Sól smakowa. Zrób to sam
Przekąski z konfiturą chilli (Fot. Marcin Klaban)
Przekąski z konfiturą chilli
Składniki
- kawałek sera, np. polskiego bursztynu lub radamera
- po kilka plasterków dobrej kiełbasy i szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
- kromki opieczonego pieczywa tostowego
- garść czarnych i zielonych bez pestek oliwek
- oliwa
- sól maldon (w płatkach)
- kilka łyżek konfitury z kwiatów czarnego bzu
- 1/2 (bez pestek) papryczki chilli
Sposób przygotowania
Na desce układamy kawałki sera, plastry wędlin oraz kromki chrupiącego pieczywa. Drobno kroimy oliwki, przekładamy do miseczki, doprawiamy oliwą i posypujemy solą. W drugiej miseczce mieszamy konfiturę z chilli i również doprawiamy solą. Przekąski z deski idealnie się komponują z oliwkami oraz ostrą konfiturą.
Moją ulubioną solą do wszystkiego jest maldon, w formie cieniutkich płatków, które możemy pokruszyć w palcach. Idealnie rozpuszcza się na gorącym steku i delikatnie chrupie między zębami. To nie przeszkadza, a daje interesujący efekt.
Więcej przepisów Tomka Woźniaka znajdziecie na stronie: www.tomekwozniak.com
Sole smakowe wykorzystane w przepisach Tomka można kupić w La Sal Gallery (www.lasalgallery.com). Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji.
Chrupiący okoń morski z caponatą
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 świeży okoń morski (400-500 g)
- 3 łyżki oliwy
- szczypta szafranu
- sól waniliowa
Caponata:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 łyżka kaparów
- sól morska i pieprz
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania
Okonia skrobiemy, czyścimy i płuczemy, wycinamy 2 filety, osuszamy je na ręczniku papierowym i delikatnie nacinamy skórę w poprzek. Przygotowujemy caponatę: na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe warzywa, pokrojone w drobną kostkę, oraz kapary. Zmniejszamy ogień i dusimy około 8 minut, tak aby warzywa nie straciły jędrności. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Smażymy rybę na oliwie - najpierw przez 3 minuty skórą do dołu. Przez chwilę lekko dociskamy, aby filety się nie skurczyły. Cały czas oblewamy je oliwą ze smażenia - łatwo ją zebrać, przechylając patelnię. Doprawiamy szafranem i solą waniliową, następnie odwracamy i smażymy 2 minuty z drugiej strony. Podajemy na porcji caponaty ułożonej na środku talerza.
Grzanki z kozim serem i musem morelowym
(dla 2 osób)
Składniki
- garść suszonych moreli
- 1 łyżka włoskich orzechów
- sól morska
- 1 łyżka musztardy Dijon lub angielskiej
- 2 łyżki oliwy
- kilka kromek chleba litewskiego lub pumpernikla
- 100 g kremowego sera koziego
- kilka listków natki pietruszki
- sól merlot (albo inna z czerwonym winem)
Sposób przygotowania
Miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy morele z orzechami, solą, musztardą i oliwą. Pieczywo opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serem. Na każdej kromce kładziemy mus morelowy, posypujemy
natką i odrobiną soli merlot.
Buraczki z kozim serem i zieloną solą
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ugotowane buraki
- 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 pęczek oregano
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Ugotowane, obrane buraki kro-imy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.
Spagetti w 10 minut
(dla 3 osób)
Składniki
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy
Mus jabłkowy z kremem chantilly
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 (czerwone, słodkie) jabłka
- 150 ml schłodzonej kremówki śmietany
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka listków mięty
- sól wędzona w dymie z drewna jabłoni
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Miksujemy wraz ze skórką w blenderze na jednolitą, gęstą pulpę. Robimy krem chantilly: ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy esencję waniliową oraz cukier i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy pulpę jabłkową do miseczek. Każdą porcję dekorujemy obfitą porcją kremu oraz posypujemy porwaną na kawałki miętą i szczyptą wędzonej soli.
Sól aromatyzowaną łatwo przygotować samemu. Na przykład, aby zrobić waniliową, mieszamy ziarenka wanilii z solą zwykłą (morską lub kamienną). Do pojemnika, w którym będziemy ją przechowywać, wrzućmy pustą, wydrążoną laskę wanilii, co jeszcze podbije aromat. Taka sól pasuje do ryb, kurczaka i pieczonych warzyw.
Brownies z solą pomarańczową
(dla 8 osób)
Składniki
- 100 g masła (miękkiego, trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki)
- 250 g cukru
- od kury z wolnego wybiegu 4 jajka
- 2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady
- 50 g włoskich orzechów
- 60 g mąki
- 60 g kakao
- sól morska
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na lekką puszystą masę. Kolejno wbijamy jajka, cały czas miksując. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodajemy do masy jajecznej. Wsypujemy mąkę wraz z kakao, na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Przelewamy masę do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 20 x 25 cm. Wypełnioną formą kilka razy uderzamy o blat, aby mieć pewność, że w masie nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ciasto pieczemy przez 30 minut na środkowej półce. Po wyjęciu z piekarnika będzie jeszcze stosunkowo miękkie i trochę płynne. Kiedy ostygnie, stanie się zwarte, ale pozostanie wilgotne i lekko ciągnące się w środku. Brownies posypujemy solą pomarańczową (przygotowujemy ją, ucierając w moździerzu sól morską ze skórką pomarańczową).
Nie bójmy się połączenia czekolady z solą, jest fantastyczne! Przecież i tak z reguły dodajemy szczyptę soli do surowego ciasta czekoladowego ? tutaj robimy to samo, tylko sól dodajemy na koniec, aby ją poczuć w zestawieniu z czekoladą.
Sól pomarańczową lub ze świeżymi ziołami trzeba wykorzystać od razu. Jeśli chcemy przygotować zapas na parę miesięcy, przed wsypaniem do puszki musimy taką sól wysuszyć w piekarniku, w temp. 140-160°C (10-20 minut).
Rodzaje soli
W każdym przepisie proponuję inny rodzaj soli - różnią się strukturą, pochodzeniem, kolorem, aromatem. Ale to tylko moje propozycje; możecie użyć dowolnej soli - takiej, jaką lubicie najbardziej.
Od góry, od lewej: sól wędzona, sól waniliowa, sól hawajska, sól sojowa, sól chilli, sól imbirowa, sól merlot i sól balsamico di modena.