Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

red.
Czy wigilia bez smażonego karpia i klusek z makiem naprawdę nie może się udać? Owszem, może. Wystarczy dobry pomysł i trochę fantazji, aby podać na tę ważną wieczerzę danie w stylu francuskim, tajskim, a nawet kreolskim!
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Pierożki z rokpolem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag rokpola
  • gruszka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, ostra mielona papryka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rozmroź, ułóż je na stolnicy posypanej mąką i za pomocą szklanki wytnij krążki. Resztki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj i również wytnij kółka. Przygotuj farsz: rokpol utrzyj ze śmietaną, papryką, pieprzem i szczyptą gałki. Gruszkę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Na krążki ciasta nakładaj masę serową, na nią łyżeczką porcję gruszki. Sklej pierogi, smarując brzegi ciasta białkiem. Resztę białka ubij z żółtkiem i posmaruj pierogi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piecz, aż nabiorą złotego koloru.

1
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Barszczyk śliwkowy

Składniki:

  • 1 litr gotowego barszczu czerwonego
  • 3-4 śliwki suszone
  • 3-4 suszone grzyby

 

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz w 1/2 szklanki wody, poczekaj, aż zmiękną. Pokrój je w paski i gotuj ok. 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotuj również śliwki w szklance wody (15 minut) i pokrój je w paski. Barszcz wlej do garnka, dodaj śliwki i grzyby wraz z wywarami, w których się gotowały. Podgrzej, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.


4 porcje, 40 minut

2
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Ryba w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy)
  • sól, pieprz, cukier
  • 1/2 pęczka natki
  • cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki zimnego masła
  • 1 łyżka kaparów

 

Sposób przygotowania:

Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Natkę także umyj i osusz, posiekaj. Zetrzyj skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciśnij z niej sok. Na dużej patelni rozgrzej olej. Filety obtocz w mące i smaż minutę na dużym ogniu. Potem zmniejsz ogień, odwróć ryby i dosmażaj jeszcze przez 2-4 minuty. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i krótko je podgrzej. Możesz podać z ziemniakami w łupinach.


4-6 porcji, 20 minut

3
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Azjatyckie rożki

Składniki:

  • 1 paczka papieru ryżowego
  • cukinia
  • marchewka
  • 1 ogórek
  • 20 dag białej ryby (np. sandacza)
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 60 ml soku z limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml wywaru z ryby
  • 2 małe papryczki chili

 

Sposób przygotowania:

Cukinię, marchewkę, ogórka i rybę pokrój w cienkie paseczki (lub posiekaj). Wymieszaj z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz przez chwilę w ciepłej wodzie lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na tak przygotowany papier wyłóż małe porcje sałatki i zwiń w rożki. W rondelku wymieszaj ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, wywar z ryby i posiekane papryczki, gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe rożki upiecz krótko w piekarniku nastawionym na parowanie lub ugotuj na parze (15 minut). Podawaj z pikantnym sosem.


6 porcji, 40 minut

4
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Jambalaja z karpia

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 pokrojona w kostkę papryka
  • 1 pokrojona w kostkę marchew
  • 1 pokrojona łodyga selera naciowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 obrane, oczyszczone z pestek i posiekane pomidory
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 250 ml wywaru rybnego
  • 5 dag posiekanej natki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili

 

Sposób przygotowania:

Pokrojone jarzyny (prócz pomidorów) usmaż (5 minut) na oliwie. Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wywar rybny, natkę i przyprawy. Duś, aż pomidory się rozgotują, a sos odparuje. Oczyszczonego karpia dodaj w całości i duś z jarzynami lub usmaż go oddzielnie (ze skórą). Podawaj z sosem jarzynowym.


4-6 porcji, 40 minut

5
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

Składniki:

  • 4-6 dorodnych śledzi matias
  • 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • oliwa
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • Sól, Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledzie opłucz (jeśli lubisz łagodniejsze, możesz namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku
i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), pokrój w dzwonka. Ułóż na większym półmisku, polej oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posyp orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Ułóż ćwiartki jajek między śledziami i całość oprósz pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Możesz dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.


4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)

6
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Tatar ze śledzia marynowanego w curry

Składniki:

  • 30 dag śledzi w occie
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 limonka
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 zielone jabłko
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledzia osącz z zalewy i delikatnie zdejmij z niego skórę, a mięso drobno posiekaj. Dodaj
posiekany lub starty imbir, otartą skórkę z limonki i łyżeczkę soku. Wrzuć również posiekane listki kolendry, proszek curry i drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę oczyść, obierz, ugotuj i ostudź, a następnie pokrój w kostkę.


Połowę jabłka pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki. Drugą połowę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę wymieszaj z tatarem, przypraw solą i pieprzem, włóż na godzinę do lodówki. Przed podaniem przełóż tatara plasterkami jabłka.


4 porcje, 30 minut

7
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Śledzie w sosie śmietanowo-jabłkowym

Składniki:

  • 4-6 dorodnych śledzi matias
  • 1 winne jabłko
  • 1 kubeczek Śmietany 18-proc.
  • 1 kubeczek Jogurtu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • sok cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Śledzie opłucz lub namocz (patrz: przepis na śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem) i pokrój na dzwonka. Ułóż na półmisku. Przygotuj sos: jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na grubej tarce do warzyw. Skrop cytryną, by nie zmieniło koloru. Dodaj śmietanę i jogurt jabłkowy. Dokładnie wymieszaj, przygotowanym sosem polej śledzie. Przypraw do smaku.


4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)

8
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Śliwki w alkoholu

Składniki:

  • 1 kg suszonych śliwek kalifornijskich (najlepszego gatunku)
  • 1 litr porto
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego (najlepiej bordeaux)  wina
  • 1 laska wanilii
  • bita śmietana lub lody i odrobina cassisu (likieru z czarnej porzeczki)

 

Sposób przygotowania:

Śliwki zalej porto, odstaw na dobę. Dolej wino, włóż rozciętą wanilię, przykryj i gotuj 2 godziny na maleńkim ogniu. Włóż do salaterki razem z sosem, który powinien mocno zgęstnieć, przykryj i wstaw do lodówki. Skrop cassisem, podawaj z bitą śmietaną lub lodami.


6-8 porcji, 5 minut (+ czas gotowania i namaczania śliwek)

9