Rozgrzewający gulasz i kuchnia węgierska
Leczo, Kuchnia węgierska (Fot. Marcin Kiełbiewski)
Kuchnia węgierska. Leczo
(dla 4 osób)
Składniki
- 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
- 10 dag smalcu
- 50 dag cebuli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
- sól
- 50 dag obranych ze skóry pomidorów
- 1 papryczka czuszka
- 25 dag kiełbasy zwyczajnej
Sposób przygotowania
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 min. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min.
Kuchnia węgierska. Gulasz cygański
(dla 4 osób)
Składniki
- 700 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 3 duże cebule
- 330 g ziemniaków
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml + 125 ml kwaśnej śmietany
- tyle rosołu, żeby przykryć mięso
Sposób przygotowania
Polędwicę wołową kroimy na plastry o grubości 5 mm, a następnie na paski o szerokości 5 mm i obsmażamy na smalcu, dodając sól i sproszkowaną paprykę. Obrane cebule i ziemniaki kroimy na plastry i dodajemy do mięsa. Kiedy jarzyny lekko się zrumienią, wlewamy wino i 250 ml śmietany oraz rosół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gulasz przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy resztę śmietany. Serwujemy z kluskami.
Kuchnia węgierska. Gulasz z piersi indyka
(dla 4 osób)
Składniki
- 600 g piersi indyka
- 3 łyżki mąki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g kurek (mogą być mrożone)
- po 2 łyżki masła i oleju
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml mleka lub śmietanki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po obsmażeniu wyjmujemy i na tym samym tłuszczu smażymy mięso, często mieszając. Gdy indyk się zrumieni, dodajemy z powrotem jarzyny i kurki, dolewamy wino i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy mleko (lub śmietanę) wymieszane z łyżką mąki i dosmaczamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, ok. 15 min. Potrawę podajemy z ryżem lub kopytkami, posypaną natką pietruszki.
Kuchnia węgierska. Gulasz Szekely
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 3 łyżki masła
- 1 posiekana zielona papryka
- 5 obranych pomidorów
- 225 g cielęciny pociętej w paski
- 225 g pociętej w paski wieprzowiny
- 2 łyżeczki soli
- 6 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki kaparów
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- 125 ml rosołu
- 675 g kiszonej kapusty
- 375 ml kwaśnej śmietany
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę rumienimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pomidory i zieloną paprykę. Dusimy ok. 15 min na małym ogniu, następnie wrzucamy mięsa i przyprawy oraz kapary. Wlewamy rosół, przykrywamy garnek i dusimy gulasz na małym ogniu 30 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i dusimy jeszcze godzinę. Tuż przed podaniem wlewamy kwaśną śmietanę. Ewentualnie dosmaczamy pieprzem.
Kuchnia węgierska. Gulasz z kukurydzą
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 kg (pokrojonej w kostkę) na pieczeń wołowiny
- 25 dag pokrojonej w kostkę wędzonej szynki
- 35 dag namoczonej perłowej fasoli
- 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 duży pomidor
- 1 filiżanka ugotowanej kukurydzy
- 1 ostra papryczka (czuszka)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy obiema paprykami w proszku. Dusimy na wolnym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 min. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 min.