Rozgrzewające potrawy z chilli, imbirem i czosnkiem

Dorota Próchniewicz
Ostre grzanki z kozim serem

Ostre grzanki z kozim serem (Fot. BBS)

W mroźne, zimowe dni najlepiej powołać do działania niezawodne trio antyprzeziębieniowe. Na czele papryczka chilli, a za nią wyrazisty czosnek i energetyzujący imbir. Najlepiej wszystko w jednej potrawie.
1 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Ostre grzanki z kozim serem

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • listki mięty lub bazylii

 

Sposób przygotowania

Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180°C), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami.

2 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa rozgrzewająca

Przepis dla 4-6 osób

 

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 zielona papryka
  • 5 ziemniaków
  • 10 dag liści szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek do smaku
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej w dużym garnku oliwie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, drobno starty czosnek, liść laurowy oraz imbir. Wlewamy trochę bulionu, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, a gdy nieco zmięknie - dodajemy pokrojone ziemniaki. Uzupełniamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy jeszcze 3-5 minut. Posypujemy natką. Możemy zabielić zupę śmietaną lub mlekiem kokosowym, a zamiast natki użyć liści kolendry.

3 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem

Przepis dla 4-6 osób

 

Składniki

  • 2-3 łyżki mąki
  • 50 dag kurczaka (kawałki piersi, udka bez kości i skóry)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka (40 dag) krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 5-6 suszonych moreli
  • 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

4 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Zdrowa ryba

Składniki

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól do smaku
  • 40 dag filetów z morskiej ryby
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • pęczek kolendry lub natki (posiekanej)
  • 3 łyżki posiekanych, uprażonych orzechów włoskich
  • 4-5 pomidorków cherry

 

Sposób przygotowania

Mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, imbir, połowę kolendry lub natki i sól. Nacieramy tą mieszaniną rybę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy mlekiem kokosowym, układamy papryczkę i gałązki ziół. Pieczemy ok. 20 minut w 160°C. Podajemy rybę z ćwiartkami pomidorów, posypaną kolendrą lub natką oraz orzechami.

5 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Szybki makaron w wersji

Przepis dla 4-6 osób

 

Składniki

  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól do smaku
  • 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

 

Sposób przygotowania

Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.