Tessa Capponi-Borawska: Odkryj przyjemność gotowania

Omlet z cukinią
FRITTATA OF ZUCCHINE z książki How to Cook a Wolf
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula lub 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 5 małych cukinii
- 1 duży pomidor albo 1 mała puszka pomidorów w zalewie
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanych ziół (natki pietruszki, tymianku lub majeranku)
- 9 jajek
Sposób przygotowania
Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek przez 10 minut. Dodajemy cukinię pokrojoną na cienkie talarki. Dodajemy pomidora (obranego i pokrojonego), sól, pieprz i zioła. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Lekko ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy z warzywami. Wlewamy z powrotem na patelnię, przykrywamy szczelnie i gotujemy na wolnym ogniu, aż frittata będzie odchodzić od brzegów patelni. Jeżeli środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go ostrym nożem (albo jeszcze lepiej odsuwamy brzegi frittaty dużą łyżką, tak aby płynny środek wylewał się na zewnątrz). Kiedy się zetnie, lekko zrumieniamy pod górną grzałką w piekarniku, kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.

Kurczak na sposób Beaune
POULET LA MODE DE BEAUNE z książki How to Cook a Wolf
Składniki
- 1 kurczak (ok. 1,3 kg) podzielony na kawałki
- 1/2 cytryny
- kawałek masła i trochę oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
- 500 ml śmietanki 18%
- 12 dużych pieczarek
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki dobrej brandy
Sposób przygotowania
Kawałki kurczaka dokładnie szorujemy połówką cytryny. Osuszamy, posypujemy solą, pieprzem i tartą gałką. Smażymy na złoty kolor na maśle i oliwie. Następnie wkładamy do brytfanny i polewamy ciepłą śmietanką. Wstawiamy do średnio gorącego piekarnika i pieczemy do miękkości. Pod koniec pieczenia do każdego kapelusza grzyba wkładamy kawałek masła i układamy pieczarki na wierzchu kurczaka. Wstawiamy na górną półkę piekarnika na 5 minut. Następnie szybko mieszamy, dodając brandy, i natychmiast podajemy.
MOJA UWAGA: Porcja na 4 osoby. Pieczemy w 170°C pod przykryciem przez godzinę. Podajemy z brązowym ryżem.

Zimna zupa z maslanki
COLD BUTTERMILK SOUP z książki How to Cook a Wolf
Składniki
- 70 dag ugotowanych i posiekanych krewetek
- 1/2 ogórka pokrojonego w małą kostkę
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 l maślanki
Sposób przygotowania
Mieszamy dokładnie krewetki z ogórkiem, koperkiem, musztardą, solą i cukrem. Dodajemy maślankę, ponownie mieszamy i dobrze schładzamy.

Ambrozja
Z książki Alfabet smakosza
Składniki
- 6 ładnych pomarańczy
- 1,5 szklanki startego kokosa (najlepiej świeżego)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka sherry
Sposób przygotowania
Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie talarki. Układamy w szklanej salaterce, przesypując każdą warstwę tartym kokosem i cukrem. Kiedy salaterka będzie pełna, polewamy sherry, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy przed podaniem.

Gastronomiczna Ja
W swoim arcydziele zatytułowanym The Gastronomical Me amerykańska autorka Mary Frances Kennedy Fisher pisze tak: "Ludzie pytają mnie: czemu piszesz o kulinariach, o jedzeniu i piciu? Czemu nie piszesz o walce o władzę i bezpieczeństwo, albo o miłości, tak jak to robią inni? (...). Najprostsza odpowiedź na to pytanie jest taka, że jak większość ludzi jestem głodna. Więc kiedy piszę o głodzie, piszę właściwie o miłości i głodzie za nią".
M.F.K. Fisher urodziła się w 1908 r. w Albion, w stanie Michigan. Gdy miała trzy lata, rodzina przeprowadziła się do Kalifornii. Tam Mary mieszkała do 1929 r., kiedy poślubiła Alfreda Fishera i wyjechała z nim do Francji. Przez parę lat mieszkali w Dijon, które było jedną z kulinarnych stolic ówczesnego świata, a pobyt tam miał decydujący wpływ na całą literaturę Mary. Małżeństwo z Fisherem skończyło się, kiedy M.F.K. zakochała się w pisarzu George'u Dillwynie Parrishu, który stał się bohaterem wielu jej tekstów. Parrish zmarł tragicznie w 1941 r., a parę miesięcy później odszedł ukochany brat autorki, David. Po latach powiedziała: "Wiesz, człowiek musi żyć. Nie da się umrzeć z żalu, to po prostu się nie zdarza. Więc można przynajmniej smacznie zjeść, wypić kieliszek dobrego wina, zjeść dobrego pomidora".
Najpiękniejsze teksty Fisher pochodzą z okresu francuskiego. Francja była dla niej, tak zresztą jak dla Julii Child, miejscem absolutnego objawienia gastronomicznego. O ile jednak Child przekazywała dalej ten dar w sposób praktyczny, to Fisher zwróciła się w stronę poezji, używając miłości do kuchni jako pretekstu, żeby opowiadać tysiące różnych historii: o życiu, śmierci, o miłości, radości, smutku i bólu. W niektórych książkach nie ma ani jednego przepisu, ale zmysłowość, z jaką Fisher opisuje dawno skonsumowane dania, nie ma, dla mnie, odpowiedników.
W Polsce ukazała się jedna jej książka - Alfabet smakosza.