygotowania
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.
Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.