Pierwsza Komunia ¦wiêta po w³osku
Tessa Capponi-Borawska (Fot. Anna Bedyñska / Agencja Wyborcza.pl)
Pierwsza Komunia ¦wiêta
Aby dobrze przygotowaæ siê do Pierwszej Komunii, chodzi³am na indywidualn± katechezê do proboszcza parafii San Niccolo, ksiêdza Giampietro Gamucci, dobrego przyjaciela mojego ojca. Don Gamucci by³, i nadal jest, jedn± z tych niezwyk³ych osób, które wiarê prze¿ywaj± ca³ym swym jestestwem. Ju¿ wtedy by³ osobisto¶ci± wrêcz legendarn± w¶ród florenckiego kleru, cz³owiekiem pe³nym pasji, obdarzonym charyzm±. Jego lekcje katechizmu by³y, lekko to ujmuj±c, ma³o konwencjonalne. Zamiast uczyæ mnie formu³ek na pamiêæ, opowiada³ historyjki z ¿ycia, z których wyci±ga³ pó¼niej przyk³ady wielkiej mi³o¶ci i mi³osierdzia bo¿ego. − Chod¼ − powiedzia³ kiedy¶. - Pójdziemy na lody. Otworzy³am buziê ze zdziwienia. − Nie mogê − odpowiedzia³am. − Niania mówi, ¿e nie wolno je¶æ miêdzy posi³kami. Proboszcz pu¶ci³ do mnie oko. − Niani nic nie powiemy.
Zamówi³ ogromne, pyszne lody czekoladowe i patrzy³ rozbawiony, jak jem.
− Smakuj± ci, prawda? - zapyta³, a potem doda³: − Powiedz mi, jak siê teraz czujesz? − Bardzo dobrze, jestem szczê¶liwa - odpowiedzia³am bez wahania.
− A to jeszcze nic − ksi±dz na to.
- Wyobra¼ sobie, ¿e Komunia ¦wiêta pozwoli ci poczuæ siê tysi±c, dziesiêæ tysiêcy razy lepiej, ni¿ po zjedzeniu tych pysznych lodów.
Tyle, je¶li chodzi o anegdotê. Chcia³abym jeszcze zwróciæ uwagê, ¿e po w³osku mówi siê passare a Comunione, co mo¿na przet³umaczyæ jako "przyst±piæ do Pierwszej Komunii". Jest jednak w tym zwrocie co¶, co przypomina o rytuale przej¶cia, wtajemniczeniu. Tyle, je¶li chodzi o sprawy lingwistyki.
Moim sztandarowym daniem na przyjêcie dla wielu osób jest pasta pugliese, wspania³y makaron pieczony w piekarniku "na sucho", czyli pra¿ony bez wody − tylko w soku z pomidorów i w oliwie.
Obiad komunijny podajê na stoj±co, ze wzglêdu na du¿± liczbê go¶ci. Wa¿ne wiêc jest, by mo¿na by³o pos³ugiwaæ siê tylko widelcem. Dlatego jako drugie danie podajê ma³e, na jeden kês, sznycelki z indyka ze ¶wie¿ymi pomidorami i rukol±. A do tego pyszne plastry bak³a¿ana i cukinii, najpierw grillowane, pó¼niej marynowane w oliwie i zio³ach.
Makaron penne z Apulii
Pasta Pugliese
(Dla 6-8 osób)
Sk³adniki
- 1 kg dojrza³ych pomidorów
- 8 ³y¿ek oliwy
- 4 z±bki czosnku
- 1/2 kg krótkiego makaronu (najlepiej penne)
- 1 ¶rednia cebula
- 2 czubate ³y¿ki czarnych oliwek (bez pestek)
- 2 czubate ³y¿eczki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrz±tkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawa³ki. Do ¿aroodpornego naczynia z pokryw± wlewamy 4 ³y¿ki oliwy, dodajemy 2 zmia¿d¿one z±bki czosnku i mieszamy. Na oliwê z czosnkiem wysypujemy po³owê suchego, nie gotowanego wcze¶niej makaronu. Po³owê pokrojonych pomidorów k³adziemy na makaronie, a na nich po³owê pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, sol± oraz pieprzem. Wlewamy resztê oliwy, dodajemy pozosta³y czosnek i powtarzamy nak³adanie warstw w tej samej kolejno¶ci: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej wiêcej 1 godzinê. W po³owie zapiekania mieszamy makaron dok³adnie i przykrywamy ponownie.
UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotowaæ siê tylko w soku z pomidorów i oliwie. Je¿eli zaczynie przywieraæ, zmniejszamy ogieñ. Podajemy danie gor±ce lub tylko ciep³e. Gdy nie ma ¶wie¿ych pomidorów, mo¿na zamiast nich u¿yæ pomidorów w zalewie.
Tort waniliowy z cytryn±
Torta della Nonna - Tort babci (dla 8 osób)
Ciasto:
- 30 dag m±ki
- 12 dag cukru
- 15 dag mas³a
- 2 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 4 ¿ó³tka
- 10 dag cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 2 kopiaste ³y¿ki m±ki
- 400 ml mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 dag orzechów pinii
- cukier puder
Sposób przygotowania
M±kê, cukier i mas³o siekamy, dodajemy jajka i sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Robimy krem: ubijamy ¿ó³tka z cukrem, cukrem waniliowym i m±k±. Dodajemy mleko, wci±¿ ubijaj±c, wlewamy krem do garnka i stawiamy go na ma³ym ogniu, ci±gle mieszaj±c, a¿ zgêstnieje. Dodajemy skórkê z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy masê od czasu do czasu. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 czê¶ci, rozwa³kowujemy. Formê do tarty (¶r. 26 cm) smarujemy mas³em, wyk³adamy jej dno i ¶cianki ciastem. Wylewamy na ciasto krem i przykrywamy wierzch drug± czê¶ci± ciasta. Starannie zlepiamy brzegi. Posypujemy tort orzechami piniowymi i lekko je przygniatamy, zag³êbiaj±c w cie¶cie. Pieczemy tort w temp. 175oC przez 40-50 minut. Odstawiamy do ostygniêcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Grillowane bak³a¿any i cukinie w marynacie
Melanzane e zucchine a scapece
(Dla 6-8 osób)
Sk³adniki
- 5 bak³a¿anów
- 5 cukinii
- 1 du¿y pêczek natki pietruszki
- 1 pêczek bazylii
- 2 z±bki czosnku
- oliwa
- 1 ³y¿ka octu winnego
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Bak³a¿any i cukinie myjemy, kroimy na do¶æ grube plastry i grillujemy z obu stron. Uk³adamy plastry na du¿ym pó³misku, lekko solimy. Posypujemy warzywa mieszank± drobno posiekanych zió³ i czosnku, polewamy obficie oliw±, skrapiamy octem i odstawiamy w ch³odne miejsce do momentu podania.
Na koniec s³ynny deser w³oski - torta della nonna: dwie cienkie warstwy kruchego ciasta prze³o¿one ¿ó³tym kremem, a na wierzchu du¿a ilo¶æ orzechów pinii. Byæ mo¿e ze wzglêdów sentymentalnych, ale chyba nie tylko, podam moim go¶ciom tak¿e dobre lody czekoladowe...
Sznycelki z indyka po mediolañsku z pomidorami i z rukol±
Milanesi di tacchino fredde con pomodoro e rucola
(Dla 6-8 osób)
Sk³adniki
- 1 kg sznycli z piersi indyka
- 2 jajka
- bu³ka tarta
- sól
- olej do g³êbokiego sma¿enia
- 4 du¿e pomidory
- rukola
- oliwa
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
Sznycle z indyka rozbijamy i kroimy na ma³e kawa³ki, zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach i obtaczamy w bu³ce. Sma¿ymy kawa³ki miêsa na bardzo gor±cym oleju na z³oty kolor, solimy i k³adziemy na papier kuchenny do os±czenia z t³uszczu. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory sparzamy wrz±tkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawa³ki, rukolê myjemy, osuszamy. Sznycle uk³adamy na du¿ym pó³misku, przykrywamy rukol± i pomidorami, a tu¿ przed samym podaniem lekko skrapiamy oliw± oraz octem balsamicznym.