Ciasto na każdy dzień

OB.
Niektórych pieczenie uspokaja. Jest coś kojącego w odmierzaniu składników, patrzeniu na wyrastające w piekarniku ciasto. Jeśli wieczorami zostaje wam trochę czasu i macie potrzebę odreagować ciężki dzień w pracy, wybraliśmy dla was przepisy na cały tydzień pieczenia!
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Czekoladowe tartaletki

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g mąki

Masa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g gęstej 36% śmietanki

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder, mączkę migdałową, sól, jajko i zagniatamy. Łączymy z mąką i krótko zagniatamy, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu i wyściełamy nim foremki do tartaletek o średnicy 8 cm (powinno wystarczyć na 12). Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy pergaminem i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w 170°C przez 20 minut. Robimy masę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę w śmietance, podgrzewamy prawie do wrzenia. Następnie wylewamy na podpieczone spody z kruchego ciasta. Studzimy, aby masa się zestaliła.

1
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Miodowe ciasto z sosem toffi

Ciasto:

  • 3 łyżki oleju + dodatkowy do wysmarowania formy
  • 450 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka podgrzanej 36%, śmietanki
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy formę do ciasta z kominkiem. Miód podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Ucieramy cukier z jajkami przez 20 minut, aż powstanie blada jednolita masa. Mieszamy z olejem. Przesiewamy ziele angielskie, mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy do jajek i dokładnie mieszamy. Łączymy z miodem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. godziny. Studzimy przez 10 minut i wyjmujemy z formy. Robimy sos toffi. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą, nie mieszamy, bo karmel się skrystalizuje! Zdejmujemy z ognia, kiedy karmel będzie miał ładny kasztanowy kolor. Ostrożnie wlewamy ciepłą śmietankę, energicznie mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na palniku i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Doprawiamy solą. Ciasto podajemy polane sosem toffi.

2
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Bułeczki z żurawinami

Składniki

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g suszonych żurawin
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami oraz skórką pomarańczową. Łączymy z mlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut.

3
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Chlebek z orzechami i daktylami

Składniki

  • ok. 200 g daktyli bez pestek
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy keksówkę np. olejem. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy przecier jabłkowy, syrop klonowy, cukier, roztrzepane jajko i olejek waniliowy. Dokładnie mieszamy. W innej misce łączymy suche składniki. Mieszając, dodajemy do mokrych składników. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy jakieś 50 minut, aż drewniany patyczek, wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

4
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Brioszki

Składniki

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki ciepłego tłustego mleka
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2,75 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 170 g miękkiego masła

Na wierzch:

  • 1 duże jako wymieszane z 1 łyżeczką wody
  • 1/4 szklanki grubego cukru do posypania

Sposób przygotowania

Mieszamy wodę, mleko i drożdże. Odstawiamy na 10 minut - co jakiś czas mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Wsypujemy mak i sól, mieszamy 2 minuty, dodajemy po jednym jajku, mieszając. Zwiększamy obroty miksera i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Teraz dodajemy po łyżce masła, stale mieszając. Mieszamy na średnich obrotach przez jakieś 8 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Smarujemy masłem szklaną miskę i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy przezroczystą folią i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie lekko spłaszczamy ciasto, znów przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie wgniatamy ciasto w ten sam sposób co pół godziny. Potem zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia natłuszczamy 12 foremek na brioszki, dzielimy ciasto na 12 równych kawałków i wkładamy je do foremek. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Brioszki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

5
Więcej na ten temat: chleb, ciasto