Pierwsza Komunia 安i皻a po w這sku

Tessa Capponi-Borawka
O tym, jak obchodzi si to 鈍i皻o we W這szech, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska

Fot. Anna Bedy雟ka / Agencja Wyborcza.pl Fot. Anna Bedy雟ka / Agencja Wyborcza.pl

Pierwsza Komunia 安i皻a

Aby dobrze przygotowa si do Pierwszej Komunii, chodzi豉m na indywidualn katechez do proboszcza parafii San Niccolo, ksi璠za Giampietro Gamucci, dobrego przyjaciela mojego ojca. Don Gamucci by, i nadal jest, jedn z tych niezwyk造ch os鏏, kt鏎e wiar prze篡waj ca造m swym jestestwem. Ju wtedy by osobisto軼i wr璚z legendarn w鈔鏚 florenckiego kleru, cz這wiekiem pe軟ym pasji, obdarzonym charyzm. Jego lekcje katechizmu by造, lekko to ujmuj帷, ma這 konwencjonalne. Zamiast uczy mnie formu貫k na pami耩, opowiada historyjki z 篡cia, z kt鏎ych wyci庵a p騧niej przyk豉dy wielkiej mi這軼i i mi這sierdzia bo瞠go. − Chod − powiedzia kiedy. - P鎩dziemy na lody. Otworzy豉m buzi ze zdziwienia. − Nie mog − odpowiedzia豉m. − Niania m闚i, 瞠 nie wolno je嗆 mi璠zy posi趾ami. Proboszcz pu軼i do mnie oko. − Niani nic nie powiemy.
Zam闚i ogromne, pyszne lody czekoladowe i patrzy rozbawiony, jak jem.
− Smakuj ci, prawda? - zapyta, a potem doda: − Powiedz mi, jak si teraz czujesz? − Bardzo dobrze, jestem szcz窷liwa - odpowiedzia豉m bez wahania.
− A to jeszcze nic − ksi康z na to.
- Wyobra sobie, 瞠 Komunia 安i皻a pozwoli ci poczu si tysi帷, dziesi耩 tysi璚y razy lepiej, ni po zjedzeniu tych pysznych lod闚.
Tyle, je郵i chodzi o anegdot. Chcia豉bym jeszcze zwr鏂i uwag, 瞠 po w這sku m闚i si passare a Comunione, co mo積a przet逝maczy jako "przyst徙i do Pierwszej Komunii". Jest jednak w tym zwrocie co, co przypomina o rytuale przej軼ia, wtajemniczeniu. Tyle, je郵i chodzi o sprawy lingwistyki.

Moim sztandarowym daniem na przyj璚ie dla wielu os鏏 jest pasta pugliese, wspania造 makaron pieczony w piekarniku "na sucho", czyli pra穎ny bez wody − tylko w soku z pomidor闚 i w oliwie.

Obiad komunijny podaj na stoj帷o, ze wzgl璠u na du膨 liczb go軼i. Wa積e wi璚 jest, by mo積a by這 pos逝giwa si tylko widelcem. Dlatego jako drugie danie podaj ma貫, na jeden k瘰, sznycelki z indyka ze 鈍ie篡mi pomidorami i rukol. A do tego pyszne plastry bak豉瘸na i cukinii, najpierw grillowane, p騧niej marynowane w oliwie i zio豉ch.

1
Fot. Arkadiusz 圭ichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz 圭ichocki / Agencja Wyborcza.pl

Makaron penne z Apulii

Pasta Pugliese


(Dla 6-8 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Pomidory sparzamy wrz徠kiem, obieramy ze sk鏎ki i kroimy w kawa趾i. Do 瘸roodpornego naczynia z pokryw wlewamy 4 造磬i oliwy, dodajemy 2 zmia盥穎ne z帳ki czosnku i mieszamy. Na oliw z czosnkiem wysypujemy po這w suchego, nie gotowanego wcze郾iej makaronu. Po這w pokrojonych pomidor闚 k豉dziemy na makaronie, a na nich po這w pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, sol oraz pieprzem. Wlewamy reszt oliwy, dodajemy pozosta造 czosnek i powtarzamy nak豉danie warstw w tej samej kolejno軼i: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, s鏊 i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej wi璚ej 1 godzin. W po這wie zapiekania mieszamy makaron dok豉dnie i przykrywamy ponownie.

UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotowa si tylko w soku z pomidor闚 i oliwie. Je瞠li zaczynie przywiera, zmniejszamy ogie. Podajemy danie gor帷e lub tylko ciep貫. Gdy nie ma 鈍ie篡ch pomidor闚, mo積a zamiast nich u篡 pomidor闚 w zalewie.

2
Fot. Arkadiusz 圭ichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz 圭ichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tort waniliowy z cytryn

Torta della Nonna - Tort babci (dla 8 os鏏)

Ciasto:

  • 30 dag m彗i
  • 12 dag cukru
  • 15 dag mas豉
  • 2jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 4 鄴速ka
  • 10 dag cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 2 kopiaste 造磬i m彗i
  • 400 ml mleka
  • sk鏎ka otarta z 1cytryny
  • 5 dag orzech闚 pinii
  • cukier puder

 

Spos鏏 przygotowania

M彗, cukier i mas這 siekamy, dodajemy jajka i s鏊, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lod闚ki na 30 minut. Robimy krem: ubijamy 鄴速ka z cukrem, cukrem waniliowym i m彗. Dodajemy mleko, wci捫 ubijaj帷, wlewamy krem do garnka i stawiamy go na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, a zg瘰tnieje. Dodajemy sk鏎k z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy mas od czasu do czasu. Ciasto wyjmujemy z lod闚ki, dzielimy na 2 cz窷ci, rozwa趾owujemy. Form do tarty (鈔. 26 cm) smarujemy mas貫m, wyk豉damy jej dno i 軼ianki ciastem. Wylewamy na ciasto krem i przykrywamy wierzch drug cz窷ci ciasta. Starannie zlepiamy brzegi. Posypujemy tort orzechami piniowymi i lekko je przygniatamy, zag喚biaj帷 w cie軼ie. Pieczemy tort w temp. 175oC przez 40-50 minut. Odstawiamy do ostygni璚ia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

3
Fot. Arkadiusz 圭ichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz 圭ichocki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane bak豉瘸ny i cukinie w marynacie

Melanzane e zucchine a scapece

(Dla 6-8 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Bak豉瘸ny i cukinie myjemy, kroimy na do嗆 grube plastry i grillujemy z obu stron. Uk豉damy plastry na du篡m p馧misku, lekko solimy. Posypujemy warzywa mieszank drobno posiekanych zi馧 i czosnku, polewamy obficie oliw, skrapiamy octem i odstawiamy w ch這dne miejsce do momentu podania.
Na koniec s造nny deser w這ski - torta della nonna: dwie cienkie warstwy kruchego ciasta prze這穎ne 鄴速ym kremem, a na wierzchu du瘸 ilo嗆 orzech闚 pinii. By mo瞠 ze wzgl璠闚 sentymentalnych, ale chyba nie tylko, podam moim go軼iom tak瞠 dobre lody czekoladowe...

4
Fot. Arkadiusz acichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz acichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sznycelki z indyka po mediola雟ku z pomidorami i z rukol

Milanesi di tacchino fredde con pomodoro e rucola

(Dla 6-8 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 1 kg sznycli z piersiindyka
  • 2jajka
  • bu趾a tarta
  • s鏊
  • olej do g喚bokiego sma瞠nia
  • 4 du瞠pomidory
  • rukola
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

 

Spos鏏 przygotowania

Sznycle z indyka rozbijamy i kroimy na ma貫 kawa趾i, zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach i obtaczamy w bu販e. Sma篡my kawa趾i mi瘰a na bardzo gor帷ym oleju na z這ty kolor, solimy i k豉dziemy na papier kuchenny do os帷zenia z t逝szczu. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory sparzamy wrz徠kiem, obieramy ze sk鏎ki, usuwamy pestki i kroimy w kawa趾i, rukol myjemy, osuszamy. Sznycle uk豉damy na du篡m p馧misku, przykrywamy rukol i pomidorami, a tu przed samym podaniem lekko skrapiamy oliw oraz octem balsamicznym.

5