Zamiast masła - smakowite pasty

Joanna Szachowska-Tarkowska
Pasta z fety i awokado, Pasta z suszonych pomidorów.

Pasta z fety i awokado, Pasta z suszonych pomidorów. (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl)

Masło na smętnej kromce pieczywa to nuda. Wolimy podrasowaną wersję tego zestawu: dobry chleb (lub warzywa) i dobra pasta. Przygotowanie tej ostatniej to ogromne pole do popisu, bo eksperymentować możecie praktycznie ze wszystkim. Oto tylko kilka przykładów
1 z 4

Pasty: z suszonych pomidorów oraz z fety i awokado,

* Pasta z suszonych pomidorów

Składniki

  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (poza oliwą) miksujemy w blenderze. Powoli dodajemy oliwę, aż powstanie gładka masa. Podajemy z chrupkim pieczywem. Ta pasta może być również sosem do makaronu.

 

 

* Pasta z fety i awokado

Składniki

  • 2 kromki białego pieczywa
  • oliwa
  • 15 dag fety
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Kromki chleba bez skórki skrapiamy oliwą, kroimy w kostkę i grillujemy lub podsmażamy, aż się zrumienią. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wybieramy miąższ. Wszystkie składniki miksujemy. Podajemy z nachos.

2 z 4

Pasty: jabłkowa, z kurczaka oraz z tofu i pieczarek

* Pasta jabłkowa

Składniki

  • 5 łyżek masła
  • 5 szalotek
  • 3 obrane jabłka
  • 3 łyżki brandy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy również drobno posiekane jabłka. Smażymy ok. 5 minut. Miksujemy w blenderze z resztą składników. Podajemy z chałką.

 

* Pasta z kurczaka

Składniki

  • 20 dag piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 1/3 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki naturalnego serka homogenizowanego

 

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wszystkie składniki (poza serkiem) miksujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy z serkiem. Podajemy z krakersami.

 

* Pasta z tofu i pieczarek

Składniki

  • 20 dag tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki rukoli
  • 10 małych pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Osączamy tofu. Czosnek i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie przez około 10 minut. Miksujemy wszystko w blenderze. Podajemy z sezamowymi paluszkami lub jako dip do surowych warzyw.

3 z 4

Pasty: z makreli i krabowa z ananasem

* Pasta krabowa z ananasem

Składniki

  • 15 paluszków krabowych
  • 3-4 krążki świeżego ananasa
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki sera twarogowego

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (poza serem) miksujemy. Mieszamy powstałą masę z serem. Podajemy np. z grillowaną tortillą.

* Pasta z makreli

Składniki
  • 1 mała wędzona makrela
  • 2 łodygi naciowego selera
  • 3 łyżki sera pleśniowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól oraz pieprz

 

Sposób przygotowania

Makrelę obieramy ze skóry i oczyszczamy z ości. Selera kroimy w drobną kostkę. Ser pleśniowy łączymy z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami. Masę serową mieszamy z makrelą i selerem. Podajemy
na łódeczkach cykorii lub pokrojonym w słupki selerem naciowym.

4 z 4

Pasta z pieczonej papryki i tuńczyka

* Pasta z pieczonej papryki i tuńczyka

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka w oliwie tuńczyka
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i ziół prowansalskich
  • 10 dag sera pleśniowego (np. roquefort, lazur)
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Papryki opiekamy przez jakieś 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż skórka sczernieje. Jeszcze gorące wkładamy do foliowej torebki, zawiązujemy i odkładamy, aby wystygły. Wyjmujemy papryki i zdejmujemy z nich skórkę. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Tuńczyka osączamy z oliwy. Paprykę, cebulę, tuńczyka, zioła prowansalskie i bazylię, ser pleśniowy, sos tabasco, sól oraz pieprz miksujemy. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z pastą. Podajemy z tostami lub ciemnym chlebem.