Gorączka zimowej nocy. Rozgrzewające napoje z imbirem, chilli i prądem

Zielona herbata inaczej (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Czekolada z chilli
Składniki
Sposób przygotowania
Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej szczyptę chilli, mieszamy. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Układamy na czekoladzie warstwę piany i posypujemy ją odrobiną chilli.

Bishop czyli biskup
Składniki
- 400 ml porto
- 300 ml wody
- 6-10 kostek cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 27 goździków
- mała pałeczka cynamonu
- 6 nasion ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- kawałek korzenia imbiru
Sposób przygotowania
Pomarańczę szorujemy. Wbijamy w nią 15 goździków i pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pozostałe goździki oraz resztę przypraw gotujemy w wodzie, do chwili aż jej połowa wyparuje. Porto łączymy z gorącym wywarem z przypraw, wkładamy do niego upieczoną, pokrojoną w plastry pomarańczę, wszystko podgrzewamy przez około 10 minut. Kostki cukru rozdrabniamy, pocierając nimi o skórkę z cytryny. Dodajemy szczyptę utartej gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy i natychmiast podajemy.

Kawa po kapitańsku
Składniki
- Mały kieliszek (ok. 30 ml) brandy
- Filiżanka kawy espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Brandy podgrzewamy z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru kręcimy kogel-mogel. Gorącą brandy wlewamy do pucharka. Na brandy wylewamy świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, trzech warstw nie mieszamy ze sobą.

Kawa z kardamonem
Składniki
- Kawa
- Kardamon
- Śmietanka kremówka
- Cukier
- Cukier waniliowy
- Cukier brązowy
Sposób przygotowania
W tygielku parzymy kawę z dodatkiem kardamonu (na każdą małą filiżankę wody bierzemy 1-2 łyżeczki kawy i 1 ziarnko kardamonu). Śmietankę ubijamy z cukrem, przyprawiając ją do smaku cukrem waniliowym. Kawę podajemy przybraną warstwą śmietanki posypanej brązowym cukrem.

Lamb's wool (owcza wełna)
Składniki
- 1200 ml piwa
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 20 g brązowego cukru
- 4 jabłka pokrojone na ćwiartki
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na metalowej blasze przez 20 minut. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek pływającymi po jego powierzchni.

Grog
Składniki
- 150 ml ciemnego rumu
- 600 ml wody
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki cukru
- 4 goździki
- niewielki kawałek cynamonu
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wodę z goździkami, cynamonem i cukrem. Następnie łączymy ją z rumem i sokiem cytrynowym. Napój podajemy w szklankach.

Wisk
Składniki
- 1 butelka czerwonego wina Medoc
- 250 ml wody
- 4 g czarnej herbaty (2 torebki ekspresowe)
- 4 łyżeczki cukru
- sok z 3 cytryn
Sposób przygotowania
Herbatę zaparzamy i mieszamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryn i wino. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Ciepły napój podajemy w wysokich szklankach.

Zielona herbata inaczej
Składniki
- Zielona herbata
- Świeży korzeń imbiru
- Syrop pomarańczowy
Sposób przygotowania
Zaparzamy zieloną herbatę według przepisu podanego na jej opakowaniu. Podajemy ją gorącą - przyprawioną kilkoma plasterkami imbiru oraz syropem pomarańczowym.