Przepisy na słodkie walentynki

Maria Szkop
Nie wszyscy lubią walentynki. Są tacy, co uważają, że to komercyjne zawracanie głowy. Można jednak w ramach protestu powołać do życia symeonki (wypadną cztery dni później). No bo przecież nieważne, którego dokładnie dnia będzie święto zakochanych. Każdy dzień jest dobry, żeby podarować sobie trochę słodyczy.
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Serduszka z karmelem

(na ok. 10 ciasteczek o średnicy 5-6 cm)

Na ciasteczka:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem:

  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
  • 1/3 laski wanilii
  • 70 ml słodkiej 36-proc. śmietanki

Na karmel:

  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżki wody

  • foremki do wycinania ciastek w kształcie serca większa i mniejsza

Sposób przygotowania

Większą foremką wycinamy z ciasta 30 serduszek (lub inną liczbę podzielną przez 3). W 20 serduszkach mniejszą foremką wycinamy środek (wycięte mniejsze serduszka nie będą nam potrzebne - możemy je upiec smarując wierzch rozpuszczonym masłem). Pełne serca smarujemy żółtkiem roztrzepanym z brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzchu układamy pierwszą ?ramkę?, smarujemy jej brzeg żółtkiem z cukrem i nakładamy na nią drugą ramkę, którą także smarujemy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 200°C ok. 15 minut (powinny się z wierzchu przyrumienić, a z boku pozostać jasne). Odstawiamy je do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy krem. Mieszamy razem jajko, miód, skórkę pomarańczową. Wanilię przekrawamy na pół, wyłuskujemy ziarenka i dodajemy do masy. Podgrzewamy śmietankę, a gdy zacznie lekko pykać, wlewamy gorącą do jajecznej masy. Szybko miksujemy.
Całość z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzonym kremem napełniamy serduszka. Tuż przed podaniem przygotowujemy karmel. Podgrzewamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy wodę. Mieszamy i polewamy karmelem krem na ciasteczkach. Jeżeli chcemy przygotować ciasteczka wcześniej, lepiej pozostawić oddzielnie krem i nadziać ciasteczka przed podaniem, a karmelem polać w ostatniej chwili.

1
Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Trufle czekoladowe

(na 10-12 kulek)

 

Składniki

  • 100 g różnych drobno posiekanych orzechów
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe kakao

 

Sposób przygotowania

Orzechy rumienimy na patelni. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę łączymy z orzechami oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao.

2
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Okruchy słodyczy: Ptifurki

(na ok. 40 ciasteczek) 

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 120 g białego cukru
  • 2 jaja
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 50 g białego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

Na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody różanej

Do dekoracji:

  • 1 nieduży owoc granatu pokrojony w plasterki

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Masło ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając, dodajemy jaja, jedno po drugim, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy (ciasto ma konsystencję kogla mogla) i odstawiamy na 1 godz. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy. Pieczemy w 180 st. przez 30 min.

Robimy krem. Z cukru i 3 łyżek wody gotujemy syrop. Gdy nieco ostygnie, dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Na końcu dodajemy masło i znów mieszamy. Przestudzone ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem. Z cukru i wody różanej ucieramy lukier (wodę różaną można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy). Ciasto smarujemy lukrem i kroimy na kwadraty i ozdabiamy kawałkami granatu.

3
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Pożądania

(na 1 litr płynu)

 

Składniki

  • 20 g świeżego korzenia imbiru
  • 20 g korzenia żeń-szenia (może być suszony)
  • 10 g laski cynamonu
  • szczypta szafranu
  • 1 cała laska wanilii
  • 1 litr rumu

Sposób przygotowania

Pokrojone przyprawy wrzucamy do rumu i odstawiamy na 15 dni. Filtrujemy. 1 łyżkę eliksiru rozpuszczamy w szklance wody i podajemy ukochanemu (lub ukochanej). Napój wzmaga pożądanie!

4
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Wenus

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
  • 30 ml nektaru brzoskwiniowego
  • 5 kropli kwiatu pomarańczy (woda pomarańczowa do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

Sposób przygotowania

Truskawki rozmrażamy i miksujemy, dodając nektar i krople kwiatu pomarańczy. Napój starannie mieszamy i schładzamy przed podaniem.

5
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Flirt Afrodyty

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 szklanka rozgniecionych malin (mogą być mrożone)
  • 5 kropel wody różanej
  • 240 ml szampana

Sposób przygotowania

Maliny rozmrażamy i miksujemy, a następnie odciskamy sok. Dodajemy do niego wodę różaną. Do kieliszków wlewamy sok i uzupełniamy szampanem.

6
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Amrus

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 dojrzałe mango
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do smaku:

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Owoce obieramy i drobno kroimy, 2 większe kawałki zostawiamy do ozdoby. Pokrojone mango miksujemy z mlekiem i cukrem. Przed podaniem posypujemy pieprzem i ozdabiamy szklankę kawałkiem mango.

7