Trzymaj to z dala od zamrażalnika. 8 produktów i potraw, których nie powinno się mrozić

mk
Banan jest źródłem witamin i składników mineralnych.

Banan jest źródłem witamin i składników mineralnych. (fot. Shutterstock)

Nie wszystkie produkty i potrawy nadają się do tego, by zamiast w lodówce, przechowywać je w o wiele niższych temperaturach. Które z nich powinny unikać zamrażarki? Sprawdźcie!
1 z 8
Nie takie jajko złe, jak je malują / fot. Michał Mutor AG
Nie takie jajko złe, jak je malują / fot. Michał Mutor AG

Trzymaj to z dala od zamrażalnika. 8 produktów i potraw, których nie powinno się mrozić

Nie wszystkie produkty i potrawy nadają się do tego, by zamiast w lodówce, przechowywać je w o wiele niższych temperaturach. Które z nich powinny unikać zamrażarki? Sprawdźcie!

Jajka

Kwestia mrożenia jajek wzbudza sporo wątpliwości. Zdaniem ekspertów, na pewno nie powinno się mrozić jajek w skorupce - skorupka może pęknąć, a w środku mogą rozwinąć się bakterie. Nawet jeśli do tego nie dojdzie, może być potem trudno zmieszać żółtko z białkiem. Nie powinno się mrozić jajek ugotowanych zarówno na twardo, jak i na miękko. Niektórzy radzą, że najlepiej jest po prostu mrozić osobno żółtka i białka.

2 z 8
Fot. www.produkty.wrotapodlasia.pl
Fot. www.produkty.wrotapodlasia.pl

Niektóre owoce i warzywa

Unikajmy zamrażania surowych warzyw i owoców bogatych w wodę - sałata , kapusta, ogórki, arbuz, pomidory, pomarańcze, winogrona, banany powinny być trzymane z dala od zamrażarki. Po rozmrożeniu mogą wyglądać nieapetycznie, zmienić smak lub zapach. Wtedy takie owoce lub warzywa nadają się najwyżej do gotowania.

3 z 8
ANNA LEWANSKA
ANNA LEWANSKA

Sery

Mrożone sery kozie, brie lub ricotta mogą się rozpadać i tworzyć grudki. Żółty ser lepiej poradzi sobie w zamrażarce, pod warunkiem, że jest mrożony w całym kawałku, a nie w plasterkach.

4 z 8

Przyprawy

Mrożenie przypraw nie powoduje, że dłużej zachowają swoje właściwości, a wręcz przeciwnie. Mogą zmieniać smak i zapach. Z drugiej strony, możemy zamrozić świeże zioła, ale posłużą one potem jedynie do doprawiania - po wyjęciu z zamrażarki nie będą wyglądały najlepiej, więc nie będziemy mogli wykorzystać ich np. do dekoracji.

5 z 8

Produkty mleczne, kremy

Śmietana, jogurty, majonez, mleko i sosy na bazie mleka w wyniku mrożenia zmieniają konsystencję, stają się często wodniste i niesmaczne.

6 z 8
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Smażone potrawy

Chociaż wielu kucharzy potwierdza, że można z powodzeniem mrozić smażone produkty (np. mięso), często tracą one swoją chrupkość, a po rozmrożeniu są mocno nasiąknięte wodą.

7 z 8

Ziemniaki

Chociaż zdania w tej kwestii są podzielone, lepiej unikać mrożenia surowych i gotowanych ziemniaków. Najgorzej radzą sobie zwłaszcza te drugie, które w trakcie mrożenia często szarzeją i stają się wodniste. Najlepiej mrożenie zniosą ziemniaki smażone, chociaż i tego wam nie polecamy. Najlepiej po prostu wykorzystajcie ziemniaki ponownie, np. gotowane do zrobienia placków czy drożdżówek, a smażone do przygotowania frittaty czy innej warzywnej zapiekanki.

8 z 8
SŁAWOMIR SMOLAREK
SŁAWOMIR SMOLAREK

Ugotowany makaron

Gdy makaronu zostaje za dużo, często trafia do zamrażarki. Taki makaron nie smakuje już tak dobrze - podobnie jak ziemniaki traci smak i konsystencję.

Niektórzy radzą, by nie czekać, aż się rozmrozi, ale od razu wrzucić go do wrzącej wody. Dzięki temu nie zdąży za bardzo rozmięknąć.

Więcej na ten temat: styl życia, zdrowie