Do rosołu...

Pierożki ravioli (Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała)

Pierożki ravioli
(zamiast makaronu)
(dla 4-5 osób)
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 5 łyżek wody
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 20 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Z mąki, jajka, wody i soli wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy je na 2godz.,a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i dzielimy na dwa płaty. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Rozkładamy małe porcje nadzienia na jednym płacie w kilku rzędach w odstępach ok. 4 cm. Miejsca między porcjami nadzienia smarujemy białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskając je wokół porcji mięsa, tak aby obydwa płaty ciasta się skleiły. Kroimy ciasto radełkiem na kwadraciki. Tak uformowane pierożki gotujemy w posolonej wodzie 15-20 min.
![]() |
![]() |
![]() |
Gefu Przystawka do ravioli ... | IMPERIA RAVIOLI MAKER 400 | Tescoma Foremki do ravioli ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Klopsiki mięsne
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 35 dag mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 3/4 czerstwej bułki kajzerki
- 2 żółtka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszk
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Bułkę moczymy, odsączamy, a następnie razem z cebulą i mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy żółtka, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w posolonej wodzie 20min.
![]() |
![]() |
![]() |
Stalgast Patelnia | TESCOMA Patelnia FUSION | TESCOMA PATELNIA PRESTO |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kluski lane
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami oraz wodą i ucieramy na jednolitą masę, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto wlewamy na wrzący rosół, delikatnie mieszając, tak aby utworzyły się kluseczki. Gotujemy chwilę, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
![]() |
![]() |
![]() |
Bestpro Drewniane sito do mąki | GUARDINI Przesiewacz do mąki | TESCOMA MECHANICZNE SITO |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Francuskie kluseczki z grzybami
(dla 5 osób)
Składniki
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki ugotowanych, drobno posiekanych świeżych grzybów
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z masłem na gładką masę. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy siekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję; jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Łyżeczkę maczamy we wrzątku, nabieramy nią porcje ciasta i kładziemy je na wrzącą wodę. Po chwili kluseczki są gotowe
![]() |
![]() |
![]() |
Lauson mikser | Debenhams HM3BS mikser | Morphy Richards 48546 mikser |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Rosół wołowy z szafranem
(dla 4 osób)
Składniki
- 80 dag mięsa wołowego z kością
- 1 mała cebula
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- 3-4 włókienka szafranu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy, zalewamy 2 l zimnej wody i dodajemy 1/2 łyżki soli oraz liść laurowy. Włoszczyznę i cebulę obieramy i myjemy, cebulę przekrawamy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa, doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy rosół pod uchyloną pokrywką na bardzo wolnym ogniu około 2 godz. Wyjmujemy mięso, rosół przecedzamy. Aby nabrał aromatu, przyprawiamy go szafranem, solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy. Podajemy z pierożkami ravioli lub klopsikami mięsnymi.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff Garnek Auriga | Garnek Elo Rubin | Garnek Fissler |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Naleśnikowe wstążki
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 1/2 l mleka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkami na jednolitą masę o konsystencji śmietany. Solimy i dodajemy natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Zaraz po usmażeniu zwijamy je w ruloniki, kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy wstążki do talerzy i zalewamy gorącym rosołem.
![]() |
![]() |
![]() |
ELO RUBICAST Patelnia do naleśników | Tadar Patelnia do naleśników | THK Ceramiczna patelnia do naleśników |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kulki ryżowe
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 trójkącik serka topionego
- 1/2 szklanki (12 dag) białego ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
- 1 l oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z serem i pietruszką na jednolitą masę, formujemy małe kulki i smażymy je na rozgrzanym, głębokim oleju 5 min, na złocisto. Podajemy w gorącym bulionie.
![]() |
![]() |
![]() |
BEABA Pojemnik do gotowania ryżu | Garnek do gotowania ryżu | Alessi Łyżka do ryżu |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Rosół z ryby
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 por
- 2 marchewki
- 1/2 średniego selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kg ryby, np. morszczuka
- 10 dag krewetek (mogą być z puszki lub mrożone)
- 2 szklanki białego wina
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wkładamy do 2 l wrzącej wody, dodajemy liście
laurowe oraz przyprawę do ryby i gotujemy na wolnym ogniu 40 min. Solimy. Rybę czyścimy i kroimy na duże kawałki. Wywar warzywny przecedzamy przez sito, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy rybę i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 40 min. Rosół przecedzamy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Z kawałków ryby ściągamy skórę i starannie oczyszczamy je z ości. Dzielimy na mniejsze porcje. Rosół podajemy z krewetkami (obgotowanymi lub obsmażonymi) i kawałkami ryby, posypany natką.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Nóż do ryb Dressed | Alessi Nóż do ryb Nuovo | Alessi Nóż do ryb Ovale |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |