Gorączka zimowej nocy. Rozgrzewające napoje z imbirem, chilli i prądem

red.
Kiedy skuleni od mrozu i wiatru przemykamy przez zimowe ulice, nasze marzenia są proste jak zagotowanie wody na herbatę. Pragniemy światła i ciepła. I jeszcze szklanki gorącego napoju, który rozgrzeje ciało i duszę.
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Czekolada z chilli

Składniki

  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady
  • 300 ml wody
  • Białko z 1 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta chilli

 

Sposób przygotowania

Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej szczyptę chilli, mieszamy. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Układamy na czekoladzie warstwę piany i posypujemy ją odrobiną chilli.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Bishop czyli biskup

Składniki

  • 400 ml porto
  • 300 ml wody
  • 6-10 kostek cukru
  • pomarańcza
  • cytryna
  • 27 goździków
  • mała pałeczka cynamonu
  • 6 nasion ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kawałek korzenia imbiru

 

Sposób przygotowania

Pomarańczę szorujemy. Wbijamy w nią 15 goździków i pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pozostałe goździki oraz resztę przypraw gotujemy w wodzie, do chwili aż jej połowa wyparuje. Porto łączymy z gorącym wywarem z przypraw, wkładamy do niego upieczoną, pokrojoną w plastry pomarańczę, wszystko podgrzewamy przez około 10 minut. Kostki cukru rozdrabniamy, pocierając nimi o skórkę z cytryny. Dodajemy szczyptę utartej gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy i natychmiast podajemy.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kawa po kapitańsku

Składniki

  • Mały kieliszek (ok. 30 ml) brandy
  • Filiżanka kawy espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania

Brandy podgrzewamy z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru kręcimy kogel-mogel. Gorącą brandy wlewamy do pucharka. Na brandy wylewamy świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, trzech warstw nie mieszamy ze sobą.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kawa z kardamonem

Składniki

  • Kawa
  • Kardamon
  • Śmietanka kremówka
  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Cukier brązowy

 

Sposób przygotowania

W tygielku parzymy kawę z dodatkiem kardamonu (na każdą małą filiżankę wody bierzemy 1-2 łyżeczki kawy i 1 ziarnko kardamonu). Śmietankę ubijamy z cukrem, przyprawiając ją do smaku cukrem waniliowym. Kawę podajemy przybraną warstwą śmietanki posypanej brązowym cukrem.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Lamb's wool (owcza wełna)

Składniki

  • 1200 ml piwa
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 20 g brązowego cukru
  • 4 jabłka pokrojone na ćwiartki

 

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na  metalowej blasze przez 20 minut. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek pływającymi po jego powierzchni.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Grog

Składniki

  • 150 ml ciemnego rumu
  • 600 ml wody
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki cukru
  • 4 goździki
  • niewielki kawałek cynamonu

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę z goździkami, cynamonem i cukrem. Następnie łączymy ją z rumem i sokiem cytrynowym. Napój podajemy w szklankach.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Wisk

Składniki

  • 1 butelka czerwonego wina Medoc
  • 250 ml wody
  • 4 g czarnej herbaty (2 torebki ekspresowe)
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok z 3 cytryn

 

Sposób przygotowania

Herbatę zaparzamy i mieszamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryn i wino. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Ciepły napój podajemy w wysokich szklankach.

7
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zielona herbata inaczej

Składniki

  • Zielona herbata
  • Świeży korzeń imbiru
  • Syrop pomarańczowy

 

Sposób przygotowania

Zaparzamy zieloną herbatę według przepisu podanego na jej opakowaniu. Podajemy ją gorącą - przyprawioną kilkoma plasterkami imbiru oraz syropem pomarańczowym.

8
Więcej na ten temat: drinki, kawa, napoje