Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

Pierożki z rokpolem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dag rokpola
- 1 gruszka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz, ostra mielona papryka
Sposób przygotowania:
Ciasto rozmroź, ułóż je na stolnicy posypanej mąką i za pomocą szklanki wytnij krążki. Resztki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj i również wytnij kółka. Przygotuj farsz: rokpol utrzyj ze śmietaną, papryką, pieprzem i szczyptą gałki. Gruszkę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Na krążki ciasta nakładaj masę serową, na nią łyżeczką porcję gruszki. Sklej pierogi, smarując brzegi ciasta białkiem. Resztę białka ubij z żółtkiem i posmaruj pierogi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piecz, aż nabiorą złotego koloru.

Barszczyk śliwkowy
Składniki:
- 1 litr gotowego barszczu czerwonego
- 3-4 śliwki suszone
- 3-4 suszone grzyby
Sposób przygotowania:
Grzyby namocz w 1/2 szklanki wody, poczekaj, aż zmiękną. Pokrój je w paski i gotuj ok. 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotuj również śliwki w szklance wody (15 minut) i pokrój je w paski. Barszcz wlej do garnka, dodaj śliwki i grzyby wraz z wywarami, w których się gotowały. Podgrzej, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.
4 porcje, 40 minut

Ryba w sosie cytrynowym
Składniki:
- 80 dag filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy)
- sól, pieprz, cukier
- 1/2 pęczka natki
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki zimnego masła
- 1 łyżka kaparów
Sposób przygotowania:
Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Natkę także umyj i osusz, posiekaj. Zetrzyj skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciśnij z niej sok. Na dużej patelni rozgrzej olej. Filety obtocz w mące i smaż minutę na dużym ogniu. Potem zmniejsz ogień, odwróć ryby i dosmażaj jeszcze przez 2-4 minuty. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i krótko je podgrzej. Możesz podać z ziemniakami w łupinach.
4-6 porcji, 20 minut

Azjatyckie rożki
Składniki:
- 1 paczka papieru ryżowego
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 20 dag białej ryby (np. sandacza)
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka octu ryżowego
- 60 ml soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml wywaru z ryby
- 2 małe papryczki chili
Sposób przygotowania:
Cukinię, marchewkę, ogórka i rybę pokrój w cienkie paseczki (lub posiekaj). Wymieszaj z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz przez chwilę w ciepłej wodzie lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na tak przygotowany papier wyłóż małe porcje sałatki i zwiń w rożki. W rondelku wymieszaj ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, wywar z ryby i posiekane papryczki, gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe rożki upiecz krótko w piekarniku nastawionym na parowanie lub ugotuj na parze (15 minut). Podawaj z pikantnym sosem.
6 porcji, 40 minut

Jambalaja z karpia
Składniki:
- 1 kg karpia
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 pokrojona w kostkę papryka
- 1 pokrojona w kostkę marchew
- 1 pokrojona łodyga selera naciowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 obrane, oczyszczone z pestek i posiekane pomidory
- 250 ml sosu pomidorowego
- 250 ml wywaru rybnego
- 5 dag posiekanej natki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili
Sposób przygotowania:
Pokrojone jarzyny (prócz pomidorów) usmaż (5 minut) na oliwie. Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wywar rybny, natkę i przyprawy. Duś, aż pomidory się rozgotują, a sos odparuje. Oczyszczonego karpia dodaj w całości i duś z jarzynami lub usmaż go oddzielnie (ze skórą). Podawaj z sosem jarzynowym.
4-6 porcji, 40 minut

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem
Składniki:
- 4-6 dorodnych śledzi matias
- 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 1/2 pęczka szczypiorku
- oliwa
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- Sól, Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie opłucz (jeśli lubisz łagodniejsze, możesz namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku
i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), pokrój w dzwonka. Ułóż na większym półmisku, polej oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posyp orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Ułóż ćwiartki jajek między śledziami i całość oprósz pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Możesz dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.
4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)

Tatar ze śledzia marynowanego w curry
Składniki:
- 30 dag śledzi w occie
- 1 mały kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- 1 limonka
- kilka listków świeżej kolendry
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 zielone jabłko
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzia osącz z zalewy i delikatnie zdejmij z niego skórę, a mięso drobno posiekaj. Dodaj
posiekany lub starty imbir, otartą skórkę z limonki i łyżeczkę soku. Wrzuć również posiekane listki kolendry, proszek curry i drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę oczyść, obierz, ugotuj i ostudź, a następnie pokrój w kostkę.
Połowę jabłka pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki. Drugą połowę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę wymieszaj z tatarem, przypraw solą i pieprzem, włóż na godzinę do lodówki. Przed podaniem przełóż tatara plasterkami jabłka.
4 porcje, 30 minut

Śledzie w sosie śmietanowo-jabłkowym
Składniki:
- 4-6 dorodnych śledzi matias
- 1 winne jabłko
- 1 kubeczek Śmietany 18-proc.
- 1 kubeczek Jogurtu jabłkowego
- sól, pieprz
- sok cytrynowy
Sposób przygotowania:
Śledzie opłucz lub namocz (patrz: przepis na śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem) i pokrój na dzwonka. Ułóż na półmisku. Przygotuj sos: jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na grubej tarce do warzyw. Skrop cytryną, by nie zmieniło koloru. Dodaj śmietanę i jogurt jabłkowy. Dokładnie wymieszaj, przygotowanym sosem polej śledzie. Przypraw do smaku.
4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)

Śliwki w alkoholu
Składniki:
- 1 kg suszonych śliwek kalifornijskich (najlepszego gatunku)
- 1 litr porto
- 1 butelka czerwonego wytrawnego (najlepiej bordeaux) wina
- 1 laska wanilii
- bita śmietana lub lody i odrobina cassisu (likieru z czarnej porzeczki)
Sposób przygotowania:
Śliwki zalej porto, odstaw na dobę. Dolej wino, włóż rozciętą wanilię, przykryj i gotuj 2 godziny na maleńkim ogniu. Włóż do salaterki razem z sosem, który powinien mocno zgęstnieć, przykryj i wstaw do lodówki. Skrop cassisem, podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
6-8 porcji, 5 minut (+ czas gotowania i namaczania śliwek)