Dania z piwem

Trufle z piwem (Fot. BBS)

Trufle z piwem
Belgia
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 250 g czarnej czekolady
- 100 g masła
- 6 łyżek ciemnego piwa
- 125 g cukru pudru
- 125 g mielonych migdałów
- 30 g drobno posiekanych rodzynek
- kakao w proszku do posypania
Sposób przygotowania
Rondelek z czekoladą i masłem umieszczamy w garnku z wodą i podgrzewamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając, dodajemy powoli piwo, a potem cukier puder, migdały i rodzynki. Kiedy masa będzie jednorodna, pozwalamy jej trochę przestygnąć w temperaturze pokojowej, po czym wkładamy ją do lodówki, żeby stwardniała (co najmniej na 2 godziny). Z masy formujemy małe kuleczki, które posypujemy kakao w proszku i do momentu podania przechowujemy w lodówce.

Pączki piwne
Rozczyn:
- 10 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 5 zółtek
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1/3 szklanki oleju
- olej do smażenia
- mąka do podsypania stolnicy
Nadzienie:
- powidła śliwkowe
- dżem morelowy lub marmolada z jabłek
Polewa:
- 1/4 szklanki płynnego, jasnego miodu
- 4 łyżki jasnego piwa
- 2-3 goździki
- listek laurowy
- mielona gałka muszkatołowa
- cynamon
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn - rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, żółtka, przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (o temp. pokojowej), jednocześnie zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zalepiamy, formując okrągłe pączki. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. Robimy polewę: do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, rozgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.

Karp po alzacku
Francja
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 kg karpia w dzwonkach
- 2 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 1/2 l jasnego piwa
- 2 liście laurowe
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Cebule kroimy w plasterki i lekko podduszamy na maśle. Karpia oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Rybę przykrywamy cebulą i oprószamy tymiankiem. Do naczynia wrzucamy też liście laurowe. Całość zalewamy piwem i pieczemy pod przykryciem około godziny.

Carbonade
Francja
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1,2 kg wołowiny na pieczeń
- 50 ml oleju
- 100 ml rosołu wołowego
- 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki masła
- 3 duże obrane i posiekane cebule
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 3 gałązki pietruszki
- 2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 2 liście laurowe
- 1 kromka ciemnego chleba
- musztarda do posmarowania chleba z obu stron
- 1 szklanka jasnego piwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w plastry o grubości 1/2 cm i smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i oprószamy solą i pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylewamy, a na patelnię wlewamy ocet i rosół. Chwilę gotujemy, a gdy płyn trochę odparuje, zdejmujemy patelnię z ognia. W brytfannie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, posypujemy ją cukrem i dusimy do miękkości. Następnie cebulę oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, tymianek i liście laurowe. Do brytfanny wkładamy mięso i przykrywamy je cebulą. Na samym wierzchu kładziemy kromkę chleba posmarowaną cienko musztardą z obu stron. Całość zalewamy piwem. Wlewamy też ocet z rosołem. Przykrytą brytfannę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy przez 3 godziny.

Irlandzki keks piwny
Irlandia
(12 porcji)
Składniki
- 350 g masła
- 350 g cukru
- 6 jaj
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki goździków
- 300 ml portera
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 1/2 kg rodzynek (najlepiej mieszanki dużych i małych)
- 200 g posiekanych suszonych śliwek
- 150 g obranych i posiekanych migdałów
- 100 g skórki z pomarańczy
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania
W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Jajka (powinny mieć temp. pokojową) krótko ubijamy i dodajemy do masła z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy startą gałkę muszkatołową i utłuczone goździki. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy piwo, rum, miód i bakalie. Znów dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksu smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy bardzo długo, bo 4 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po wyjęciu z pieca keks studzimy przez godzinę i podajemy. Kiedy wystygnie, należy go szczelnie owinąć folią aluminiową. Tak opakowany można przechowywać przez tydzień.

Racuchy piwne z jabłkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Kurczak po holendersku
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 biała część por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 kurczak
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- tymianek
- 1/2 l jasnego piwa
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania
Cebule, marchewki i por obieramy i kroimy na plasterki. Obrany czosnek lekko rozgniatamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Kurczaka dzielimy na osiem części, solimy, pieprzymy i obsmażamy ze wszystkich stron. Wyjmujemy. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodajemy marchewkę i por. Warzywa posypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Po chwili wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku. Zalewamy piwem i śmietaną. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min. Posypujemy natką.