Jak zrobić domowy jogurt i jak go wykorzystać? Przepis w dwóch wersjach i kilka inspiracji
![jogurt jogurt](https://bi.im-g.pl/im/39/69/11/z18257721AMP,jogurt.jpg)
jogurt (Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))
![Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)](https://bi.im-g.pl/im/39/69/11/z18257721IHG,jogurt.jpg)
Jak zrobić domowy jogurt i jak go wykorzystać? Przepis w dwóch wersjach i kilka inspiracji
Zrobienie domowego jogurtu jest prostsze niż znalezienie dobrego w sklepie. Wystarczy kupić przez internet specjalny starter i prawdziwe mleko - w mieście z mlekomatu. Potem kilkanaście minut w kuchni i sprawa załatwiona - resztę pracy wykonają za nas bakterie.
Domowy jogurt przepis I
Składniki:
- 1/2 l tłustego świeżego mleka
- 30 g dobrego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wyparzamy i osuszamy duży słoik. Mleko podgrzewamy w rondlu, cały czas kontrolując temperaturę - powinna dojść do 82-85°C. Co jakiś czas mieszamy, by nie powstał kożuch. Zdejmujemy z ognia, wciąż trzymając w rondlu termometr. Zanurzamy rondel w misce z lodem i zimną wodą. Gdy temperatura spadnie do 43-45°C, odmierzamy jedną szklankę mleka, mieszamy z jogurtem, łączymy z pozostałym mlekiem, przelewamy do słoika i zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin. Następnie wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin.
Domowy jogurt przepis II
Składniki:
- 1/2 l tłustego świeżego mleka
- sucha bakteryjna kultura starterowa do jogurtu; ilość zależy od rodzaju startera - postępujemy według opisu na opakowaniu
Sposób przygotowania:
Wyparzamy i osuszamy duży słoik. Mleko podgrzewamy w rondlu, kontrolując temperaturę - powinna dojść do 82-85°C. Mieszamy, by nie powstał kożuch. Zdejmujemy z ognia, wciąż trzymając w rondlu termometr. Zanurzamy rondel w misce z lodem i zimną wodą. Gdy temperatura spadnie do 43-45°C, dodajemy odpowiednią ilość startera, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoika i zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin.
Jogurt można inkubować także w piekarniku! Sprzęt taki, jak piekarnik Electrolux CombiSteam, pozwoli utrzymać ciepło stale przez zalecane w przepisie 8-10 godzin. To idealne warunki, by kultury bakterii zaczęły działać.
Piekarnik rozgrzewamy do 90°C, wstawiamy do niego słoiki na pół godziny, aby je wyjałowić.
Jogurt przygotowujemy tak jak w przepisie podstawowym I lub II, następnie przelewamy do słoików. Owijamy je w czyste ściereczki, i wstawiamy do piekarnika. Zamykamy go i wyłączamy, zostawiając włączone oświetlenie. Rano jogurt będzie gotowy.
Do zrobienia jogurtu można użyć także mleka koziego, a nawet roślinnego.
Rady:
- Wszystkie sprzęty i naczynia, których będziecie używać, robiąc jogurt, należy wyparzyć i osuszyć: słoiki, końcówkę termometru, łyżki do mieszania.
- Jeśli używacie jogurtu (a nie startera), upewnijcie się, że jest to jogurt z aktywnymi kulturami bakterii, naturalny, niesłodzony i niezagęszczany.
- Kultury starterowe można kupić np. na sklep.serowar.pl. Są to suche, mrożone kultury bakteryjne. Proszek jest w zakręcanym opakowaniu, można więc wielokrotnie odsypywać potrzebną dawkę i chować buteleczkę do zamrażarki. Sprawdźcie również:
sklep.jogurt-domowy.pl - tu dostępne są mniejsze opakowania: fiolki i saszetki.
- Kultury bakterii można przechowywać w lodówce do 12 miesięcy od daty produkcji lub w zamrażarce do 18 miesięcy od daty produkcji.
- Jogurt powinien "dojrzewać" przynajmniej 5 godzin, ale można go zostawić nawet na całą noc. Im dłużej mleko fermentuje, tym gęstszy i kwaśniejszy będzie jogurt.
- Domowy jogurt przechowujemy w szklanym słoju w lodówce do 2 tygodni: im dłużej postoi, tym będzie kwaśniejszy.
- Jeśli jogurt rozwarstwi się w czasie przechowywania,
wystarczy go zamieszać.
![Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)](https://bi.im-g.pl/im/35/69/11/z18257717IHG,Domowe-paluszki-rybne-z-sosem-tzatziki.jpg)
Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki
dla 4 osób
Paluszki:
- oliwa do wysmarowania blachy
- 40 g mąki pszennej
- 70 g płatków kukurydzianych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 2 duże jajka
- 450 g filetów z dorsza, bez skóry
Tzatziki:
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 świeżego ogórka
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- garść posiekanego koperku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sól i biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem i smarujemy oliwą. Mąkę wysypujemy na płaski talerzyk. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Wysypujemy na drugi talerzyk, mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. W szerokim talerzu do zupy roztrzepujemy jajka. Filety kroimy w grube paski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach. Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor.
Robimy tzatziki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Następnie odciskamy i osuszamy na lnianej ściereczce. Mieszamy ogórka z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Podajemy do paluszków rybnych.
![Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)](https://bi.im-g.pl/im/3b/69/11/z18257723IHG,Gulasz-jagniecy-z-jogurtem-szafranowym.jpg)
Gulasz jagnięcy z jogurtem szafranowym
dla 6 osób
Jogurt:
- 400 g naturalnego jogurtu
- szczypta nitek szafranu
Gulasz:
- 30 ml oliwy
- 700 g łopatki jagnięcej pokrojonej w kostkę
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 liście laurowe
- 800 ml bulionu wołowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 pęczek kolendry
- 400 g czerwonej soczewicy
- 400 g czarnej soczewicy
Sposób przygotowania
Jogurt lekko podgrzewamy w miseczce nad parą. Mieszamy z szafranem. Przekładamy na kilkakrotnie złożoną gazę, zawijamy, odciskamy i wieszamy nad miską. W dużym garnku podsmażamy na oliwie mięso - najlepiej partiami, żeby się dobrze zrumieniło. Wyjmujemy i odkładamy na bok. Do garnka, w którym smażyło się mięso, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Ponownie wkładamy mięso, dodajemy koncentrat pomidorowy, kumin, paprykę w proszku, goździki i liście laurowe. Podsmażamy 2-3 minuty, mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory i połowę posiekanej kolendry. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy godzinę, dodajemy soczewicę, przykrywamy i gotujemy pół godziny. Odkrywamy garnek i gotujemy kolejne pół godziny, aż gulasz zgęstnieje. Podajemy z gęstym szafranowym jogurtem i resztą posiekanej kolendry.
![Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)](https://bi.im-g.pl/im/36/69/11/z18257718IHG,Ciasto-jogurtowe-na-oliwie.jpg)
Ciasto jogurtowe na oliwie
dla 6-8 osób
Składniki:
- 190 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 290 g gęstego jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 3 duże jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 125 ml oliwy extra vergine
- masło i mąka do przygotowania formy
Do podania:
- jogurt
- z odrobiną soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy 3 pierwsze składniki; w drugiej 4 kolejne. Partiami dodajemy suche składniki do mokrych. Powoli wlewamy oliwę, mieszamy. Napełniamy ciastem keksówkę (12 x 20 cm; natłuszczoną i oprószoną mąką), pieczemy 40-50 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z jogurtem.
![Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)](https://bi.im-g.pl/im/34/69/11/z18257716IHG,Mrozony-jogurt-na-ciastkach-maslanych.jpg)
Mrożony jogurt na ciastkach maślanych
dla 6 osób
Mrożony jogurt:
- 320 g drobnego cukru
- 20 g miodu
- 220 g gęstego jogurtu naturalnego
- 90 g śmietany 22%
- 150 ml soku z limonki
- skórka otarta z 2 limonek
Ciastka maślane:
- 220 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 limonki
- 100 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 1-2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy cukier z 380 ml wody, aż się rozpuści. Powstały syrop studzimy i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Odmierzamy 500 ml syropu, wlewamy go do malaksera, dodajemy miód, jogurt, śmietanę oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy do maszynki do lodów i zamrażamy według instrukcji.
Robimy ciastka. Mieszamy mąkę, cukier, sól i skórkę z limonki. Miksujemy z masłem pokrojonym w kostkę, aż powstaną grudki podobne do kruszonki. Oddzielnie mieszamy jajko i sok z limonki, dodajemy do "kruszonki", zagniatamy lub miksujemy na gładkie, zwarte ciasto. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Z każdego kawałka na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałek o średnicy 3-4 cm. Zawijamy wałki w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozwijamy ciasto z folii, kroimy ostrym nożem w talarki o grubości 4-5 mm. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor.
Na każdym wystudzonym ciastku układamy po kulce mrożonego jogurtu. Podajemy od razu.