Makarony na cztery sposoby

Zuzanna Wiciejowska
Penne z boczkiem i papryką

Penne z boczkiem i papryką (fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Jeśli chcielibyście czasem zjeść jak rodziny Corleone lub Soprano, pamiętajcie: to musi być solidna porcja gangsterki na talerzu. Koniecznie makaron! A sos (tym razem) ma ścielić się gęsto
1 z 4
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Penne (pióra) z boczkiem i papryką

Składniki

  • 25 dag pokrojonej w krążki cebuli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 dag chudego boczku pokrojonego w paseczki
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 10 dag pokrojonych w cząstki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • garść porwanych listków bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu + 2 łyżki startego pecorino romano (lub 6 łyżek samego parmezanu)
  • 50 dag penne

 

Sposób przygotowania

Szklimy cebulę na oliwie. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli i natkę. Po 30 sekundach wrzucamy boczek i podsmażamy (nie na chrupko). Dodajemy paprykę (oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski), po 5-6 min wkładamy (sparzone, obrane, oczyszczonych z pestek i pokrojone w kostkę) pomidory, dusimy jeszcze 5 min. Przyprawiamy solą, dodajemy oliwki, kapary, bazylię i oregano. Zdejmujemy z ognia po 30 sekundach. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, polewamy sosem, posypujemy serami.

Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

2 z 4
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Farfalle (kokardki) ze szpinakiem i oregano

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 szklanka grubo pokrojonych włoskich orzechów
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 40 dag świeżego, najlepiej młodego szpinaku
  • 20 dag rukoli
  • 50 dag makaronu farfalle
  • 1 szklanka ricotty
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • sól, pieprz
  • świeżo starty parmezan

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną. Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski i mieszamy z ricottą. Następnie dodajemy orzechy, szpinak i rukolę, mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy parmezanem.

Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

3 z 4
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fusilli (świderki) z marynowanym kurczakiem i pieczarkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
  • sól, pieprz
  • 6-8 dużych pieczarek
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
  • 50 dag fusilli
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 30 dag ugotowanego zielonego groszku
  • 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)

 

Sposób przygotowania

Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.

Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

4 z 4
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Parppadelle (wstążki) z szałwią

Składniki

  • 30-40 dag makaronu pappardelle
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 50 dag białej kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa polska surowa)
  • 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 10 dag startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem. Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.

Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, makaron