Wytrawne walentynki z małym co nieco

Jolanta Majewska
Jakie może być serce? Wielkie lub małe, gorące lub zimne... Może być też smaczne, i to na wiele sposobów, na słono, słodko, wytrawnie... Jedno jest pewne: w te walentynki każdy może znaleźć to swoje jedno jedyne. W "Kuchni" na pewno.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Zielone serduszka

(na 40 sztuk)

 

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego lub pumpernikla (ok. 300 g)
  • 400 g sera twarogowego
  • 4 łyżki stołowe soku z limonki
  • starta skórka z dwóch limonek
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • po 1 pęczku kolendry i pietruszki (drobno posiekane)
  • sól
  • pieprz
  • 1 świeży ogórek

Sposób przygotowania

Za pomocą foremki do wycinania w kształcie serduszka (ok. 4 cm średnicy) wycinamy z chleba 40 serduszek. Starannie mieszamy twarożek, sok  i otartą skórkę z limonek, śmietanę oraz posiekane kolendrę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy serduszka z chleba. Myjemy ogórka, osuszamy go i kroimy w cieniutkie plasterki (nie obieramy). Plasterki ogórka układamy wachlarzowato w kształt prostokąta i mocno ściskamy. Z plasterków wycinamy foremką serduszka i układamy je na serduszkach z chleba.

Przepisy: Jolanta Majewska  Wykonanie i stylizacja potraw: Zuzanna Wiciejowska  
Zdjęcia:  Arkadiusz Ścichocki  Naczynia do sesji udostępnił sklep Bo Concept

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Serduszka niespodzianki

(na 30 sztuk)

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego

Na krem pomidorowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 100 g koziego twarogu
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu
  • sól
  • pieprz

Na krem kawiorowy:

  • 1 nieduża cebula
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 150 g twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 50 g czerwonej lub czarnej ikry
  • pieprz cayenne
  • sól

Krem gruszkowo-serowy:

  • 2 łyżki stołowe płatków migdałowych
  • 1 gruszka
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy foremką w kształcie serduszka (o średnicy ok. 6 cm) 30 serduszek, układamy je na blasze i dziurkujemy widelcem. Wstawiamy na średnie prowadnice piekarnika i pieczemy około 20 min. Po tym czasie ciastka przekładamy na kuchenną siatkę do wystygnięcia.

Robimy krem pomidorowy. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Pomidory osączamy z zalewy i również drobno siekamy. Kozi ser, czosnek, pomidory, sok z cytryny i jogurt dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Robimy krem kawiorowy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Jajko kroimy w drobną kostkę. Cebulę i jajko mieszamy z twarożkiem, sokiem z cytryny i ikrą. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.

Robimy krem gruszkowo-serowy. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu na złoto. Gruszkę obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Gruszkę, migdały, rozdrobniony ser gorgonzola i jogurt mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Każdy z kremów wkładamy do oddzielnej szprycy (lub woreczka do dekoracji ciast). Serduszka przekrawamy w poprzek. Na każde 10 dolnych połówek nakładamy inny rodzaj kremu. Na wierzchu układamy drugą część serduszka.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Serduszka miłości

(na 20 sztuk)

Składniki

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • miąższ z 2 lasek wanilii
  • 150 g masła
  • sól
  • 200 g mąki
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • jajek
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki stołowe Limoncello (włoski cytrynowy likier)
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru
  • 100 g kremówki śmietany

Sposób przygotowania

Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Zagotowujemy miąższ wanilii w 250 ml wody, dodając masło i dwie szczypty soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy ponownie na niewielkim ogniu i mieszamy tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot.

Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie, stale mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości ok. 1 cm i średnicy ok. 8 cm). Blachę wkładamy na środkową prowadnicę piekarnika i pieczemy serduszka na złoto (około 20 min). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy serduszka w środku jeszcze ok. 5 min. Wyjmujemy serduszka, przekrawamy w poprzek na połowy i zostawiamy do wystygnięcia na kuchennej siatce.

Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200 st. i z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszą. Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez drobne sito i mieszamy z serkiem mascarpone, likierem Limoncello i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą malinową. Gotowy krem wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka. Przykrywamy je drugim serduszkiem. Całość możemy udekorować całymi malinami.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Czerwone serduszka

(na ok. 40 sztuk)

Na serduszka:

  • 110 g mąki
  • 90 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 70 g zimnego masła
  • 4-5 łyżek stołowych śmietany
  • mąka do posypania stolnicy

Na salsę:

  • 800 g pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa octu balsamico
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Z mąki wymieszanej z parmezanem, solą i pieprzem cayenne oraz z masła i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy na 20 min do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.

Robimy salsę. Nacinamy pomidory na krzyż, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Przygotowane pomidory oraz czerwoną cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy, następnie mieszamy z oliwą, octem, doprawiając solą i pieprzem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cienki czworokąt i foremką do wycinania (ok. 6 cm średnicy) wykrawamy 40 serduszek; rozkładamy je na blasze i pieczemy na złoto około 10 min.

Gotowe ciasteczka wykładamy na siatkę kuchenną i pozostawiamy do ostygnięcia. Pomidorową salsę przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Odsączoną masę rozkładamy na serduszka.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Serduszka - sushi

(na 20 sztuk)

Składniki

  • 200 g ryżu na sushi
  • 5 cm kombu (czyli glonu morskiego, morszczynu)
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 20 g drobno posiekanego imbiru
  • sól
  • 300 g czerwonych, gotowanych buraczków
  • 1 łyżka stołowa wasabi, czyli pasty chrzanowej
  • 150 g wędzonego łososia (w plastrach)
  • ew. kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • odrobina czarnego sezamu

Sposób przygotowania

Oryginalne składniki do sushi kupimy w sklepach z azjatycką żywnością bądź w formie zestawów w supermarketach.

Do 250 ml wrzącej wody wrzucamy wypłukany dokładnie ryż oraz kombu i gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i pozostawiamy na następne 8 min, żeby ryż doszedł. Wyjmujemy kombu.

Cukier puder, ocet ryżowy, imbir i szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu. Buraczki kroimy na 20 cienkich plasterków. Za pomocą foremki w kształcie serca (ok. 4 cm średnicy) wykrawamy w plasterkach serduszka.

Na zmoczonej wodą desce rozwałkowujemy ryż na placek o grubości 1 cm. Za pomocą tej samej zmoczonej foremki wykrawamy z ryżu 20 serduszek i układamy je na serduszkach z buraczków. Serduszka z ryżu smarujemy wasabi. Z łososia wykrawamy także 20 serduszek i układamy na serduszkach z ryżu. Wedle upodobania ozdabiamy malutkimi serduszkami z rzodkiewki lub pokrojonymi oliwkami i czarnym sezamem.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Eliksir miłości

(składniki na 1 porcję)

Składniki

  • 1 łyżkę Cre'me de Cassis (likieru z czarnej porzeczki)
  • 1 łyżkę syropu różanego
  • 200 ml białego wytrawnego szampana

Sposób przygotowania

Wszystkie ingrediencje mieszamy i wlewamy do wysokiego kieliszka.

6