Chrupiące i szybkie smakołyki z ciasta francuskiego
Rożki z fetą i ziołami (Fot. Giedre Barauskiene)
Korzenne ślimaki
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru pudru
Mielone przyprawy:
- po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.
Zawijasy z nektarynkami
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3-4 nektarynki
Sposób przygotowania
Ciasto kroimy w paski o szerokości 2 cm i smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1/2 łyżki cukru pudru. Masło roztapiamy i lekko podgrzewamy z brązowym cukrem oraz wanilią. Nektarynki kroimy w wąskie kliny, obtaczamy w maśle. Zawijamy po kilka kawałków nektarynek w paski z ciasta. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut. Oprószamy resztą cukru pudru.
Sakiewki z brzoskwiniami
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 1 mały słoiczek dżemu malinowego
- 2 łyżki brandy
- 12-14 połówek brzoskwiń z puszki
- 1 żółtko
- 1 łyżka grubego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Ciasto kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Dżem mieszamy z brandy. Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce dżemu i połówce brzoskwini. Sklejamy rogi, aby powstały sakiewki, smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem i cynamonem. Pieczemy 25 minut w 180-200°C.
Trójkąty z fetą i ziołami
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 200 g dobrej fety
- kilka listków mięty lub melisy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 żółtko
- czarnuszka
- słodka papryka w proszku do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.