Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe

Tomek Woźniak
Tomek Woźniak

Tomek Woźniak (Fot. Marcin Klaban)

Prawdziwe domowe jedzenie dla całej zgrai głodomorów. Bez rozkładania najlepszej zastawy, tony półmisków, bez gotowania w wielu rondlach i wielkiego sprzątania. Wierzcie: aby przyrządzić pyszny obiad dla kilku osób, wystarczą jeden lub dwa garnki albo porządna patelnia!
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami

(dla 4 -6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na gałązkach.

Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca.

2 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Lazania mięsno-warzywna

(dla 6 osób)

 

Sos warzywny:

 

Beszamel:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 250 ml tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Oraz:

  • 200 g startego żółtego sera (cheddara lub goudy)
  • 12 płatów lazanii

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos. Posiekane czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso i grubo starte marchewki. Smażymy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pora pokrojonego w plasterki, brokuły i brukselki pokrojone na kawałki. Wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody, dusimy 15 minut.

Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do zasmażki stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Naczynie żaroodporne (25x30 cm) wykładamy płatami makaronu, układamy warstwę mięsa z warzywami, potem smarujemy beszamelem, następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, mięso i resztę beszamelu. Posypujemy serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.



Do lazanii możecie dodać także szpinak, cukinię, bakłażana, paprykę. Świetnie pasuje tu też tuńczyk, łosoś lub krewetki. Zanim położycie dolną warstwę makaronu, wlejcie kapkę wody lub oliwy - dzięki temu makaron
na dnie idealnie się upiecze, nie będzie przypalony ani wysuszony.

3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Paella z kurczakiem i krewetkami

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g ryżu do paelli
  • 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
  • 16 podgotowanychtygrysich krewetek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • cytryna

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.

Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Cytrynowe tagliatelle (wstążki)

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pie z wołowiną

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę o boku 2 cm i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym (dzięki temu ładnie się przysmaży, w przeciwnym razie zacznie się dusić). W garnku podsmażamy posiekane czosnek i cebulę.

Wrzucamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy marchewki pokrojone w kostkę i połówki pieczarek, podsmażamy 3 minuty. Łączymy z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy piwo. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Przekładamy farsz do żaroodpornego naczynia. Wierzch szczelnie zalepiamy płatem ciasta francuskiego, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 45 minut. Podajemy z purée ziemniaczanym doprawionym chrzanem.

6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

 

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Więcej na ten temat: gulasz, kurczak, lazania, tomek woźniak