Makarony na cztery sposoby
Penne z boczkiem i papryką (fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Penne (pióra) z boczkiem i papryką
Składniki
- 25 dag pokrojonej w krążki cebuli
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 dag chudego boczku pokrojonego w paseczki
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 10 dag pokrojonych w cząstki zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- garść porwanych listków bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu + 2 łyżki startego pecorino romano (lub 6 łyżek samego parmezanu)
- 50 dag penne
Sposób przygotowania
Szklimy cebulę na oliwie. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli i natkę. Po 30 sekundach wrzucamy boczek i podsmażamy (nie na chrupko). Dodajemy paprykę (oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski), po 5-6 min wkładamy (sparzone, obrane, oczyszczonych z pestek i pokrojone w kostkę) pomidory, dusimy jeszcze 5 min. Przyprawiamy solą, dodajemy oliwki, kapary, bazylię i oregano. Zdejmujemy z ognia po 30 sekundach. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, polewamy sosem, posypujemy serami.
Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Farfalle (kokardki) ze szpinakiem i oregano
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 szklanka grubo pokrojonych włoskich orzechów
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- 40 dag świeżego, najlepiej młodego szpinaku
- 20 dag rukoli
- 50 dag makaronu farfalle
- 1 szklanka ricotty
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- sól, pieprz
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną. Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski i mieszamy z ricottą. Następnie dodajemy orzechy, szpinak i rukolę, mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy parmezanem.
Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Fusilli (świderki) z marynowanym kurczakiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
- sól, pieprz
- 6-8 dużych pieczarek
- 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
- 50 dag fusilli
- 1 posiekana czerwona cebula
- 30 dag ugotowanego zielonego groszku
- 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)
Sposób przygotowania
Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.
Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Parppadelle (wstążki) z szałwią
Składniki
- 30-40 dag makaronu pappardelle
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
- 50 dag białej kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa polska surowa)
- 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- 10 dag startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem. Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.
Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta