Nieskromne dania na post
Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie (Fot. BBS)
Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie
(dla 10 osób)
Składniki
- 800 g solonych filetów ze śledzia
- 300 ml soku z kiszonych ogórków
- 100 g masła
- 5 gruszek
- 100 g lipowego miodu
Sposób przygotowania
Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze. Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
(dla 10 osób)
Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża biała cebula
- 4 czerwone cebule
- 50 g masła
- 200 ml 30% śmietanki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu na żurek
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.
Dorsz w maśle na duszonych porach
(dla 10 osób)
Składniki
- 1 kg filetu z bałtyckiego dorsza
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- 2 pory
- 350 g masła
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania
Dorsza kroimy na 10 równych kawałków. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pora kroimy w cieniutkie paseczki (zapałkę) i dusimy na patelni na 100 g masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Wkładamy dorsza, dodajemy koperek (z łodygami). Dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut, najlepiej sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym (powinna się utrzymywać na 60°C). Na talerzach układamy porcje pora, a na nich kawałki dorsza.
Oscypek marynowany w miodzie i chilli
(dla 10 osób)
Składniki
- 800 g oscypka
- 150 g gryczanego miodu
- 1 cytryna
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 500 g koktajlowych pomidorków
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml oleju lnianego
Sposób przygotowania
Oscypka kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm i marynujemy w miodzie, soku z cytryny i posiekanym chilli przez godzinę. Pomidorki przekrawamy na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Ser zapiekamy w 160°C przez 4 minuty. Podajemy z sałatką z pomidorków.
Krem selerowy z szyjkami rakowymi
(dla 10 osób)
Składniki
- 2 selery
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 2 pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g masła
- 100 ml półwytrawnego białego wina
- 100 ml 36% śmietany
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 500 g szyjek rakowych
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania
Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.