Zimowe warzywa. Przepisy wegetariańskie

red.
Spaghetti z oliwkami i rukolą

Spaghetti z oliwkami i rukolą (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Optymistyczne dania z warzywami, w odpowiedzi na białą rzeczywistość za oknem.
1 z 3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Spaghetti z oliwkami i rukolą

Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 40 dag spaghetti
  • po 2 łyżki oliwy i skórki otartej z cytryny
  • po 1/4 szklanki czarnych oliwek i soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 pęczek rukoli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente i odcedzamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy krótko czosnek i oliwki. Dodajemy posiekane chilli, skórkę oraz sok z cytryny i smażymy minutę. Rukolę myjemy i oczyszczamy z ogonków. Makaron mieszamy z sosem, rukolą i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem

2 z 3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cebulki w śmietanie

(dla 4 osób)

Składniki:

  • 80 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • po 1 łyżeczce mąki i cukru
  • 100 ml śmietanki 18-procentowej
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Cebulki obieramy, zalewamy zimną wodą i moczymy 4 godz., kilkakrotnie zmieniając wodę. Osączamy i smażymy na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. W trakcie smażenia solimy je i posypujemy cukrem. Podsmażone cebulki posypujemy mąką, wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż cały płyn odparuje. Uduszone warzywa posypujemy natką, na każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany. Podajemy na przystawkę lub do kładzionych klusek francuskich.

3 z 3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ratatouille w sosie jogurtowym

(dla 4 osób)

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • po 1 papryce czerwonej i zielonej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki warzywnego bulionu (może być z kostki)
  • posiekana natka pietruszki
  • 20 dag startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy marchew i por, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Warzywa płuczemy i kroimy na kawałki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Warzywa i pieczarki zalewamy bulionem oraz jogurtem, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Pod koniec duszenia posypujemy serem i natką.