Anielskie chałki, boskie muffiny

Paweł Kałuski
Trójkąty z morelami

Trójkąty z morelami (Fot. Jarosław Madejski)

Perfekcyjny zestaw na mroźny weekend to książka, kocyk, gorąca herbata i świeże bułeczki - cytrynowe, maślane albo z morelami. Połączenie idealne także dla najmłodszych.
1 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Trójkąty z morelami i szałwią

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła pokrojonego na kawałki
  • 250 ml śmietany
  • 120 g posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec wyrabiania dodajemy morele i szałwię. Rozwałkowujemy placek, nadając mu kształt koła o grubości 2,5 cm, i wykrawamy 8 równych trójkątów. Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia, ok. 30 minut.

Aby ciasto nie lepiło się do noża, możemy posmarować ostrze odrobiną masła

2 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Chałka

Składniki

  • masło do wysmarowania formy i posmarowania ciasta
  • 2 łyżki (lub 2 torebki) suszonych drożdży
  • 1/2 filiżanki wody o temp. pokojowej
  • 3 i 1/2 filiżanki mąki pszennej dobrej jakości
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 1/4 filiżanki mleka o temp. pokojowej
  • 2 duże jajka + 1 jajko do smarowania
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki grubej soli

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Wszystkie składniki chałki, z wyjątkiem jajka do smarowania, starannie mieszamy, dodajemy rozpuszczone drożdże i ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy przez ok. 15 min, dodając trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej natłuszczonej miski i smarujemy z wierzchu masłem. Nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godz.

Następnie ponownie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dalsze 5 min. Wierzch ciasta ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą nakrywamy plastikową folią i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z każdej części toczymy wałek cieńszy na końcach. Z trzech wałków splatamy warkocz, przykrywamy folią i po raz trzeci odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Chałkę smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy na złotobrązowy kolor przez ok. 35-40 min.

Wałki ciasta, z których splatamy chałkę, nie muszą być idealnie równe urok domowego pieczywa polega również na jego niedoskonałości. Aby paski dobrze się skleiły, można spojenia posmarować odrobiną wody.

3 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Chleb figowy z orzechami

Składniki

  • łyżka suszonych drożdży
  • 300 ml wody
  • łyżka cukru
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g mąki razowej
  • 280 g posiekanych suszonych fig
  • 120 g posiekanych włoskich orzechów
  • 2 łyżki nasion kopru
  • 2 łyżeczki soli, oliwa z oliwek (do smarowania)

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Obie mąki mieszamy w misce z połową suszonych fig, orzechami, nasionami włoskiego kopru i solą. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto (ok. 5-10 minut). Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę, by urosło. Wtedy do ciasta dodajemy drugą połowę fig i chwilę wyrabiamy. Formujemy bochenek chleba (lub dwa mniejsze). Przekładamy go na papier do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i odstawiamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy, aż nabierze złotej barwy (ok. 30-40 minut).

4 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Ciasto makowo-cytrusowe

Ciasto:

  • 2 łyżki drożdży suszonych
  • 125 ml lekko podgrzanej wody
  • filiżanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • + 1 jajko do posmarowania
  • 2/3 filiżanki + 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kostki masła + parę łyżek do smarowania
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-6 filiżanek mąki

Makowe nadzienie:

  • filiżanka kremowego twarożku o temp. pokojowej
  • 2 duże żółtka
  • filiżanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • filiżanka suszonych jagód lub jeżyn (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), lub rodzynek
  • 2/3 filiżanki maku

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Teraz dodajemy do nich sok pomarańczowy, 2 jajka, 2/3 filiżanki cukru, 1/2 kostki masła, skórkę z cytrusów i sól, starannie mieszamy. Do wyrobionej masy dodajemy 5 filiżanek mąki i mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Następnie przekładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ok. 5 minut (powinno dawać się formować, pozostając jednocześnie lekko klejące). Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, smarujemy jeszcze masłem po wierzchu, nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. W międzyczasie robimy nadzienie. Mieszamy twarożek z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy suszone owoce lub rodzynki i mak.

Dokładnie mieszamy. Smarujemy masłem papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go masłem, pozostawiając suche brzegi szerokości ok. 1,5 cm. Następnie rozsmarowujemy po cieście nadzienie, rolujemy i ostrożnie przenosimy struclę na papier. Ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta 6 razy. Lekko odwracamy każdy nacięty kawałek (żeby było widać farsz). Gotowe ciasto nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Ciasto kładziemy na natłuszczonej blasze, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 200 st.

Ciasto wygląda niezwykle efektownie dzięki odsłaniającym farsz nacięciom. Ważne jednak, by nie były one zbyt głębokie, w przeciwnym razie strucla się rozpadnie.

5 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Bułeczki maślane

(na 12 sztuk)

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżek masła (schłodzonego i posiekanego w kostkę)
  • 250 ml maślanki

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo maślankę. Formujemy placek o grubości ok. 2,5-3 cm i wykrawamy z niego szklanką 12 krążków. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy, aż się zrumienią (ok. 15 minut).

Mąkę przesiewamy najpierw przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto wyrabiamy z maślanką, wykładamy na stolnicę i formujemy placek (można je lekko rozwałkować).

6 z 6

Muffiny z białą czekoladą

na 12 sztuk

 

Składniki

  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 200 g białej czekolady
  • 375 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160 g masła + masło do formy
  • 45 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier puder i sól, dodajemy skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę. Mieszamy, formujemy kopczyk, robimy w nim dołek. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i jednocześnie dolewamy roztopione masło. Szybko mieszamy, by połączyć składniki - grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut w 200 st. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i studzimy je.

Więcej na ten temat: ciasto, kolacja, pieczywo, śniadanie