Bakaliowy boom

Tekst i przepisy: Przemysław Muszyński, stylizacja: Dorota Biały, zdjęcia: Bogdan Biały
Rodzynki tylko w cieście? A figi jedynie w duecie z makiem? Przełam się! Złap bakaliowego bakcyla i wypróbuj czegoś mniej oczywistego. Nie od razu muszą to być niebieskie migdały.
Fot. BBS Fot. BBS

Orientalny kurczak z morelami

Składniki:
4 piersi z kurczaka (około 800 g),
2 łyżki masła,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 papryki czereśniowe,
50 g suszonych daktyli,
200 g suszonych moreli,
2 obrane pomidory,
2 łyżeczki kminku,
2 łyżki jogurtu naturalnego

Mięso kroimy w poprzek włókien na paski. Na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy posiekane i wypestkowane papryczki oraz kurczaka, smażąc go na złoty kolor. Dodajemy pół szklanki wody, daktyle pozbawione pestek, połówki moreli i posiekane pomidory. Przyprawiamy kminkiem i dusimy 20 minut. Dodajemy jogurt i dusimy jeszcze 5 minut.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Kompot z suszonych owoców

Składniki:
po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek,
100 g suszonych fig,
1,5-2 l wody,
4 łyżki cukru,
3 goździki,
1 łyżeczka cynamonu

Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Kurczak po jerozolimsku

Składniki:
po 100 g suszonych śliwek, moreli, fig i rodzynek,
oliwa do smażenia,
1 cebula,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
1 kg sprawionego kurczaka,
po 1 łyżeczce szafranu i cynamonu,
200 g posiekanych migdałów,
sól, pieprz

Suszone owoce moczymy w ciepłej wodzie. Kurczaka dzielimy na porcje, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go ze wszystkich stron. Zalewamy szklanką wody, przyprawiamy szafranem i dusimy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą. Dodajemy owoce i dusimy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania doprawiamy cynamonem. Na suchej patelni prażymy migdały i posypujemy nimi kurczaka na chwilę przed podaniem.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Kotlety z soczewicy z daktylami

Składniki:
400 g zielonej soczewicy,
1 ząbek czosnku,
100 g suszonych daktyli
4 łyżki mąki pszennej,
olej do smażenia

Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Morele faszerowane mielonym mięsem

Składniki:
36 suszonych moreli,
300 g mielonej cielęciny,
oliwa do smażenia,
sól, pieprz,
100 g ugotowanego ryżu,
1/2 szklanki rosołu z kury,
1 łyżeczka cukru

Morele moczymy przez 10 minut w ciepłej wodzie, a potem, w tej samej wodzie, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Mięso smażymy przez 5 minut na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy ryż. Powstałym farszem nadziewamy morele. W garnku mieszamy rosół z cukrem. Wkładamy faszerowane morele i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy przez 15 minut.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Gulasz figowy

Składniki:
500 g wołowiny,
2 cebule,
750 ml bulionu,
200 g namoczonej soczewicy,
200 g białej rzodkwi,
1 zielona papryka,
po 100 g rodzynek i suszonych fig,
po 1 łyżeczce gałki muszkatołowej, cynamonu i posiekanej, świeżej bazylii,
1 ziarno zielonego kardamonu (utłuczone w moździerzu),
2 cm posiekanego korzenia imbiru,
sól, pieprz,
oliwa do smażenia

Wołowinę kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Cebulę siekamy w piórka, podsmażamy do miękkości i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie (40 do 60 minut). Dodajemy soczewicę, pokrojoną w igiełkę rzodkiew oraz wypestkowaną i posiekaną paprykę. Dusimy jeszcze 15 minut. W tym czasie namaczamy figi i rodzynki. Dodajemy je do potrawy wraz z przyprawami i dusimy około 10 minut.

6
Więcej na ten temat: datyle, figi, kurczak, rodzynki, soczewica