Ciasto na każdy dzień

Czekoladowe tartaletki (fot. Shutterstock)

Czekoladowe tartaletki
Ciasto:
- 150 g masła
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru pudru
- 30 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 1 jajko
- 250 g mąki
Masa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g gęstej 36% śmietanki
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder, mączkę migdałową, sól, jajko i zagniatamy. Łączymy z mąką i krótko zagniatamy, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu i wyściełamy nim foremki do tartaletek o średnicy 8 cm (powinno wystarczyć na 12). Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy pergaminem i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w 170°C przez 20 minut. Robimy masę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę w śmietance, podgrzewamy prawie do wrzenia. Następnie wylewamy na podpieczone spody z kruchego ciasta. Studzimy, aby masa się zestaliła.

Miodowe ciasto z sosem toffi
Ciasto:
- 3 łyżki oleju + dodatkowy do wysmarowania formy
- 450 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka podgrzanej 36%, śmietanki
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy formę do ciasta z kominkiem. Miód podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Ucieramy cukier z jajkami przez 20 minut, aż powstanie blada jednolita masa. Mieszamy z olejem. Przesiewamy ziele angielskie, mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy do jajek i dokładnie mieszamy. Łączymy z miodem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. godziny. Studzimy przez 10 minut i wyjmujemy z formy. Robimy sos toffi. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą, nie mieszamy, bo karmel się skrystalizuje! Zdejmujemy z ognia, kiedy karmel będzie miał ładny kasztanowy kolor. Ostrożnie wlewamy ciepłą śmietankę, energicznie mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na palniku i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Doprawiamy solą. Ciasto podajemy polane sosem toffi.

Bułeczki z żurawinami
Składniki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g suszonych żurawin
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 szklanka mleka
- 30 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami oraz skórką pomarańczową. Łączymy z mlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut.

Chlebek z orzechami i daktylami
Składniki
- ok. 200 g daktyli bez pestek
- 1 szklanka wrzątku
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy keksówkę np. olejem. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy przecier jabłkowy, syrop klonowy, cukier, roztrzepane jajko i olejek waniliowy. Dokładnie mieszamy. W innej misce łączymy suche składniki. Mieszając, dodajemy do mokrych składników. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy jakieś 50 minut, aż drewniany patyczek, wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

Brioszki
Składniki
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki ciepłego tłustego mleka
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 2,75 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 170 g miękkiego masła
Na wierzch:
- 1 duże jako wymieszane z 1 łyżeczką wody
- 1/4 szklanki grubego cukru do posypania
Sposób przygotowania
Mieszamy wodę, mleko i drożdże. Odstawiamy na 10 minut - co jakiś czas mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Wsypujemy mak i sól, mieszamy 2 minuty, dodajemy po jednym jajku, mieszając. Zwiększamy obroty miksera i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Teraz dodajemy po łyżce masła, stale mieszając. Mieszamy na średnich obrotach przez jakieś 8 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Smarujemy masłem szklaną miskę i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy przezroczystą folią i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie lekko spłaszczamy ciasto, znów przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie wgniatamy ciasto w ten sam sposób co pół godziny. Potem zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia natłuszczamy 12 foremek na brioszki, dzielimy ciasto na 12 równych kawałków i wkładamy je do foremek. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Brioszki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.