Dania z fasolką z całego świata

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 40 dag suchej brązowej fasoli
- 1 torebka ryżu
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 marchewki
- 1 biała pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 5 plasterków cytryny
- 25 dag orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
- sól
- oliwa do smarowania formy
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekła-damy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Rig-Tig Miska kuchenna | Zak! Designs - Miska duża | Zassenhaus Akacja Miska |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Tuńczyk z fasolką po chińsku
Przepis na 4 osoby
Składniki:
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżeczka sosu sojowego light (jasnego
- 1/3 szklanki bulionu mięsnego
- sól, pieprz,
- cukier
Sposób przygotowania
Strąki fasolki płuczemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju chwilę smażymy zmiażdżony czosnek i wkładamy tuńczyka. Następnie dodajemy fasolkę, sos sojowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Smażymy 2-3 minuty, podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.
Potrawę podajemy gorącą.
![]() |
![]() |
![]() |
Elo Patelnia Colorful | Hendi Patelnia | TEFAL Patelnia |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sałatka włoska
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 30 dag drobnej białej fasolki
- 4 łodygi naciowego selera
- 1 czerwona cebula
- 100 g koziego sera
- 2 świeże pomidory
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 3 suszone śliwki
- sól
- pieprz
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Deska do krojenia | Sagaform Deska do krojenia | Zassenhaus Deska do krojenia |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Aromatyczna sałatka, inspiracja z karaibów
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 40 dag (np. Piękny Jaś) dużej białej fasoli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sos:
- 1 mała czerwona papryczka chilli (może być z zalewy)
- ok. 1/3 szklanki oleju arachidowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- sól
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości, uważając, żeby zbytnio jej nie rozgotować. Robimy sos. Z papryczki usuwamy pestki i drobno ją siekamy. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z limonki, chilli, cukier. Doprawiamy solą i mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nieco sosu, następnie wkładamy fasolę i polewamy ją resztą sosu. Podgrzewamy w piekarniku 15-20 minut w średniej temperaturze. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną natką.
![]() |
![]() |
![]() |
Erik Bagger Misa żaroodporna | Luminarc Salaterka żaroodporna | Sagaform HOT Żaroodporna miseczka |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zielona zupa z fasoli
Wszystkie przepisy dla 4 osób
Składniki:
- 1 średni (tylko biała część) por
- 1 zielona ostra papryczka jalapeno (z zalewy)
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki wywaru drobiowego
- 4 łyżki topionego kremowego serka
- 2 puszki fasolki flageolet (po 160 g)
- 1 łyżeczka suszonych ziół: bazylii lub tymianku
- sól
- pieprz (może być cytrynowy)
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Oczyszczonego pora kroimy w dość grube talarki (ok. 1/2 cm), paprykę jalapeno drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, chwilę dusimy na nim pora i paprykę, stopniowo podlewając bulionem. W filiżance ucieramy na gładko ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodajemy fasolę, rozpuszczony ser i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze ok. 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Posypujemy gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami z białego pieczywa.
Można też dodać paseczki dobrej szynki.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Łyżka drewniana | Łyżka drewniana | Wojdrew Łyżka drewniana |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kulki z czarnej fasoli na sposób indyjski
Przepis na 4 osoby
Składniki
- 40 dag suchej czarnej fasoli o małych ziarnach
- 2 łyżeczki kozieradki
- 20 dag migdałów w płatkach
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-3 łyżki (najlepiej gryczanego) miodu
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Przestudzoną mielimy i dodajemy uprażoną na suchej patelni kozieradkę, uprażone płatki migdałowe, wyciśnięty przez praskę czosnek, kardamon, cynamon i miód. Doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz wkładamy fasolowe kulki i smażymy, aż się zrumienią. Osączamy i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Olkusz Rondel JABŁUSZKO | Olkusz Rondel OLKUSKA | Rondel |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Arabski dip fasolowy
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 30 dag fasoli brązowej
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 zmielone goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek gęstej śmietany lub oliwy
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy obrane marchewki i mielimy razem z fasolą.
Na rozgrzanym oleju sezamowym dusimy przez 2-3 minuty drobno posiekaną cebulę, roztarty czosnek i przyprawy. Dodajemy do masy fasolowej i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami śmietany lub oliwy. Dip podajemy na zimno do chleba, ziemniaków, surowych warzyw.
![]() |
![]() |
![]() |
FISKARS Nóż kuchenny | Nóż kuchenny | Nóż uniwersalny |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Fasola po meksykańsku
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
- 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3-4 goździki
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.
![]() |
![]() |
![]() |
Garnek Silit | Garnek Silit | Silit Quadro Garnek |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |