Pączki, faworki i słodkości na tłusty czwartek

Pączki orientalne (Fot. BBS)

Pączki orientalne
Rozczyn:
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki ciepłej wody
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 3 łyżki masła
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 dag rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- olej do smażenia
Lukier i dekoracja:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku pomarańczowego
- 5-8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 8 dag słupków migdałowych
- listki mięty
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę, miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: mieszamy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy ciepłe jeszcze pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.

Donaty dla dorosłych
Rozczyn:
- 5 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek mleka
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany
- 100 ml adwokata
- 10 dag roztopionego, wystudzonego masła
- olej do smażenia
- mąka do podsypywania
Sos:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki adwokata
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn, mieszając jego składniki, i odstawiamy do wyrośnięcia. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i rozczynu. Odstawiamy, by urosło. Następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy okrągłe ciastka z dziurką. Przykrywamy, by urosły. Smażymy w gorącym oleju, odsączamy. Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy proszek budyniowy w zimnej wodzie, dodajemy do gorącego mleka, mieszamy. Wlewamy adwokata, dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii. Zdejmujemy z ognia, mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Maczamy ostudzone donaty w gęstym, ciepłym sosie.

Wiatraczki
Składniki
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- 5 dag cukru pudru
- 25 dag miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 3-4 łyżki cukru (gruby kryształ)
- 1 łyżka suchego maku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, cukier, masło, po jednym żółtku, sok z cytryny, oliwę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Wałkujemy je na dość cienki placek, który kroimy na kwadraty o boku 8 cm. Nacinamy na rogach i zaginamy, tak aby powstały wiatraczki. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy cukrem, makiem, sezamem, orzechami. Pieczemy 15 minut w temp. 200 st.

Batoniki orzechowo-czekoladowe
Ciasto:
- 20 dag masła
- 100 dag mlecznej czekolady
- 7 białek
- szczypta soli
- 10 dag brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mielonych laskowych orzechów
- po 10 dag posiekanych daktyli i orzechów laskowych
Polewa:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania
Masło i czekoladę powoli roztapiamy w rondelku, studzimy. Ubijamy białka, dodając sól. Gdy powstanie sztywna piana, wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek, orzechy. Na przemian dodajemy masę czekoladową i pianę, delikatnie mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Rozwałkowujemy, wycina-my kwadraty o grubości 1,5 cm i boku 6 cm. Pieczemy 20 minut w 180 st. Robimy polewę z czekolady, masła, wody, podgrzewając je w rondelku. Ostudzone kwadraty polewamy strużkami zastygającej czekolady.

Obwarzanki jak u mamy
Rozczyn:
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki wody
Ciasto:
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 8 dag roztopionej i przestudzonej margaryny lub masła
- 100 ml spirytusu
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka (temp. pokojowa)
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mieszamy rozczyn z podanych składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy sól, margarynę, spirytus, porcjami dosypujemy przesianą mąkę, dolewamy mleko i rozczyn, zagniatając. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Szklanką wykrawamy kółka, a w nich dziurki - kieliszkiem. Smażymy na rozgrzanym smalcu, osączamy, studzimy i obtaczamy w cukrze pudrze.

Pączki piwne
Rozczyn:
- 10 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 5 zółtek
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1/3 szklanki oleju
- olej do smażenia
- mąka do podsypania stolnicy
Nadzienie:
- powidła śliwkowe
- dżem morelowy lub marmolada z jabłek
Polewa:
- 1/4 szklanki płynnego, jasnego miodu
- 4 łyżki jasnego piwa
- 2-3 goździki
- listek laurowy
- mielona gałka muszkatołowa
- cynamon
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn - rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, żółtka, przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (o temp. pokojowej), jednocześnie zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zalepiamy, formując okrągłe pączki. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. Robimy polewę: do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, rozgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.

Faworki
Składniki:
- 50 dag mąki
- 8 żółtek
- 5 dag masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc.
- szczypta soli
- 15 dag cukru waniliowego do posypania faworków
- 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia
Sposób przygotowania "Krok po kroku"
1. Najpierw przesiej mąkę do miski, a 3-4 łyżki odłóż do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki posiekaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron.
2. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Weź wałek i zbij nim dość mocno zagniecione ciasto. Możesz też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę zwijaj lub składaj i znowu zbijaj - co najmniej przez 15 minut. Teraz przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odłóż je, aby sobie odpoczęło w lodówce (jakieś 30-40 minut). Zimne ciasto pokrój na 4-5 kawałków. Rozwałkowuj je kolejno na bardzo, bardzo cienkie placki. Następnie pokrój ciasto na paski 3 x 10 cm, w środku każdego zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie.
3. Do rondla włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej (powinien mieć 160-180 st.: wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat). Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj cukrem waniliowym.
Więcej przepisów "Krok po kroku" znajdziecie na stronie Poradnika i w "Elementarzu Gotowania", do kupienia w dobrych księgarniach.