Szybkie dania na przyjęcie
Oliwki z migdałami (Fot. Marcin Klaban)
Oliwki z migdałami
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g blanszowanych migdałów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 300 g zielonych oliwek
- 1 mały pęczek oregano
Sposób przygotowania
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekanym oregano.
Oliwki z prażonymi migdałami są idealną przekąską do wina. Koniecznie doprawcie je grubo zmieloną solą, która będzie lekko chrupała w zębach.
Wrapy a la Caesar
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 8 łyżek 12% śmietany
- 4 fileciki anchois
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 4 pszenne tortille
Sposób przygotowania
Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.
Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.
Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!
Fondue serowe z rozmarynem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 butelki wytrawnego białego wina
- po 200 g cheddara
- goudy i twardego koziego sera
- oliwa
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- chleb lub bułka
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek szklimy w garnku na oliwie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ścieramy żółte sery i kruszymy ser kozi. Wrzucamy sery do wina i podgrzewamy, mieszając, aż się roztopią. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem pokrojonym w kostkę o boku 1 cm. Nie zapomnijmy o długich wykałaczkach!
Do przyrządzenia fondue możecie użyć podeschniętych resztek sera.
Kanapki BLT z jajkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 4 plasterki boczku
- 8 plasterków żółtego sera
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki pikli lub majonezu
- 4 liście sałaty rzymskiej lub karbowanej
- 2 pomidory
Sposób przygotowania
Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy przez kilka minut na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami).
Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.
BLT to skrót od ang. bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Moja wersja nieco różni się od klasycznej - przyrządziłem kanapkę z dwustronnie obsmażonym jajkiem.
Wędzony łosoś z cytrynowym twarożkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g kremowego twarożku typu Philadelphia
- 200 g wędzonego łososia
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- 1 ogórek (ok. 200 g)
Sposób przygotowania
Łososia kroimy w plasterki. Twarożek mieszamy ze skórką i sokiem cytrynowym, doprawiając solą oraz pieprzem. Ogórka kroimy w cienkie słupki o długości 3 cm. Na plastrach łososia kładziemy po łyżeczce twarożku oraz kilka słupków ogórka i zwijamy w rulony.
Orzechowy mus czekoladowy
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
- 100 g laskowych orzechów
- 300 ml 12% śmietany
- 6 łyżek cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 ml likieru pomarańczowego (np. cointreau)
- 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Miksujemy orzechy laskowe na proszek.
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy ze śmietaną (12%), cukrem pudrem, skórką z pomarańczy, likierem i orzechami. Krem rozdzielamy do dwóch misek. Śmietankę (36%) ubijamy na sztywno i połowę dodajemy do jednej miski z kremem.
Do naczynek deserowych nakładamy gęsty mus czekoladowy, potem ten z dodatkiem ubitej śmietanki, wreszcie łyżkę samej ubitej śmietanki. Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce lub w zamrażalniku.
Chrupiące ostre skrzydełka
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata:
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sok z 2 cytryn
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 4 łyżki miodu
- 1 posiekana papryczka chilli
- sól
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty (jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, usuwamy pestki z chilli). Skrzydełka wkładamy do miski lub plastikowej torebki, wlewamy marynatę i mieszamy (torebkę zawiązujemy). Trzymamy w lodówce przez minimum 6 godzin. Osączone z marynaty skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 45 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika, odwracając je od czasu do czasu, aby równomiernie się upiekły.
UDANEJ ZABAWY!
Tomek Woźniak Wymyśla nowe przepisy i tuninguje klasyczne. Często podróżuje (Anglia, Włochy, Daleki Wschód) i organizuje warsztaty kulinarne oraz foodingi, czyli wspólne gotowanie ze znajomymi. Uważa, że sztuka kulinarna to po prostu dobra zabawa pełna smaków, kolorów i aromatów. Przepisy Tomka także na: www.tomekwozniak.pl