Zimowe warzywa. Przepisy wegetariańskie
Spaghetti z oliwkami i rukolą (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Spaghetti z oliwkami i rukolą
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 40 dag spaghetti
- po 2 łyżki oliwy i skórki otartej z cytryny
- po 1/4 szklanki czarnych oliwek i soku z cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 pęczek rukoli
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente i odcedzamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy krótko czosnek i oliwki. Dodajemy posiekane chilli, skórkę oraz sok z cytryny i smażymy minutę. Rukolę myjemy i oczyszczamy z ogonków. Makaron mieszamy z sosem, rukolą i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem
Cebulki w śmietanie
(dla 4 osób)
Składniki:
- 80 dag szalotek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- po 1 łyżeczce mąki i cukru
- 100 ml śmietanki 18-procentowej
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulki obieramy, zalewamy zimną wodą i moczymy 4 godz., kilkakrotnie zmieniając wodę. Osączamy i smażymy na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. W trakcie smażenia solimy je i posypujemy cukrem. Podsmażone cebulki posypujemy mąką, wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż cały płyn odparuje. Uduszone warzywa posypujemy natką, na każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany. Podajemy na przystawkę lub do kładzionych klusek francuskich.
Ratatouille w sosie jogurtowym
(dla 4 osób)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 4 marchewki
- 1 por
- po 1 papryce czerwonej i zielonej
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki warzywnego bulionu (może być z kostki)
- posiekana natka pietruszki
- 20 dag startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy marchew i por, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Warzywa płuczemy i kroimy na kawałki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Warzywa i pieczarki zalewamy bulionem oraz jogurtem, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Pod koniec duszenia posypujemy serem i natką.