Potrawy z alkoholem, czyli barman w kuchni

red.
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą

Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Mieszanie drinków kiedyś może się znudzić. O wiele ciekawsze (i bezpieczniejsze dla zdrowia) jest eksperymentowanie z alkoholem w kuchni. Jeśli brak wam energii, zafundujcie sobie pyszne i pożywne potrawy z prądem
1 z 5
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 (każda po 30 dag) polędwiczki wieprzowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szalotka
  • 50 ml śliwowicy
  • 100 ml soku z tarniny lub aronii
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania

Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na maśle z oliwą z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną szalotkę. Ponownie wkładamy polędwiczki na patelnię, wlewamy alkohol, sok i bulion, przykrywamy i dusimy 20 minut - do miękkości. Trzeba uważać, aby nie dusić za długo, bo mięso wyschnie. Polędwiczki znowu zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową: dzięki temu nie wystygną, a soki równo rozłożą się w mięsie. Sos, w którym dusiło się mięso, gotujemy na ostrym ogniu, aż połowa odparuje. Wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, ewentualnie jeszcze raz przyprawiamy. Jeśli chcemy skrócić czas przyrządzania mięsa, możemy udusić je w szybkowarze.

2 z 5
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa pomidorowa z wódką

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej szalotki (lub cebuli)
  • szczypta tymianku
  • 3-4 plasterki chudego boczku lub bekonu
  • 1/2 szklanki czystej wódki
  • 3 szklanki zmiksowanych z zalewą pomidorów z puszki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • kilka kropli tabasco
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • do dekoracji kwaśna śmietana

 

Sposób przygotowania

W garnku na małym ogniu powoli roztapiamy masło. Gdy powstanie piana, dodajemy roztarty czosnek, szalotkę, tymianek oraz pokrojony w cienkie paseczki boczek. Smażymy, mieszając, następnie wlewamy alkohol (może być aromatyzowany pomarańczą lub mandarynką) i zapalamy (używając długiego patyczka, aby nie poparzyć się płomieniem). Gdy płomień zgaśnie, wlewamy zmiksowane pomidory i bulion, przyprawiamy tabasco, solą, pieprzem i cukrem. Kto chce, może jeszcze zupę zmiksować, aby była gładsza. Porcje zupy dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany.

3 z 5
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Polędwica z jelenia marynowana w żubrówce

(dla 5 osób)

 

Składniki

  • 1 kg polędwicy z jelenia
  • 1/2 szklanki żubrówki (lub calvadosu)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku

 

Sos jabłkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • szczypta soli
  • 3 czerwone jabłka
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka żubrówki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 spora, cała papryczka chilli

 

Sposób przygotowania

Polędwicę kroimy na dwa kawałki. Oba wkładamy do woreczka foliowego, wlewamy alkohol, sos Worcestershire, oliwę, dodajemy ziarna pieprzu, cebulę, anyż i czosnek. Woreczek zawiązujemy i pozostawiamy na 2 godziny w temp. pokojowej. Mięso można także marynować w lodówce - do 3 dni; jeśli zdecydujemy się na tę wersję, wyjmujemy je na pół godziny przed przyrządzeniem. Robimy sos jabłkowy: topimy masło w rondlu, wkładamy posiekaną cebulę, solimy, smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Jabłka kroimy na ósemki (nie obieramy ich i nie usuwamy gniazd nasiennych), wrzucamy do rondla z cebulą, wlewamy 2 łyżki żubrówki, sok cytrynowy, wkładamy chilli. Mieszamy, przykrywamy, dusimy 30 minut na malutkim ogniu - jabłka powinny się rozpadać. Wyjmujemy chilli, sos przecieramy przez sitko, dodajemy łyżeczkę alkoholu. Rozgrzewamy na ogniu brytfannę lub patelnię o grubym dnie. Wyjmujemy mięso z marynaty, czyścimy z resztek przypraw, smażymy na brązowy kolor z każdej strony - w sumie 15 minut. Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i czekamy kilka minut, aby soki równo rozłożyły się w mięsie. Możemy też włożyć zawiniętą polędwicę na parę minut do piekarnika nagrzanego do temp. 150-170°C. Kroimy mięso w plastry, podajemy z sosem. Dobre dodatki to czerwona kapusta, kluski kładzione lub śląskie.

4 z 5
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak "Gin z tonikiem"

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 6 pokrojone w kostkę piersi kurczaka

 

Marynata:

  • po 1 szklance wody i ginu
  • po 1/4 szklance toniku i soku z cytryny
  • 1 posiekana cebula
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy kurczaka, marynujemy 20-30 min. Mięso wyjmujemy, marynatę zostawiamy. Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mięso nadziewamy na wykałaczki, pieczemy 4-6 minut z jednej strony, potem odwracamy i pieczemy kolejne 4-6 minut. Robimy sos: marynatę przecedzamy do rondelka, gotujemy, aż odparuje i zgęstnieje. Szaszłyczki polewamy sosem i podajemy.

Uwaga: wykałaczki na szaszłyki przed pieczeniem najlepiej namoczyć w wodzie, aby się nie spaliły.

5 z 5
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łosoś w sosie śmietankowym z wermutem i grappą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 szklanki wytrawnego wermutu
  • 3 posiekane szalotki
  • 2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu jagód jałowca
  • 1 łyżeczka pokruszonych ziaren zielonego pieprzu
  • 250 ml bulionu rybnego
  • 3/4 szklanki kremówki (30%) śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety (po 15-20 dag) z łososia
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól i pieprz
  • 10-15 faszerowanych papryką pokrojonych w plasterki oliwek
  • 2 łyżki grappy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wermut z szalotkami, jałowcem i pieprzem. Gotujemy, aż w rondelku pozostanie 1/4 szklanki płynu (10 minut). Dodajemy bulion, gotujemy dalej, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę (10 minut). Dodajemy śmietanę, gotujemy na mocnym ogniu 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę masła, gotujemy, mieszając, aż masło połączy się z sosem, potem dodajemy - po kawałku - resztę masła. Sos przecedzamy, z powrotem wlewamy do rondelka. Przyrządzamy rybę. Łososia posypujemy natką, solimy, pieprzymy i smażymy na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Sos podgrzewamy, dodajemy oliwki, grappę i sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Więcej na ten temat: alkohol, gin z tonikiem, kurczak, zupa pomidorowa