Lekkie dania na upały

chłodnik (Fot. Shutterstock)

ŚNIADANIE Jogurt naturalny z muesli i świeżymi owocami
Składniki:
- jogurt naturalny (150g)
- Muesli (30g)
- borówki (garść/50g)
- truskawki (garść/70g)
Sposób przygotowania:
Do miseczki przelać jogurt naturalny, wsypać muesli, dodać owoce.
Wartość odżywcza |
||||
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
1150 kcal |
70,7g |
44,7 |
132,8g |
20,7g |
Dzienne zapotrzebowanie: |
24% |
31% |
45% |
|

II ŚNIADANIE Kanapka z grillowanym indykiem i warzywami
Składniki:
- bułka żytnia (1 szt/65g)
- masło (łyżeczka/5g)
- grillowana pierś kurczaka (ok. 75g)
- rzodkiewka (3szt)
- pomidor (2 plastry/40g)
- kiełki słonecznika (garść)
Sposób przygotowania:
Bułkę żytnią przekroić wzdłuż. Posmarować cienko masłem. Na jedną połówkę ułożyć pierś z kurczaka, plastry pomidora, posypać rzodkiewką (startą na tarce) i kiełkami słonecznika, przykryć drugą połową bułki.

OBIAD Chłodnik litewski
(składniki na 4 porcje):
- Botwina 1 pęczek
- rzodkiewki - 1 pęczek
- ogórek - 1 szt
- koperek - 1 pęczek
- szczypior - 1/2 pęczka
- maślanka - 1 litr
- jogurt naturalny - 1 duże opakowanie
- sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku
- jajka - 4 sztuki (ugotowane na twardo)
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie opłukać, wszystko drobno posiekać. Jeśli botwinka została zakupiona z buraczkami ? obrać je i również drobno posiekać. Ugotować w niewielkiej ilości wody uprzednio lekko posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny, wystudzić.
Umyte rzodkiewki i ogórka (po obraniu), pokroić w grubą kostkę. Umyć, posiekać drobno koperek i szczypiorek.
Maślankę i jogurt naturalny wymieszać ze sobą, dodać botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na ćwiartki.

PODWIECZOREK Koktajl orzeźwiający
Składniki:
- banan (1/2), pokrojony i zamrożony
- Nektarynka pokrojona na kawałki i zamrożone
- duża garść młodego szpinaku
- duża garść mięty
- 1/4 awokado
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać w mikserze, przed spożyciem schłodzić w lodówce.

KOLACJA Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki:
- Szpinak (garść)
- Roszponka (garść),
- ser pleśniowy (grubszy plaster)
- czereśnie (50g)
- kurczak grillowany (40g)
- Sos vinegrette (łyżka)
Sposób przygotowania:
Grillowanego kurczaka pokroić w paseczki. Ułożyć na liściach szpinaku i roszponki. Dodać pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy. Czereśnie umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek, dodać do reszty. Polać po wierzchu sosem vinegrette. Dla wersji bardziej kalorycznej, można posypać pestkami dyni lub nasionami słonecznika (wcześniej uprażonymi na patelni).
Autor materiału: Kaja Karwowska z http://www.wygodnadieta.pl