Zamiast masła - smakowite pasty
Pasta z fety i awokado, Pasta z suszonych pomidorów. (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl)
Pasty: z suszonych pomidorów oraz z fety i awokado,
* Pasta z suszonych pomidorów
Składniki
- 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (poza oliwą) miksujemy w blenderze. Powoli dodajemy oliwę, aż powstanie gładka masa. Podajemy z chrupkim pieczywem. Ta pasta może być również sosem do makaronu.
* Pasta z fety i awokado
Składniki
- 2 kromki białego pieczywa
- oliwa
- 15 dag fety
- 1 awokado
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania
Kromki chleba bez skórki skrapiamy oliwą, kroimy w kostkę i grillujemy lub podsmażamy, aż się zrumienią. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wybieramy miąższ. Wszystkie składniki miksujemy. Podajemy z nachos.
Pasty: jabłkowa, z kurczaka oraz z tofu i pieczarek
* Pasta jabłkowa
Składniki
- 5 łyżek masła
- 5 szalotek
- 3 obrane jabłka
- 3 łyżki brandy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy również drobno posiekane jabłka. Smażymy ok. 5 minut. Miksujemy w blenderze z resztą składników. Podajemy z chałką.
* Pasta z kurczaka
Składniki
- 20 dag piersi kurczaka
- 1 cebula
- oliwa
- 1/3 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki naturalnego serka homogenizowanego
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wszystkie składniki (poza serkiem) miksujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy z serkiem. Podajemy z krakersami.
* Pasta z tofu i pieczarek
Składniki
- 20 dag tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki rukoli
- 10 małych pieczarek
- oliwa do smażenia
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Osączamy tofu. Czosnek i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie przez około 10 minut. Miksujemy wszystko w blenderze. Podajemy z sezamowymi paluszkami lub jako dip do surowych warzyw.
Pasty: z makreli i krabowa z ananasem
* Pasta krabowa z ananasem
Składniki
- 15 paluszków krabowych
- 3-4 krążki świeżego ananasa
- 1/2 pęczka kolendry
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki sera twarogowego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (poza serem) miksujemy. Mieszamy powstałą masę z serem. Podajemy np. z grillowaną tortillą.
* Pasta z makreli
- 1 mała wędzona makrela
- 2 łodygi naciowego selera
- 3 łyżki sera pleśniowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól oraz pieprz
Sposób przygotowania
Makrelę obieramy ze skóry i oczyszczamy z ości. Selera kroimy w drobną kostkę. Ser pleśniowy łączymy z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami. Masę serową mieszamy z makrelą i selerem. Podajemy
na łódeczkach cykorii lub pokrojonym w słupki selerem naciowym.
Pasta z pieczonej papryki i tuńczyka
* Pasta z pieczonej papryki i tuńczyka
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 puszka w oliwie tuńczyka
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i ziół prowansalskich
- 10 dag sera pleśniowego (np. roquefort, lazur)
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania
Papryki opiekamy przez jakieś 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż skórka sczernieje. Jeszcze gorące wkładamy do foliowej torebki, zawiązujemy i odkładamy, aby wystygły. Wyjmujemy papryki i zdejmujemy z nich skórkę. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Tuńczyka osączamy z oliwy. Paprykę, cebulę, tuńczyka, zioła prowansalskie i bazylię, ser pleśniowy, sos tabasco, sól oraz pieprz miksujemy. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z pastą. Podajemy z tostami lub ciemnym chlebem.