Rozgrzewające potrawy z chilli, imbirem i czosnkiem
Ostre grzanki z kozim serem (Fot. BBS)
Ostre grzanki z kozim serem
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta chilli w proszku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- listki mięty lub bazylii
Sposób przygotowania
Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180°C), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami.
Zupa rozgrzewająca
Przepis dla 4-6 osób
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 zielona papryka
- 5 ziemniaków
- 10 dag liści szpinaku
- sól
- pieprz
- suszony tymianek do smaku
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej w dużym garnku oliwie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, drobno starty czosnek, liść laurowy oraz imbir. Wlewamy trochę bulionu, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, a gdy nieco zmięknie - dodajemy pokrojone ziemniaki. Uzupełniamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy jeszcze 3-5 minut. Posypujemy natką. Możemy zabielić zupę śmietaną lub mlekiem kokosowym, a zamiast natki użyć liści kolendry.
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem
Przepis dla 4-6 osób
Składniki
- 2-3 łyżki mąki
- 50 dag kurczaka (kawałki piersi, udka bez kości i skóry)
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka (40 dag) krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 główka czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 kwaśne jabłka
- 5-6 suszonych moreli
- 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Zdrowa ryba
Składniki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól do smaku
- 40 dag filetów z morskiej ryby
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 czerwona papryczka chilli
- pęczek kolendry lub natki (posiekanej)
- 3 łyżki posiekanych, uprażonych orzechów włoskich
- 4-5 pomidorków cherry
Sposób przygotowania
Mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, imbir, połowę kolendry lub natki i sól. Nacieramy tą mieszaniną rybę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy mlekiem kokosowym, układamy papryczkę i gałązki ziół. Pieczemy ok. 20 minut w 160°C. Podajemy rybę z ćwiartkami pomidorów, posypaną kolendrą lub natką oraz orzechami.
Szybki makaron w wersji
Przepis dla 4-6 osób
Składniki
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 5 łyżek śmietanki
- sól do smaku
- 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.